Radite li je i vi?

Ovo je najčešća greška u odgoju koja djecu zakida za istinsku sreću u životu

06.11.2023 u 13:00

Bionic
Reading

Stvaranje navike uživanja u zajednički aktivnostima te izgradnja zdravih životnih vrijednosti djece temelj je sreće za cijeli život

Eva Moskowitz, pokretačica projekta Success Acadamies, izdvojila je ključnu grešku koju roditelji u današnje doba čine u odgoju djece, a koja ih zakida za sposobnost istinskog uživanja u životu.

'Prečesto vidim roditelje koji ulažu toliko energije u poučavanje svoje djece kako da se odgovorno ponašaju, pospreme svoju sobu ili obave domaću zadaću. Sve to je važno, ali postoji jedna stvar koju mnogi od nas potpuno zaboravljaju: kako uživati u životu', istaknula je.

Dok su mala, sva djeca po prirodi znaju pronaći radost i u najmanjim sitnicama, no velik je broj onih koji kroz desetljeća postaju nesretni odrasli. Stručnjakinja je istaknula kako je jedna od najvećih grešaka koju roditelji čine ta da svoju djecu ne pripreme na uživanju u životu i u starijoj dobi.

'Djeca lako mogu dobiti pogrešnu poruku o sreći. Prema mom iskustvu, ljudi su najsretniji kada im život uključuje neku vrstu smislenih, produktivnih aktivnosti. Nažalost, neprestano smo izloženi poruci da sreća dolazi iz potrošnje i materijalnih stvari', kaže Moskowitz.

Kupovanje igračaka i slatkiša naizgled pruža najveću radost mališanima, a s obzirom na to da je u nedostatku vremena i energije nerijetko i najjednostavnije rješenje, ne čudi da se radi o primarnoj opciji kojima se potiče sreća kod djece. Ipak, ona se pokazuje kao iznimno štetna jer stvara naviku traženja zadovoljstva u materijalnom.

Za početak, tvrdi Moskowitz, bitno je odučiti djecu od navike trčanja po trgovini i vikanja 'želim ovo' i 'želim ono' jer će lako podleći uvjerenju da ne može biti radosno bez najnovije igračke ili preplavljenosti darovima kao što je, možda, vidjelo kod prijatelja.

Najsretnija djeca cijene iskustva više od materijalnih stvari

'Nemojte poticati svoje dijete da vjeruje da posjedovanje stvari donosi sreću tako da im dajete previše poklona. Ideja da izražavate svoju ljubav prema nekome tako da im darujete poklon lijepa je ideja koja je nekada dobro funkcionirala, ali mnoga djeca danas dobivaju toliko toga da to brzo postaje pretjerano', napominje.

Savjetuje važnosti isticanja životnih vrijednosti tako što ćete se često prisjećati aktivnosti u kojima uživate kao obitelj ili koje ste voljeli raditi tijekom odrastanja.

Isto tako, možete ih potaknuti da sami izrade poklone za svoje prijatelje, kao što su ručno rađene čestitke, ispečeni kolači ili recitirane pjesme, kako bi uvidjeli da postoji velika radost i u nematerijalnim stvarima.

'Igrajte igre s djecom kako biste im pokazali koliko zabave može biti s jednim običnim špilom karata. Napravite kućicu u drvetu ili pecite kolač s njima kako biste im pokazali zadovoljstvo produktivne aktivnosti. Idite u muzej kako biste im pokazali koliko zabave može biti u učenju i novim iskustvima', istaknula je i dodala za kraj:

'Ako možete podučiti svoju djecu vrijednostima ovih malih stvari, njihove šanse za sreću bit će neizmjerno veće kad odrastu.'