POGORŠAVAJU SIMPTOME

Ovih deset zdravih namirnica trebate izbjegavati kad ste bolesni

02.02.2020 u 16:13

Bionic
Reading

Kad vas muče simptomi prehlade ili gripe, znate da je najbolje što možete učiniti odmarati se i piti puno tekućine, a hranjive tvari, kad vam se pojave naznake apetita, unositi u tekućem obliku. S povratkom krutoj hrani trebalo bi izbjegavati prerađene i jako zašećerene namirnice, ali valjalo bi pripaziti i na deset inače zdravih namirnica koje vam mogu pojačati ili produžiti simptome bolesti

Na hranu svi reagiramo drugačije, pa isto vrijedi i kad smo bolesni. Nađe li se na popisu hrane koju treba izbjegavati neka namirnica koja vama osobno ne otežava situaciju kad ste bolesni, poslušajte svoje tijelo i slobodno uživajte u njoj. A tu su i namirnice kojima možete nadomjestiti 'problematičnu' zdravu hranu u bolesnim stanjima.

Što izbjegavati kod prehlade, gripe ili temperature

Špinat

Histamin je kemijski spoj koji proizvodi naše tijelo i čijim se otpuštanjem pojavljuju simptomi alergije. Međutim on se nalazi i u mnogim namirnicama, a neka hrana, iako sama ne sadrži puno histamina, pomaže njegovom oslobađanju.

Špinat potiče stanice, koje se zovu mastociti, na oslobađanje histamina i time aktivira 'upalni odgovor'. Ovaj odgovor može dodatno pojačati začepljenost, umor i druge simptome koji su često povezani s prehladom ili gripom.

Vjeruje se da osim špinata oslobađanje histamina potiču, između ostalog, jagode, rajčice i agrumi.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže važne hranjive sastojke, poput cinka i vitamina E, koji pomažu tijelu u borbi protiv infekcije. Međutim u početnim fazama bolesti, osobito kad je želudac nadražen ili vas muči temperatura, trebali biste se suzdržati od grickanja.

Kako su bogati masnoćama, vaše će tijelo morati napornije raditi da bi probavilo orašaste plodove, što bi moglo dodatno uznemiriti vaš želudac i tijelu oduzeti energiju koja mu je potrebna za borbu s infekcijom.

Pored toga, i za orašaste plodove se smatra da oslobađaju histamin, što može povećati začepljenost.

Brokula

Iako je vrlo korisna, zbog hranjivih tvari poput vitamina A i C koje pojačavaju imunitet, brokula sadrži puno vlakana koje je u bolesnom stanju teže probaviti.

Kako biste izbjegli iritaciju probavnog sustava, jedite hranu koja sadrži manje vlakana i lakša je za probavu. Time ćete olakšati situaciju svome tijelu i pomoći mu da usmjeri pozornost na izbacivanje infekcije iz vašeg sustava.

Što jesti kod prehlade, gripe ili temperature

Crvena paprika

Crvena paprika sadrži kemijski spoj kvercetin, moćan antioksidant koji ima antivirusno i protuupalno djelovanje. Kvercetin pomaže u sprječavanju razmnožavanja virusa, popravlja oksidacijska oštećenja tkiva koja nastaju kao rezultat infekcije i smiruje upalu povezanu s bolešću.

Također je bogata vitaminom C, snažnim antioksidantom za koji se smatra da skraćuje trajanje simptoma prehlade. Ako vas muči nadraženo grlo, crvena paprika bit će vam draža opcija od kiselih agruma.

Gljive

Citokini su glikoproteini koji upravljaju imunološkim sustavom tijela. Kad ste bolesni, citokini pale alarm koji regulira imunološki odgovor, a koriste nam i kad smo zdravi tako što nam pokreću mod za spavanje.

Istraživanja sugeriraju da gljive poput šitake, hrastove sjajnice (reishi) i kordicepsa mogu povećati citokine i pomoći imunološkom sustavu u borbi protiv infekcije.

Pileća juha ili temeljac

U ljekovitost pileće juhe zaklinjale su se i naše bake, a znanstvene studije ukazuju na to da sadrži spojeve koji imaju protuupalni učinak, što je čini idealnom hranom u borbi protiv simptoma prehlade i gripe.

Jedan od tih spojeva je karnozin koji se nalazi u piletini, a istraživanje iz 2012. godine, koje je objavljeno u časopisu American Journal of Therapeutics, sugerira da bi mogao biti koristan u ranoj fazi prehlade ili gripe.

Ako vam ideja jedenja juhe s komadima pilećeg mesa nije primamljiva zbog zdravstvenog stanja, može vam pomoći i pileći temeljac. Sadrži elektrolite poput kalija i natrija koji su važni za održavanje tijela hidratiziranim.

Što izbjegavati kad imate glavobolju

Zreli sirevi

Što hrana duže dozrijeva, proizvodi više histamina, a na vrhu liste najnepoželjnije hrane su sirevi poput gaude, švicarskog sira i parmezana. Histamin koji unesemo u tijelo s tim sirevima može uzrokovati širenje krvnih žila u mozgu, što izaziva ili pogoršava glavobolju.

Fermentirana hrana

Aminokiselina tiramin, koja se nalazi u fermentiranim namirnicama poput kiselog kupusa, kombuče ili kefira, također može uzrokovati glavobolje. Neki ljudi ovu aminokiselinu teško razgrađuju, zbog čega su skloniji glavoboljama povezanim s hranom koja je sadrži u znatnoj mjeri.

Konzumacija te hrane može uzrokovati lančanu reakciju koja rezultira suženjem i proširivanjem krvnih žila u mozgu, što dovodi do pulsirajuće glavobolje.

Što jesti kad imate glavobolju

Bjelančevine krtog mesa

Govedina, piletina i ostalo nemasno meso sadrže riboflavin i koenzim Q10, dva važna vitamina koji pomažu u opskrbljivanju tijela energijom. Iako točan mehanizam djelovanja nije poznat, istraživanja ukazuju na to da bi oboljeli od migrene mogli imati problema s metabolizmom energije u mozgu.

Krastavci

Tijelo pod upalom crpi vodu iz bilo kojeg dostupnog mjesta, uključujući mozak. Rezultat toga je smanjivanje mozga i njegove zaštitne obloge, zbog čega se odmiče od lubanje i uzrokuje bol u glavi. Hrana bogata vodom, poput krastavaca i lubenice, uravnotežuje tekućinu u tijelu pa se time i mozak puni vodom, zbog čega simptomi glavobolje nestaju.

SEZONA GRIPE

Evo kako nabildati imunitet i lakše se oduprijeti virozama

Pogledaj galeriju

Što izbjegavati kad vas muče kašalj ili grlobolja

Sirovo povrće

Ovisno o jačini grlobolje, hrana hrapave i grube teksture poput sirovog povrća teže se guta i može dodatno izazvati iritacije. Stoga je sa zdravim grickalicama od sirovog povrća bolje pričekati oporavak grla.

Agrumi

Jedenje agruma kad vam je grlo bolesno može biti dvosjekli mač. S jedne strane, opskrbljuju vam tijelo vitaminom C i elektrolitima poput kalija koji vam mogu nedostajati, a s druge strane, kiselost naranče, limuna ili grejpa može dodatno nadraživati grlo. Dok ne osjetite poboljšanje stanja u grlu, vitamin C i elektrolite radije potražite iz drugih izvora.

Što jesti kad vas muče kašlj ili grlobolja

Jaja

Osim što su lagana za gutanje, jaja sadrže vitamin D i cink, dinamičan dvojac koji pomaže imunološkom sustavu u borbi protiv invazivnih virusa i bakterija. Pored toga, bjelančevine iz jaja razgrađuju se na aminokiseline, koje se potom pretvaraju u antitijela i druge bjelančevine koje dodatno pomažu vašem imunološkom sustavu.

Med

Ne samo da med svojom umirujućom teksturom može ublažiti grlobolju i svrbež u grlu, već je i prirodno sredstvo za suzbijanje kašlja za koje vam nije potreban liječnički recept. Osim toga, studija objavljena 2013. u iranskom časopisu Basic Medical Science sugerira antibakterijska svojstva meda koja tijelu mogu pomoći u borbi protiv neugodnih mikroba.

Što izbjegavati kad vas muče bolovi u trbuhu, mučnina ili proljev

Mliječna hrana

Laktoza je mliječni šećer za čiju je razgradnju želucu potrebna laktaza, probavni enzim koji se nalazi u sluznici crijeva. U slučajevima gastroenteritisa s proljevom zbog upale na sluznici crijeva može doći do privremenog nestanka laktaze. Konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda kad vam želudac pati može dodatno pojačati simptome poput proljeva, napuhnutosti i bolova u trbuhu.

Mekinje

Mekinje su bogate vlaknima koja se u vodi ne otapaju i ne stvaraju kašu pa imaju tendenciju ubrzati prolazak hrane kroz crijeva, što nije poželjno u situaciji kad već ionako puno vremena provodite u wc-u. Ovo vrijedi i za granolu, smeđu rižu i tjestenine od cjelovitih žitarica.

Grah

Šećeri koji se nalaze u grahu mogu izazvati želučane probleme poput proljeva, plinova i grčeva. Ovo se vjerojatno događa zbog toga što tijelo ne sintetizira dovoljno enzima koji smanjuju plinove pa se ovi šećeri ne probave u potpunosti.

Što jesti kad vas muče bolovi u trbuhu, mučnina ili proljev

Zobena kaša

Osim što je blaga i nježna za želudac, zobena kaša sadrži topiva vlakna koja dovlače vodu u probavni trakt, pomažu kod nakupljanja stolice i reguliraju brzinu kojom hrana prolazi kroz tijelo. Pored toga, sadrži selen koji pomaže u zaštiti tijela od infekcije i cink, korisnog saveznika imunološkog sustava u borbi protiv nepoželjnih bakterija i virusa.

Bijela riža

Ova blaga namirnica vašem će probavnom traktu donijeti prijeko potreban predah. Puna je škroba, a sadrži malo vlakana, što je čini savršenom vezivnom hranom za očvršćivanje stolice nakon proljeva. Riža je također izvrsna hrana za olakšavanje tijelu povratka na krutu hranu.

Banane

Kad vas muče proljev ili povraćanje, u tijelu može doći do pada razine kalija, važnog minerala zaduženog za uravnoteženje količine vode u tijelu i održavanje pravilnog oblika stanica. Banane su bogate kalijem, a kad patite od probavnih problema, birajte one koje su malo zelenije. Naime nezrele banane sadrže otporniji škrob koji potiče razmnožavanje dobrih bakterija u crijevima.