KORISNI SAVJETI

Ovoga Uskrsa obojajte jaja na prirodan način, a evo kako ćete postići najljepše boje

18.04.2019 u 09:57

Bionic
Reading

Mnogi se sve više umjesto gotovih boja odlučuju za tradicionalni način bojanja pisanica uz pomoć npr. ljuski od crvenog luka, kave, špinata, crvenog vina ili borovnica. Osim što ovako obojana jaja izgledaju vrlo efektno, ne postoji nikakav rizik prilikom konzumiranja zbog unošenja nezdravih tvari u tijelo

Prirodno bojanje oduzima nešto više vremena nego kada koristite gotove boje, ali su ekološki i zdraviji način pripreme pisanica jer poslije jaja možete jesti bez bojazni od unošenja štetnih tvari u organizam.

Kako jaja tijekom pripreme ne bi pucala, dobar je savjet izvaditi ih ranije iz hladnjaka kako bi poprimila sobnu temperaturu, potom ih operite i stavite u hladnu vodu u koju ste dodali malo soli. Ako želite da boja bude izražajnija, ostavite ih potopljena u otopinama preko noći, ali u hladnjaku.

Umjesto prikupljanja listova kojima možete ukrasiti jaja, dobra je ideja i jaja omotati običnim gumicama koje ćete skinuti nakon bojenja.

Bez obzira na koje se boje odlučili, nakon što se jaja ohlade možete ih premazati uljem kako bi se lijepo sjajila.

Crveni luk - crvenosmeđa boja

Jedna od najpoznatijih namirnica koje se koriste za bojanje jaja je crveni luk. Njegove ljuske treba prokuhati s vodom i dodati žlicu octa, a zatim potopiti jaja te ih pustiti da stoje dok ne dobijete željenu smeđe crvenkastu nijansu.

Cikla - roza prema ljubičastoj

Naribajte svježu ciklu, dodajte žlicu bijelog octa i pomiješajte s vodom. Uronite jaja i pustite da postanu lijepo crvena.

Kava - smeđa

Dvije žlice mljevene kave pomiješajte s 300 mililitara vrlo jake hladne ili vruće kave te dodajte dvije žlice bijelog octa.

Sok od višnje - crvena

Jedan od najjednostavnijih načina da dobijete crvene pisanice jest da ih uronite u sok od višnje.

Slatka paprika - narančasta

Pet žlica slatke crvene paprike i dvije žlice bijelog octa stavite u litru vode. 

Borovnice - plava

Niti u ovom slučaju nema kuhanja. Uzmite smrznute borovnice, pustite da se otope pa ih usitnite što više. Dodajte vode i žlicu octa pa otopite jaja u pripravak dok ne dobijete željenu nijansu. Inače može poslužiti i sok od borovnice.

Špinat - zelena

Listove špinata stavite u vodu, dodajte žlicu octa pa kuhajte s jajima i poslije ostavite u vreloj vodi dok ne dobijete lijepu nijansu.

Kamilica ili kurkuma - žuta

Nekoliko žlica kurkume prokuhanih u vodi sa žlicom octa jajima će dati lijepu žutu boju. No tako obojena jaja su osjetljiva na dnevnu svjetlost pa znaju brzo izblijedjeti. Druga je opcija ta da ih kuhate u čaju od kamilice.

Nakon što se posuše, obojene pisanice možete premazati uljem kako bi dobile sjaj.