TAJNE TIJELA

Pet fascinantnih činjenica o ženama

19.12.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Ove malo poznate činjenice će vas iznenaditi i možda zaintrigirati. A samo jedna od njih ima veze s - znate već s čim

Vaša je opsesija s onim čizmama karamel tona - genetski uvjetovana
Gen koji omogućuje ljudima da vide crvenu boju pronađen je samo na X kromosomu, no muškarci će vjerojatnije na tom genu imati mutacije koje će ugroziti njihovu sposobnost razlučivanja crvene i zelene (čineći ih tehnički više božićno slijepima nego slijepima na sve boje). No znanstvenici su nedavno otkrili da kombinacija normalnog gena na jednom X kromosomu i mutiranog na drugom, koja se javlja u gotovo 40 posto žena, poboljšava sposobnost da osoba vidi širi spektar nijansi u crveno-narančastom rasponu. Studija, objavljena u časopisu American Journal of Human Genetics, nagađa da je možda evolucija pomogla našim precima, sakupljačicama plodova, da lakše razlikuju bobice, lišće i insekte.

Ne možete podnijeti alkohol - barem ne kao vaš brat
Nije razlog samo to što je on veći od vas. Žene proizvode manje želučanog enzima koji razgrađuje etanol. Nakon što popiju istu količinu pića, žene imaju veću razinu alkohola u krvi od muškaraca. Žensko tijelo sadrži manje vode za razrjeđivanje alkohola, što sljedeće jutro dovodi do jačeg mamurluka, suših usta i intenzivnijih glavobolja.

Kada vas boli, onda vas stvarno boli
Ranije ove godine, jedna je velika studija pokazala da će kad oba spola pate od istih bolesti - raka, problema s leđima, zaraznih bolesti - žene vjerojatnije reći da jako pate. Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford zaključili su da žene osjećaju bol jače od muškaraca te da bi jedno od objašnjenja moglo imati veze s hormonima. Prethodna su istraživanja pokazala da visoka razina estrogena može u mozgu izazvati opuštanje prirodnog lijeka protiv bolova. No kada razina estrogena padne tijekom određenih dijelova menstrualnog ciklusa ili nakon poroda, sustav je izbačen iz svog ritma, pa će žene imati intenzivnije reakcije na ono što ih u tom trenutku boli.

Biološki ste izgrađeni za plakanje
Odrasle žene plaču 5,3 puta mjesečno, odrasli muškarci oko 1,4 puta, prema dr. Williamu H. Freyu, neuroznanstveniku i autoru knjige 'Crying: Mystery of Tears'. Iako možemo pretpostaviti da je to samo zato što društvo lakše prihvaća ženu koja plače nego muškarca, Frey kaže da postoji nekoliko bioloških faktora zbog kojih žene češće rone suze. Osim što se ženske suzne žlijezde anatomski razlikuju od muških, važan je i hormon prolaktin, poznat po svojoj ulozi u laktaciji koji također regulira razvoj suzne žlijezde u proizvodnji suza. Po dr. Freyu, s 18 godina žene imaju 50 do 60 posto višu razinu prolaktina u krvi nego muškarci.

Vaši intimni dijelovi imaju sličnu topografiju kao planinski greben

Estrogen podebljava vaginalno tkivo i stvara sitne nabore koji pružaju više površina za lučenje i vlaženje, a također omogućuju vagini da se rasteže tijekom seksa i poroda. Estrogen se smanjuje kod žena koje su upravo rodile, doje ili prolaze kroz menopauzu, uzrokujući da se grebeni poravnavaju i vaginalno tkivo postaje tanje. To je jedan od razloga zašto žene u tim fazama života mogu osjetiti nelagodu tijekom spolnog odnosa. Srećom, lubrikanti i estrogen mogu pomoći, piše Huffington Post.