NJIMA SE DIVIMO

Tko su briljantni muškarci koji su promijenili tijek povijesti i što od njih možemo naučiti

08.11.2023 u 09:43

Bionic
Reading

Od struje preko laptopa i mobitela do ravnopravnosti rasa; bez revolucionarnih ideja genijalaca kroz povijest danas bismo živjeli u drugačijem svijetu

Svjedoci smo vremena u kojima su tehnološka čuda postala sastavni dio svakodnevnog života pa struju, moderna računala i pametne telefone, kao i osnovna ljudska prava lako uzimamo zdravo za gotovo. No, ničega ne bi bilo bez neumornog rada muškaraca koji ponosno stoje iza dosega bez kojih bismo živjeli u posve drugačijem svijetu.

Naime, svijet kakav poznajemo uvelike možemo zahvaliti briljantnim muškarcima koji su svojim intelektom i neumornim radom došli do revolucionarnih otkrića te svojim dostignućima zauvijek promijenili tijek povijesti!

Tko su oni i što od njih možemo naučiti?

Genij kojem dugujemo izum izmjenične struje, koja je preduvjet modernog života, jest naravno Nikola Tesla. Ostavio je neizbrisiv trag u svijetu znanosti, tehnologije i industrije, a fascinira i njegova moć predviđanja budućih noviteta zbog čega je poznati kao prorok modernog doba.

Naime, Tesla je aktivno radio na ideji bežične komunikacije i bežičnog prijenosa energije pa iako svoju ideju nije realizirao, nikad nije odustao od vizije postojanja tehnologije kao što je Wi-Fi. Isto tako, govorio je o mogućnostima postojanja pametnih telefona, radija i lasera te je predvidio pojavu interneta i ekološke energije znatno prije njihova vremena, a intrigira i još uvijek neostvarena vizija komunikacije s drugim planetima.

Manje je poznato da je na svom putu prema uspjehu Tesla veliku pozornost pridavao odabiru namirnica te je bio vegetarijanac, tvrdeći kako mu upravo takva prehrana osigurava pregršt energije tijekom dana. Čak je otišao i korak dalje pa je u pojedinim fazama života konzumirao isključivo mlijeko, kruh, med ili povrtne sokove.

Srećom, moderni muškarci ne moraju biti toliko isključivi u svojoj ishrani jer jednostavno mogu odabrati neku od jedinstvenih usluga na tržištu kao što je Food preventivni program u Merkuru koji im donosi nutricionističko savjetovanje i definiranje namirnica koje će im pružiti najviše energičnosti i fokusa za ostvarenje svih svojih ciljeva.

Podjednaku strast za inovacijama i nezasitnost novim izumima dijeli i Steve Jobs, jedan do utemeljitelja Applea i najvažnijih figura u svijetu tehnologije i inovacije. Donio nam je Macintosh i osobna računala, iPod, iPhone, iPad i brojne druge izume koji nam svakodnevno olakšavaju i uljepšavaju život na jedinstven način.

Veliku inspiraciju crpio je iz glazbe koja je inspirirala razvoj iTunesa i iPod uređaja, a manje je poznato kako je svoju veliku strast prema japanskom dizajnu utjelovio i u nekoliko Appleovih modela kao što je iMac G3, dizajna inspiriranog japanskom keramikom.

Još jedna osoba koja je u potpunosti bila posvećena realizaciji svojih ideja bio je i baptistički pastor Martin Luther King Jr., borac za građanska prava i ikona pokreta za jednakost rasa u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegovo zagovaranje nasilnog otpora kao sredstva postizanja promjena, utjecajni govor 'I Have a Dream' iz 1963. te donošenje Građanskog zakona o pravima godinu dana kasnije donijeli su mu 1964. Nobelovu nagradu za mir.

Nakon tragičnog atentata 1968. godine, njegove ideje i utjecaj na društvene promjene do današnjeg dana nastavila su širiti i njegova djeca Bernice King i Martin Luther King III., koji veliki naglasak stavljaju na važnost jednake pristupačnosti odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi.

Važnost preventivnog pristupa zdravlju

Kao što su pokazale važne ličnosti u povijesti, od Nikole Tesle preko Nelsona Mandele do Michaela Jordan, postoji nekoliko načina da brinete o svom zdravlju. Bilo da je riječ o specifičnoj prehrani, tjelovježbi ili prevenciji bolesti, ono što je ključno u ispunjavanju svog punog potencijala jest stavljanje zdravlja na prvo mjesto.

Jedan od najboljih načina na koji već danas možete učiniti veliku stvar za sebe i svoje zdravlje jest iskorištavanje popusta na health4me Premium Merkurovo dodatno zdravstveno osiguranje u 1. godini korištenja usluge.

Popust od 15% možete iskoristiti ugovaranjem osiguranja u razdoblju od 1.11. do 30.11.2023.

Velik doprinos ljudskim pravima dao je i Nelson Mandela, bivši južnoafrički predsjednik koji je postao simbol pomirenja, jednakosti i borbe protiv apartheida. Nakon 27 godina provedenih u zatvoru, 1993. nagrađen je Nobelovom nagradom za mir, a poslije povlačenja s predsjedničke funkcije posvetio se humanitarnom radu te, između ostalog, naglašavao važnost brige o zdravlju s kojim je cijelog života imao velikih problema.

Naime, upravo je u borbi s bolestima među kojima su upala pluća i tuberkuloza pokazivao najveću izdržljivost, a kako bi mogao ostvariti sve ciljeve, po izlasku iz zatvora posvetio se brizi o svom zdravlju te postao primjer važnosti preventivnog pristupa zdravstvenim poteškoćama, koje je vidio kao veliku prepreku na putu do uspjeha.

Važnost ovakvog pristupa zdravlju prepoznao je i aktivno prakticirao jedan od najvećih sportaša današnjice - Michael Jordan. Legendarni američki košarkaš nije samo bio iznimno uspješan sportaš, već i globalna ikona koja je oblikovala sport, modu, kulturu i poslovni svijet. Njegova priča i naslijeđe i dalje inspiriraju ljude širom svijeta da sanjaju veliko, rade naporno i ostvare svoje ciljeve.

Jedan od najbitnijih faktora njegova uspjeha bila je izvanredna fizička kondicija te briga o zdravlju tijela redovitim preventivnim odlascima na masaže i fizioterapiju zbog kojih je bio manje sklon ozljedama.

Što današnjim muškarcima stoji na putu do uspjeha?

Osim iznimnih dostignuća i inovacija kojima su obogatili svijet i ostavili trajno nasljeđe budućim generacijama, ono što ove iznimne muškarce povezuje je upravo njihova svijest o važnosti brige o zdravlju.

Primjerice, usprkos životu u teškim uvjetima i čak 27 godina provedenih u zatvoru, Nelson Mandela osigurao si je dugovječnost posvećenim svakodnevnim vježbanjem. U zatvoru je organizirao sportske aktivnosti, uključujući trčanje, biciklizam i igre poput košarke, a vježbao je i jogu te druge oblike tjelesne aktivnosti kojima je održao tjelesnu i mentalnu vitalnost i tijekom najtežih godina svog života.

Naglasak na tjelesno i mentalno zdravlje stavljao je i Michael Jordan koji je kao preduvjet sportskim uspjesima vidio visoku kondiciju koja ima temelje u zdravoj prehrani. Uz to je i veliku pozornost pridavao snu i odmoru jer je u njima vidio ključ potpunog oporavka.

Čak su i muškarci u cijelosti posvećeni ostvarenju ciljeva poput Stevea Jobsa i Martina Luthera Kinga Jr. pronašli način da u kroničnom nedostatku vremena brinu o sebi. Slavni pastor redovito je igrao košarku i odlazio u šetnje, dok je osnivač Applea, baš kao Nikola Tesla, o svome zdravlju brinuo strogo pazeći na prehranu.

I muškarci današnjeg doba imaju baš sve potrebno za ostvarenje povijesnih dosega i postizanje svih osobnih ciljeva, a jedina stvarna prepreka na putu su - potencijalne zdravstvene poteškoće.

Naime, nedostatak brige o sebi velik je problem brojnih muškaraca današnjice, koji posljedično pate od bolesti koje ih udaljavaju od ostvarenja svojih privatnih i poslovnih ciljeva. Međutim, danas puno toga mogu riješiti ugovaranjem usluga kao što je Merkurovo health4me Premium dodatno zdravstveno osiguranje koje garantira najviši stupanj zdravstvene zaštite, prilagođen jedinstvenim potrebama i željama modernog muškarca.

Dodatna prednost jest što uz ovu uslugu postoji mogućnost uzimanja preventivnih programa koji su jedan od najboljih načina prevencije zdravlja i ostajanja na putu prema najboljoj verziji sebe. U sklopu njih, konačno, na jednostavan i praktičan način, muškarci mogu istinski brinuti o sebi, znajući da im ovakav preventivan pristup može uvelike poboljšati kvalitetu života, spriječiti mnoga oboljenja te smanjiti troškove skupih liječenja.

Ova tematika posebno je aktualna u studenom, mjesecu popularnom zvanom Movember, kada se muškarce potiče na obavljanje preventivnih pregleda i prioritiziranje vlastitog zdravlja. U kampanju se uključuju i brojne tvrtke, među kojima se ističe inicijativa #BrkoveNaPregled osiguranja Merkur, koje do kraja mjeseca daje i dodatni poticaju u vidu popusta od 15% na 1. godinu usluge health4me Premium dodatnog osiguranja.

S obzirom na to da znaju da moderni muškarci danas imaju pregršt obaveza te su u stalnom nedostatku vremena, u Merkuru su svojim klijentima na raspolaganje stavili najbolje specijaliste i medicinske ustanove u Hrvatskoj i svijetu te su osigurali da svoje zdravstvene probleme rješavaju brzo, bez gužvi i čekanja - sve kako bi muškarcima olakšali da svoje zdravlje, napokon, stave na prvo mjesto.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Merkur osiguranjem.