STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Pet dijeta koje opasno narušavaju zdravlje

26.11.2012 u 09:30

Bionic
Reading

Rigorozne dijete koje slijede slavne osobe postaju sve popularnije, ali i sve luđe. Britanski nutricionisti upozoravaju na pet dijeta koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje

Jedna preporučuje da sjedite u hladnoj kupki nakon konzumiranja crne kave, druga uključuje hranjenje kroz intravenozne cijevi, a obje se nalaze na popisu pet dijeta koje vole slavni a za koje stručnjaci upozoravaju da ih trebate izbjegavati.

Britanska nutricionistička udruga tvrdi da dijete koje slijedi bogati i slavni postaju sve ekstremnije i zahtijevaju medicinsku intervenciju, piše Daily Mail.

Liječnici upozoravaju da nema brzog puta do vitkog tijela i da takve dijete mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Među uznemirujućim dijetama nalazi se i takozvana ketogeno enteralna dijeta (KED) koju koriste neki slavni modeli. KED dijeta znači da zapravo ništa ne jedete, nego uzimate hranjive tvari kroz tekućinu koju primate kroz cjevčicu na nosu. Priključeni ste na cijev deset dana, a možete se isključiti svakih 24 sata samo na 60 minuta. Postupak je šokantan i obično je rezerviran samo za kronične bolesnike.

Na popisu opasnih dijeta je i Party Girl IV Drip, koja se nudi kao tretman u privatnim britanskim klinikama, a uključuje intravenozno davanje visokih doza vitaminskih koktela i hranjivih tvari koje se inače daju teško pothranjenim pacijentima i kliničkim bolesnicima. Iako su Rihanna i Simon Cowel sljedbenici ove dijete, nutricionisti kažu da su potencijalne nuspojave ove dijete iscrpljenost, infekcije te upale vena.

Britanska nutricionistička udruga upozorava da su mnoge od tih dijeta prilično invazivne te savjetuje kako bi ljudi trebali shvatiti da je hrana užitak.

Dijeta Dukan proglašena je najgorom dijetom već treću godinu zaredom. Britanski je nutricionisti opisuju kao dugotrajnu rigidnu dijetu koja može izazvati nedostatak energije, zatvor i loš zadah.

Šestotjedna dijeta OMG opisana je kao šest tjedana pakla i izolacije. Kreator dijete Venice A. Fulton preporučuje vježbanje ujutro nakon ispijanja crne kave, nakon čega se treba sjesti u hladnu kupku da se sagore pohranjene masnoće.

Britanski nutricionisti nazivaju potpunom ludošću sve popularnije dijete kao što su dijeta Alkoresija koja potiče sljedbenice da izbjegavaju kalorije tijekom tjedna, a da se nalijevaju alkoholom tijekom vikenda.