tradicionalni deserti

Ovo su provjereni recepti naših baka za tri slastice bez kojih ne možemo zamisliti blagdane

08.12.2023 u 09:39

Bionic
Reading

Dubrovčani će reći da nema do njihove rožate, Slavonci ne mogu zamisliti obiteljsko okupljanje oko stola bez mirisne orehnjače, a mađarica je toliko slavna da je jedu baš svi. Tradicionalne slastice tako rado jedemo u blagdansko vrijeme, ali koliko često ih sami pripremamo? Provjereni sastojci, dobar recept i pokoja tajna iz bakine kuhinje tajna su uspjeha za najslađi Božić

Božić je vrijeme kada se obitelj i prijatelji okupljaju i dijele dobre trenutke, darove i naravno ukusnu hranu. Božićne slastice sastavni su dio blagdana koje donose prepoznatljive opijajuće mirise i okuse koji nas odmah vraćaju u djetinjstvo. Neke tradicionalne slastice postale su popularne diljem svijeta, ipak najviše se cijene one pripremljene prema bakinim receptima koji kriju male tajne onog okusa kojem se tako rado vraćamo, ali i sjećanja na trenutke zajedništva i blagostanja.

Blagdani su vrijeme kada se miris cimeta, klinčića i svježe pečenih kolača širi kuhinjom, a naše bake posezale su za malim kulinarskim tajnama i pouzdanim trikovima koji su se dijelili u receptima ispisanim rukom na komadiću papira. Jedna vrećica Dolcela vanilin šećera dovoljna je da rožata dobije onaj zamaman miris koji se širi iz kuhinje i okus koji pamtimo, a malo Dolcela praška za pecivo predstavlja ključan sastojak koji osigurava da kore za mađaricu budu savršeno meke i tanke. Nema sumnje, naše bake i none znale su najbolje. I baš svake godine servirale su kolače koji osim savršenog okusa u svom receptu kriju priču o radosti, slavlju i lijepim trenucima kojih se rado prisjećamo.

Rožata

U Francuskoj se uživa u bogatom okusu 'crème caramel', Španjolci su ponosni na svoj 'flan', a Portugalci na 'portugalski puding'. Svi ti deserti u osnovi su krema od jaja u soku od karamela. No, razlika je u nijansama, a dobro su to znale i dubrovačke none. Dubrovačka rozata ili, kako je nazivaju u drugim krajevima naše obale, rožata tradicionalni je desert koji je ime dobio po rakiji od ruža ili rozulinu koji mu daje a prepoznatljivu mirisnu aromu. Ako pitate baku i Dubrovčane, rozata bez rozulina nije rozata, ali i bez još kojeg 'tajnog' sastojka koji otkrivamo u receptu.

Potrebni sastojci:

  • ½ litre mlijeka
  • 6 velikih žlica šećera
  • 6 jaja
  • Dolcela vanilin šećer
  • naribana limunova korica
  • 2 velike žlice rozulina (rakije od ruže)

Za karamel:

  • 150 g šećera

Priprema:

Prokuhajte mlijeko, šećer i sitno naribanu limunovu koricu te pustite da se ohladi. Uključite pećnicu tako da se zagrije na 160°C.

U posudi izmiješajte jaja i Dolcela vanilin šećer, ali na najmanjoj brzini, da se ne bi pjenilo. Umućenim jajima preko cjedila polako dodajte hladno mlijeko i žlicu rozulina te lagano promiješajte.

Polovicu šećera za karamel rastopite na laganoj vatri u posudi s debljim dnom, pazeći da ne zagori. Dodajte ostatak šećera i polako ga otapajte, lagano naginjući posudu da se karamel ravnomjerno razlije.

U posudu s karamelom ulijte jaja i mlijeko. Tu posudu stavite u dublju posudu, najbolje duboki lim za pečenje, koji ste napunili vrućom vodom do 2/3 visine, te pecite oko 40 minuta.

Ohladite rozatu na sobnoj temperaturi, a preko noći je ostavite u hladnjaku. Prije posluživanja posudu poklopite tanjurom i pažljivo preokrenite da karamel ne bi iscurio.

Mađarica

Ovaj kolač mnogi nazivaju kraljicom kolača, a ovaj bezvremenski klasik jedan je od onih deserata koji priziva okuse i mirise djetinjstvo i sjećanje na baku s pregačom koja strpljivo i s puno preciznosti slaže slojeve tanke kore i slatke čokoladne kreme.

Potrebni sastojci za kore:

  • 600 g glatkog brašna
  • 1 Dolcela praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 100 gr maslaca sobne temperature
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 200 g šećera

Potrebni sastojci za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 80 g brašna
  • 180 g šećera
  • 100 g maslaca sobne temperature

Sastojci za čokoladnu glazuru:

  • 100 g maslaca
  • 200 g čokolade za kuhanje

Priprema kora

Priprema mađarice započinje onim najzahtjevnijim djelom, pripremom kora. U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu i Dolcela prašak za pecivo. Maslac narežite na kockice i dodajte u posudu. Rukama mijesite maslac sa suhim sastojcima sve dok tijesto ne postane mrvičasto.

U maloj posudi izmutite dva jaja, a potom ih dodajte u tijesto zajedno s kiselim vrhnjem. Umijesite glatko tijesto.

Tijesto podijelite na pet jednakih dijelova i od njih napraviti loptice. (Kako biste bili sigurni, preporučljivo je svaku lopticu izvagati).

Svaku lopticu razvaljajte u koru dimenzije 20x30 cm (kako biste bili sigurni da vam kore budu jednakih dimenzija najlakše je razvaljati ih na papiru za pečenje na kojem ste ucrtali dimenzije.

Razvaljano tijesto s papirom za pečenje prebacite na preokrenuti lim za pečenje, te ga izbockajte vilicom.

Kore pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 7-8 minuta, a svakako moraju ostati svijetle. Ispečene kore ostavite da se prohlade zajedno s papirom za pečenje.

Za to vrijeme krenite s pripremom kreme.

Priprema kreme:

Pomiješajte oštro brašno i šećer. Odvojite 20 žlica mlijeka te ih pomiješate s brašnom i šećerom. Ostatak mlijeka stavite kuhati, a kada zakipi maknite s vatre. U vruće mlijeko dodajte smjesu brašna, šećera i mlijeka. Lonac vratite na vatru te kuhajte uz miješanje sve dok se krema ne zgusne.

Kada se zgusne, dodajte na komadiće natrganu čokoladu, a zatim sve dobro izmiješajte pjenjačom. Nakon toga dodajte kockice maslaca i dobro promiješajte.

Slaganje mađarice

Mađarica se slaže dok je krema vruća. Na podlogu stavite prvu koru, izlijte otprilike četvrtinu kreme i brzo je zagladite. Pokrijte drugom korom i lagano pritisnite rukama da se krema zalijepi za koru. Nastavite slagati dok ne potrošite kore i kreme. Zadnju koru prekrijte papirom za pečenje, a na njega stavite neki teži predmet (knjigu ili teški lonac) kako bi se kolač bolje stisnuo. Ostavite na hladnom preko noći.

Priprema čokoladne glazure:

Maslac narežite na kockice i zagrijte u lončiću sve dok se ne otopi. Otopljeni maslac maknite s vatre i u njega dodajte natrganu čokoladu za kuhanje. Mijašajte sve dok se čokolada ne otopi, zatim prelijte preko kolača i zagladite. Preliven kolač ostavite da se dobro ohladi, a nakon toga ga narežite.

Orehnjača

U vrijeme kada su se orasi cijenili kao suho zlato, bake u kontinentalnom dijelu Hrvatske, osobito u Zagorju i Međimurju, za svaku svečaniju prigodu pripremale su mirisnu i meku orehnjaču. Kućom su se tada širili slatki i opojni mirisi, a ovaj tradicionalni kolač ocrtavao je bogatstvo recepata koji se prenose s koljena na koljeno. Dizana tijesta često slove kao komplicirana za pripremu, pa koliko god orehnjača bila ukusna, mnogi odustaju već na početku. No, lakše je nego li se na prvi pogled čini.

Potrebni sastojci za tijesto:

  • 3 dag svježeg kvasca
  • 40 dag brašna
  • 8 dag maslaca
  • 8 dag šećera
  • 2 žumanjka
  • prstohvat soli
  • limunova korica
  • 2,5 dl mlijeka

Nadjev za orehnjaču:

  • 40 dag oraha
  • 30 dag šećera
  • 10 dag grožđica
  • 2 dl mlijeka
  • limunova korica
  • cimet
  • malo ruma
  • 1 Dolcela vanilin šećer

Priprema:

Kvasac razmutite s malo šećera, brašna i mlake vode, pa ga ostavite pokrivenog na toplom mjestu da se diže. Brašno stavite u zdjelu, dodajte rastopljeni maslac, šećer, žumanjke i sol i limunovu koricu.

Malo premiješajte pa dodajte kvasac. Dodajte mlijeko i dobro izmiješajte mikserom tijesto da bude mekano te ga ostavite da sa diže (barem sat vremena).

Dignuto tijesto lagano premijesite, razdijelite na da dijela i razvaljajte na pobrašnjenom ubrusu kako biste ga kasnije lakše savili.

Tijesto premažite nadjevom te savijte i pažljivom smjestite u namašćeni kalup za pečenje i stavite da toplo da se diže još petnaestak minuta.

Stavite je peći oko 50 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva.

Kad se ispeče, pošećerite je dok je još topla.

Nadjev:

Mljevene orahe izmiješajte sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom, malo ruma i Dolcela vanilin šećerom. Sve prelijete kipućim mlijekom i ostavite hladiti. Kad se ohladi tijesto premažite nadjevom.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s Podravkom.