ČESTA POJAVA

Patite li i vi od alergija? Uz ove savjete uspješno ćete smanjiti simptome

24.04.2023 u 18:43

Bionic
Reading

Proljeće je stiglo, a s njim i alergije, izazivajući neugodne simptome poput suzenja očiju, curenja sekreta iz nosa, kihanja...

S prvim danima proljeća počinju i muke svih onih koji pate od alergija, stanja koje izaziva pretjerana osjetljivost imunološkog sustava na inače bezazlene tvari.

Kada pelud drveća, a zatim i trava kruži zrakom, oči, nos i grlo reagiraju na svima dobro poznate načine.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da proljeće i ljeto nisu jedino doba godine u kojima haraju sezonske alergije. Ovisno o tome gdje živite, što je u zraku oko vas i zdravlju vašeg imunološkog sustava, sezonske simptome alergije možete osjetiti i u jesenskim i zimskim mjesecima, upozorava alergolog i imunolog, dr. David M. Lang.

Uobičajene sezone alergija

Svoj imunološki sustav možete zamisliti i kao unutarnji 'oklop'. To je mreža organa, bijelih krvnih stanica, proteina i kemikalija koja pokriva cijelo tijelo i štiti ga od klica i drugih vanjskih čimbenika. Ali ponekad on može biti previše zaštitnički identificirajući tvari poput peludi, grinja, plijesni i dlaka kućnih ljubimaca kao strane napadače protiv kojih se treba boriti, što može rezultirati sezonskim alergijama.

Različiti alergeni imaju vrhunac tijekom različitih godišnjih doba:

Proljeće: kad temperature počnu rasti, pelud se oslobađa s drveća i može biti prisutna u zraku sve do ljeta. Obično uzrokuje svrbež ili suzenje očiju, kihanje i začepljenost nosa.

Ljeto: pelud trave doseže vrhunac tijekom ljetne sezone, a čak se može prenositi zrakom od kasnog proljeća do rane jeseni. Za toplih i vjetrovitih dana može biti na vrhuncu. Vruće i vlažno okruženje također dovodi do porasta spora plijesni.

Jesen: tijekom jeseni pelud korova je na vrhuncu, osobito ambrozija. Čak i ako živite u regiji u kojoj ambrozija ne raste, mokro tlo i otpalo lišće mogu dovesti do povećanja plijesni. 'Plijesan je brojnija u okolnom zraku od peludi, a neke su vrste prisutne u velikim količinama u vlažnim i kišnim uvjetima. Druge vrste plijesni mogu doseći vrhunac u danima maksimalne vrućine i vlage, tako da njihova koncentracija može biti vrlo visoka u kasno ljeto ili ranu jesen', rekao je dr. Lang.

Zima: hladnije vrijeme u mnogim je područjima sezona u kojoj su alergeni najprisutniji u zatvorenom prostoru, kao što su plijesan, grinje ili dlaka kućnih ljubimaca.

Treba istaknuti i da vremenske prilike mogu imati najveći utjecaj na prisutnost alergena i uzrokovati njihov vrhunac ranije ili kasnije od očekivanog. Hladno i vlažno proljeće, naprimjer, može odgoditi sezonu peludi drveća i uzrokovati to da se preklopi s vrhuncem sezone peludi trave, stvarajući dvostruki udarac za alergičare.

'Kiša ispire pelud iz zraka, tako da su kišni dani obično oni s nižom koncentracijom peludi. Nasuprot tome, topli i prozračni ljetni dani obično imaju veću koncentraciju peludi', dodaje dr. Lang. Kod ljudi koji su polisenzibilizirani ili alergični na višestruke alergene, alergijske reakcije mogu se dogoditi tijekom cijele godine, pružajući im malo ili nimalo olakšanja.

'Češće uočavamo pacijente sa simptomima tijekom cijele godine, a vrhunci su u toplijim mjesecima. Ali onda možemo otkriti na testiranju kože da su osjetljivi na pelud i plijesni, kao i na grinje i perut mačaka ili pasa', objašnjava stručnjak.

Koliko dugo traju simptomi alergije?

Ako razvijete sezonsku alergiju, simptome ćete vjerojatno osjetiti otprilike u isto vrijeme svake godine. Ovi simptomi također će trajati sve dok alergeni ostaju u zraku. To se događa zato što imunološki sustav oslobađa kemijske medijatore (uključujući histamin) svaki put kada prepozna alergen kao stranog napadača. Histamin povećava dotok krvi u zahvaćeno područje, izaziva upalu te uzrokuje svima poznate simptome alergijskog rinitisa (peludna groznica):

  • curenje nosa
  • začepljenost nosa
  • kihanje
  • svrbež nosa, očiju, ušiju, grla i/ili nepca
  • natečene i suzne oči.

Kako se nositi sa sezonskim alergijama

Alergije doista mogu znatno utjecati na kvalitetu života, ali to ne mora uvijek biti tako. Dr. Lang preporučuje kombinaciju izbjegavanja utjecaja alergena i korištenje lijekova. Zatvaranjem prozora doma (i automobila dok se vozite) te korištenjem klima-uređaja možete uvelike smanjiti količinu peludi u zatvorenom prostoru, a preporučuje se uzimanje lijekova za smanjenje simptoma.

'Ako osjećate simptome koji vas ometaju u svakodnevici, uzrokujući poremećaje sna unatoč mjerama izbjegavanja i redovitim lijekovima, trebali biste posjetiti zdravstvenog stručnjaka za to područje te će vam on ponuditi odgovarajuću terapiju', zaključuje doktor.