vrlo važno

Ovo je 5 najčešćih grešaka koje radite prilikom izrade kolača

16.12.2023 u 07:01

Bionic
Reading

Kažemo Božić, i odmah pomislimo na najslađe kolače i torte. Sočne, mekane i savršeno slatke slastice neizostavni su dio blagdanskog stola. No, njihova priprema često nije tako slatka. Stoga se na vrijeme osigurajte dobrim savjetima, kvalitetnim sastojcima i malim trikovima koji spašavaju svaku katastrofu u kuhinji

Izrada savršene slastice torte zahtijeva preciznost, pripremu i pažnju posvećenu detaljima. A kada recept uspije, osjećaj je kao da ste pobijedili u kulinarskom natjecanju. No, jedan krvi korak ili sastojak potencijalno može uzrokovati da vam se kolač raspadne, doslovno.

Čak i najiskusniji u kuhinji s vremena na vrijeme pogriješe prilikom priprema kolača. Za one manje iskusne napraviti savršenu tortu s pravom teksturom, oblikom, dignutim biskvitom uz dodatak kreme može se činiti nedostižnim. No, pečenje kolača nije misterij, već uvježbana vještina za koju je potreban dobar recept, poštivanje određenih pravila, provjerenih kvalitetnih sastojaka, ali i malih tajni u kojima se krije tajna najmekšeg i najsočnijeg biskvita, svilenkasto glatke kreme i onog slatkog, pahuljastog okusa nakon prvog zalogaja.

Kako biste izbjegli neke od uobičajenih grešaka tu su savjeti koji će vam pomoći da preživite nezgode s kolačima i na blagdanski stol stavite najuksusnije slastice koje se tope u ustima.

Kalup za pečenje nije dobro pripremljen

Ako prije pečenje ne pripremite kalup, kolač će se vrlo vjerojatno tijekom pečenja za njega zalijepiti. Dva najbolja načina da to uspješno izbjegnete jesu pravilno namastiti i pobrašniti kalup ili ga obložiti papirom za pečenje.

Za podmazivanje čitavu unutarnju stranu kalupa premažite s malo maslaca, masti ili spreja za kuhanje. Nakon toga pobrašnite kalup, naginjući ga naprijed-natrag sve dok brašno ne prekrije cijelu površinu. Obavezno otresite višak. Također je odlična ideja kalup obložiti papirom za pečenje. No, i u tom slučaju je preporučljivo namastiti kalup preko papira.

Ako u žurbi ipak zaboravite na ovaj korak pa kolač iz pećnice izađe zalijepljen, tada možete nježno prijeći lopaticom oko rubova i zatim nekoliko puta lagano potapšati kolač. Ili kolač vratite u pećnicu na otprilike minutu da se malo zagrije. Zatim ga pažljivo izvadite iz kalupa.

Biranje i mjerenje sastojaka

Kada se mjere sastojci za slastice, važna je preciznost. Procjena ili približna procjena mjera može se činiti bezopasnom, ali će u konačnici jako utječe na krajnji rezultat. Previše sode bikarbone kolaču će dati metalni okus, a korištenje većih jaja od onih navedenih u receptu rezultirat će jakim okusom jaja u kolaču.

Prašak za pecivo jedan je od najvažnijih sastojaka u kolaču. Taj sastojak, poput Dolcela praška za pecivo kojeg bake i mame uvijek imaju u ladici sa sastojcima za kolače, djeluje kao sredstvo za dizanje tijesta, što omogućuje da kolač dobije onu lijepu, pahuljastu teksturu. A tu je i soda bikarbona koja, iako ima istu funkciju kao prašak za pecivo, ne koristi se u istim receptima već to ovisi o ostalim sastojcima. Naime, recepti koji sadrže kisele sastojke, poput mlaćenice, meda ili melase, zahtijevaju sodu bikarbonu, budući da je to osnovni mineral koji djeluje s kiselinom i pomaže da se smjesa tijekom pečenja dobro podigne. No, sodu bikarbonu može se i zamijeniti praškom za pecivo, ali važno je znati omjer. Naime, prašak za pecivo dobro će funkcionirati u određenim receptima jer sadrži sodu bikarbonu, ali trebat će vam ga više od sode bikarbone - ako vaš recept zahtijeva jednu žličicu sode bikarbone, u tom slučaju zamijenit ćete je s tri puta više praška za pecivo.

Uz prašak za pecivo sastojak na koji je najvažnije obratiti pažnju je brašno. Previše brašna može učiniti kolač suhim, gustim i mrvičastim ili će uzrokovati njegovo pucanje. Kako biste to izbjegli, svakako izvažite brašno umjesto da ga grabite s mjernim posudicama.

Uz to, upotreba previše tekućine ili šećera će nadjačati suhe sastojke koji kolaču daju strukturu. I, da, šećer se smatra mokrim sastojkom jer se zagrijavanjem pretvara u tekući oblik.

Previše ili premalo miješanja

Pretjerano miješanje tijesta je najčešća greška u pečenju i može rezultirati zbijenim, gustim biskvitom. Miješanje djeluje na brašno i aktivira gluten u njemu. No, što se više glutena razvije, to kolač može biti žilaviji. Važno je postići da se svi sastojci lijepo sjedine. Dok pretjerano miješanje može dovesti do kolača koji se digne, ali onda se spusti i 'ispuše' čim se ohladi, premalo miješanja može dovesti do toga da u tijesto uđe manje zraka i, posljedično, kolač postane mrvičast.

Također, pahuljastu teksturu nećete dobiti ako sve sastojke stavite u zdjelu i pomiješate. Raspored i način miješanja je vrlo važan. Prvi korak kod pečenja kolača je miješanje maslaca i šećera. No, to ne znači miješanje dok se ta dva sastojka ne sjedine. Maslac i šećer treba jako pjenjačom ili mikserom miješati 3-5 minuta dok ne smjesa ne postane pjenasta i blijeda. Ako se na kolaču pojave vlažne ili guste crte, možda ste previše izradili jaja, maslac i šećer. Kako biste to spriječili, lagano ih sjedinite u kremi, miješajući mikserom na srednjoj brzini.

Standardni postupak je pomiješati odvojeno mokre i suhe sastojke, a zatim ih sjediniti. Ovisno i receptu, moguće je u zdjelu s mikserom naizmjenično dodavati suhe i mokre sastojke što je uobičajena tehnika koja pomaže u sprječavanju stvrdnjavanja glutenskih vlakana. Ako odvojeno miješate suhe i mokre sastojke, sjednite ih ručnim miješanjem spatulom.

Kada je riječ o kolačima i tortama, uz pahuljast biskvit ključna je slastičarska krema. Strukturom i okusom, slična je pudingu od vanilije, a koristi se u brojnim receptima, od princes krafni, eklera, do nadjeva u tortama i pitama od prhkog tijesta sa svježim voćem.

Prilikom pripreme slastičarske kreme lako je pogriješiti pa se nerijetko dogodi da ispadne prerijetka ili da se pak pojave grudice. A ako k tome pridodamo strku i zbrku oko pripreme blagdanske trpeze, pogreške i preskakanje koraka lako se dogode. A kako je vremena uvijek premalo, a broj želja malih i velikih popriličan, ponekad je jednostavno nemoguće krenuti ispočetka. U tom slučaju je najbolje posegnuti za malim trikom kojim, sigurni smo, ponekad pribjegnu i puno vještiji kuhari, ali i naše mame i bake. Spas se krije u vrećici Dolcela pudinga od vanilije. Jednostavne pripreme koja tako dobro dođe kada nam nedostaje vremena ili smo tek početnici u kuhinji, brzo gotov, savršeno sladak, svilenkast i kremast predstavlja odličnu zamjenu za kremaste kolače i torte. Pohvale sigurno neće izostati, a i ako mama i baka i otkriju vaš mali trik samo će vam značajno namignuti.

Korištenje hladnih sastojaka

Pogledom na recepte lako je uočiti napomene da određeni sastojci budu sobne temperature, a za to postoji jako dobar razlog. Stavljanje hladnih sastojaka u pećnicu može uzrokovati dulje pečenje središta kolača, što će pak rezultirati smeđim rubovima i gnjecavim središtem kolača. Korištenje sastojaka na pogrešnoj temperaturi može kolač na kraju učiniti gustim i zbijenim.

Važno je i planiranje unaprijed. Pripremite sastojke otprilike sat vremena prije nego što planirate početi s pečenjem kako biste im dali dovoljno vremena da dosegnu sobnu temperaturu. Kada je riječ o sastojcima sobne temperature, najčešće se spominje maslac, a kod njega je preporučljivo da se fokusirate na njegovu konzistenciju, a ne stvarnu temperaturu. Ono što želite je da maslac bude mekan, ali ne i otopljen. Maslac koji je premekan napravit će svilenkasto tijesto, dok se maslac koji je prehladan i tvrd neće moći pravilno umutiti.

Otvaranje pećnice i kriva temperatura

Da, tako je primamljivo otvoriti vrata pećnice i provjeriti kako kolač napreduje. No, otvaranje vrata pećnice tijekom pečenja zapravo može utjecati na to kako se vaš kolač peče, potencijalno dovodeći do konkavnog ili spuštenog biskvita i neravnomjerno pečenim kolačem.

Vrata pećnice trebaju ostati zatvorena većinu vremena pečenja, a otvaraju se tek kada je kolač skoro gotov. Posebno je važno ne otvarati pećnicu u prvoj trećini vremena pečenja jer se tada odvija najvažniji dio procesa pečenja. Pri samom kraju vrijeme je za provjeru je li kolač dovoljno pečen, a to je najbolje napraviti tako da izvučete rešetku s kolačem prema van, a ne da cijeli kolač izvadite iz pećnice, te ga lagano u sredinu probodete čačkalicom. Na taj način neće se drastično promijeniti temperatura kolača u slučaju da još nije pečen.

Čekanje da se pećnica prethodno zagrije može se činiti dugotrajnim. No, to je ključan korak u pečenju jer se kolač inače neće pravilno ispeći. Ako je pećnica prevruća, kolač će se prebrzo peći izvana, a nedovoljno iznutra. To pak rezultira ispucanim vrhom s nedovoljno pečenim središtem i u konačnici neravnomjerno pečenim kolačem. Ako pećnica nije dovoljno zagrijana, kolač će se presporo peći, sredina će splasnuti, a iznutra će biti zbijen.

Osim pravilnog zagrijavanja pećnice, za dobro pečen kolač koristan trik je i staviti kalup na sredinu rešetke postavljene na srednju visinu. Ako pečete više slojeva i kora, svakako pecite u serijama, jedno po jedno jer natrpanost pećnice će može dovesti do neravnomjerne raspodjele topline. Sam kalup također igra važnu ulogu – tamniji kalupi imaju tendenciju da upijaju toplinu pa to dovodi do tamnijeg tamnjenja, dok svjetlije tave rezultiraju svjetlijim tamnjenjem. Kad je moguće, odaberite svjetliju posudu kako biste izbjegli da vam kolač prejako porumeni.

​No, tu je još jedna tajna koji znaju svi oni koji su se našli u groznici pripreme blagdanskih slastica i pečenja kolača – ponekad je jednostavno treba u pomoć pozvati pouzdanog pomoćnika jer vrijeme i kulinarske vještine nam ponekad jednostavno ne idu na ruku.

Nema dobrog kolača i torte bez dobrog biskvita koji treba biti pahuljast, mekan, savršeno sočan, ne previše sladak, kompaktan ali ne previše suh…Uh, ponekad zvuči poput nemoguće misije. Ako ni izbjegavanje nekih najčešćih pogrešaka i slijeđenje zlatnih pravila o pripremi kalupa, pečenja i odabira i miješanja sastojaka ne bude od velike pomoći i sve padne u vodu tu su čokoladni Dolcela muffins. Muffini su čista sreća, čokolada je uvijek dobrodošla, a ove slatke zalogajčiće vole baš svi. A brza priprema ostavit će vam dovoljno vremena za ukrašavanje pa će na kraju vaš brzopotezni trik iz rukava ispasti hit blagdanskog stola. Uz to, od smjese za čokoladne Dolcela muffinse može se pripremiti i odličan biskvit koji uvijek uspijeva. Jednostavno pomiješajte sve sastojke prema navedenim uputama, a smjesu umjesto u kalupe za muffine izlijte u klasičan kalup i u tren oka imat ćete savršeno sočan biskvit kao osnovu za brojne blagdanske slastice.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s Podravkom.