BEAUTY SAVJETI

Ovo su loše navike kojih niste svjesni, a zbog kojih brže starite

11.03.2022 u 09:15

Bionic
Reading

Iako se svi na svoj način borimo protiv neizbježnog starenja naoružani najboljim krema za lice pa do najnovije generacije tretmana neinvazivnih tretmana koji regeneriraju kožu, nerijetko nismo svjesni vlastitih loših navika koje također pridonose prijevremenom starenju kože, potičući tako stvaranje bora, povećanje smeđih mrlja ili djeluju na tonus kože koja postaje sve manje zategnuta

Mnogi nažalost nisu ni svjesni koliko njihove uobičajene navike također mogu utjecati na izgled i potaknuti starenje.

Ipak, dobra je stvar to što ih možete na vrijeme prepoznati i poraditi na njihovom iskorjenjivanju.

Sedam loših navika koje mogu potaknuti starenje:

1. Uvijek spavate na istoj strani

Dakako, svi imamo omiljenu stranu na kojoj najčešće spavamo. No u stvarnosti, to je vrlo loša navika za kožu lica, jer stručnjaci kažu da takav položaj 'pritišće' lice na jastuku uvijek u istim točkama. Bore koje tako nastaju također mogu biti vrlo duboke i uočljive. Najbolje rješenje bi bilo spavati na leđima, no ako vam je to neugodno, dobro bi bilo koristiti poseban jastuk za one koji spavaju na boku i žele izbjeći stvaranje bora.

2. Dišete otvorenih usta dok spavate

Disanje s otvorenim ustima, međutim, nije dobro, općenito i za zdravlje dišnih puteva, ali i za tonus kože koja će biti opuštenija, s većim vidljivim nazolabijalnim borama i sa sve očiglednijim prisustvom tzv. 'dvostruke brade'. Kako biste riješili ovaj problem postoje ciljane vježbe za poticanje disanja kroz nos tijekom spavanja.

3. Pretjerana mimika

Iako je blistav osmijeh najljepši izraz koji se može pojaviti na licu, kod onih koji imaju naviku puno pomicati mišiće lica, odnosno mrštiti se, može doći i do većeg stvaranja bora. Naravno, nastavite se smiješiti no pripazite se da se previše mrštiti i ako je moguće ne otvarajte oči preširoko kad ste iznenađeni.

4. Preskačete čišćenje lica navečer

Dobro je poznato pravilo kako odlaziti na počinak bez da detaljno očistite lice nije nikako dobra ideja. Tijekom dana, naime, na licu se talože mikročestice prašine, masnoća, nečistoća... Ne eliminirati ih znači ostaviti ih na licu tijekom noćnog odmora, što je najvažnija faza njege kože tijekom koje se koža obnavlja i revitalizira što može loše utjecati na stanje kože. Pronađite sredstvo za čišćenje lica koje vam odgovara i brzo se upotrebljava kako vam čišćenje lica navečer ne bi postalo najzamorniji beauty ritual koji nerado primjenjujete.

5. Uvijek žvačete s jedne strane

Jednostrano žvakanje je svakako česta pogreška. Ispravan način žvakanja je izmjenjivanje hrane s dvije strane usta. Ako se to događa s vremena na vrijeme, to sigurno ne predstavlja problem, ali kada postane stalna navika može pridonijeti asimetriji lica koja uzrokuje estetski rezultat ne baš skladnog lica. Zato se koncentrirajte i pripazite da uvijek žvačete hranu s obje strane.

6. Gledate u mobitel pognute glave

Tzv. 'tech neck' je fenomen uzrokovan dugotrajnim gledanjem u ekran vašeg mobitela zbog čega glavu držite prema dolje. To uzrokuje nepravilno držanje tijela koje može dovesti do nastanka kifoze, ali prije svega i do većeg kolapsa vratnih mišića, opuštanja kože i izraženije dvostruke brade. Zato se pri držanju mobitela, koncentrirajte, podignite glavu, zauzmite pravilan stav i - možda se s vremena na vrijeme odmorite od smartphonea.

7. Ne nanosite kremu sa zaštitnim faktorom

Stavljanje kreme za sunčanje samo kad ste na ljetovanju prva je loša navika koju treba promijeniti kako biste usporili proces starenja kože. Kreme sa zaštitnim faktorom treba nanositi svaki dan ako se izlažete suncu, čak i kad šetate... Dobra je ideja pronaći kreme lagane teksture koji su ugodne za nošenje tijekom dana ispod šminke ili se pak možete odlučiti npr. za make up proizvode koji već sadržavaju zaštitu od štetnog sunčevog zračenja.