OZBILJNO UPOZORENJE

Ovo morate znati o ulošcima i tamponima

24.12.2013 u 09:30

Bionic
Reading

Novo izvješće upozorava na potencijalno štetne kemikalije koje se nalaze u higijenskim proizvodima za žene i traži jaču regulaciju sastojaka

Chem Fetale, publikacija koju izdaje ženska udruga Women's Voices for the Earth, objavila je alarmantni izvještaj o nedeklariranim sastojcima u tamponima i ulošcima, papirnatim ručnicima i maramicama tvrdeći da se u tim higijenski proizvodima nalaze opasni konzervansi, pesticidi, mirisi i boje, prenosi MailOnline.


Mogući zdravstveni učinci tih aditiva, navodi se u izvješću, mogu se pojaviti u obliku alergijskog osipa, iritacije genitalija, pojave astme i povećanog rizika od raka.

'Proizvođači bi trebali objaviti sve sastojke i aditive koji se koriste u tamponima, ulošcima i drugim proizvodima za njegu žena. Svi sastojci koji su identificirani kao alergeni trebaju biti istaknuti na proizvodima kako bi potrošači mogli izbjeći sastojke koji im izazivaju probleme', piše u izvještaju.

Ističu da su tamponi i higijenski ulošci regulirani kao medicinski proizvodi pri američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA).

'Higijenski proizvodi mogu biti kontaminirani vrlo otrovnim dioksinom, kao i pesticidima iz neorganski uzgojenog pamuka.'
Iako autori priznaju da su razine u proizvodima vrlo male, ističu da mogu imati veliki utjecaj na visoko propusno tkivo vagine kada su u izravnom kontaktu s krvlju.
Ženama savjetuju da odabiru proizvode bez mirisa te da izbjegavaju tampone i uloške koji sadrže izbijeljeni pamuk.

Na što treba pripaziti
Savjetodavna udruga Women's Voices for the Earth preporučuje ženama da izbjegavaju potencijalne toksine u proizvodima za njegu žena:

• Smanjite uporabu proizvoda za njegu
• Odaberite proizvode bez mirisa, osobito tampone i uloške
• Odaberite proizvode koji ne sadrže izbijeljeni pamuk
• Koristite uloške za višekratnu upotrebu koji se peru
• Ne koristite marke proizvoda koje su povezane sa simptomima alergije
• Potražite marke koje deklariraju sve sastojke na pakiranjima