SAVJET VETERINARA

Pazite! Kućne mačke se također mogu zaraziti!

17.03.2015 u 10:49

Bionic
Reading

Možda to niste znali, no iako vaša mačka ne izlazi u prirodu, lako se može dogoditi da svejedno pokupi neku od zaraznih bolesti. Krivac biste mogli biti upravo vi

Kako donosi Mačkarica, mačke mogu na cipelama donijeti neke od zaraznih bolesti te su kontaktirali veterinarsku tehničarku Mirjanu Lukić Katić koja je navela točno koje i kakve one imaju posljedice na vašu ljubimicu.

Većina ljudi smatra da ako mačka ne izlazi i ne druži se s drugim jedinkama svoje vrste, ne može oboljeti. Nažalost, to je potpuno netočno. Naime, iako mačka ne ide van, mi kao vlasnici životinje izlazimo i na svojim cipelama unosimo razne viruse koji mogu zaraziti mačku.

Većina virusa može relativno dugo preživjeti u slini zaražene životinje, na primjer na travci koju je zaražena mačka grickala, a prolaskom kroz takvu travu mi postajemo prenositelji bolesti. Iz tog razloga važno je cijepiti i kućne mačke, kao i one koje žive vani.

Panleukopenija mačaka vrlo je ozbiljna virusna bolest koja se lako širi kontaktom među necijepljenim mačkama. Uzročnik bolesti je virus srodan porodici parvovirusa kod pasa.

Zarazni rinotraheitis mačaka je izrazito zarazna bolest uzrokovana virusom. S obzirom na to da može doći do potpunog izostanka simptoma kod zaražene mačke, jedina je prevencija širenja zaraze među mačjom populacijom cijepljenje.

Kalicivirusna infekcija česta je virusna zarazna bolest gornjih dišnih puteva koja je, za razliku od zaraznog rinotraheitisa, puno blaže naravi. Simptomi bolesti vrlo često mogu u potpunosti izostati, no to ne znači da zaražene jedinke nisu prenosnici bolesti.

Više detalja o svakoj od bolesti možete pročitati na Mačkarici