ZDRAVO I JEFTINO

Ovaj jednostavan napitak provjereno topi kilograme

08.03.2017 u 06:41

Bionic
Reading

Osim što pomaže u reguliranju probave i topljenju masnih naslaga, jabučni ocat pokazao se kao snažan saveznik u borbi protiv karcinoma i kardiovaskularnih oboljenja, a djeluje dobro i na našu kosu i kožu, zbog čega ga mnogi znanstvenici i nutricionisti smatraju superhranom. Provjerite što sve trebate uzeti u obzir prilikom odabira kupovnog octa, na koji način ga implementirati u svakodnevnu prehranu i u kojoj mjeri ga je preporučljivo koristiti

Znanstvenici smatraju da uvrštenje jabučnog octa u svakodnevnu prehranu rezultira brojnim zdravstvenim prednostima za naš organizam. Osim što pomaže u topljenju kilograma, kao što smo već prethodno pisali na tu temu, jabučni ocat reducira šećer u krvi te pomaže u prevenciji bolesti crijeva i kardiovaskularnih oboljenja. Čak se i u vrijeme Hipokrata, kojeg smatramo ocem medicine, koristio za liječenje mnogih oboljenja, a u Americi se u vrijeme građanskog rata primjenjivao kao antiseptik.

Na policama dućana mogu se pronaći razne vrste ovog kiselog dodatka salatama i jelima. Ocat se dobiva postupkom vrenja alkoholnih tekućina i može sadržavati između pet i 15,5 posto octene kiseline, a s obzirom na to da ne postoji standardna formula, na tržištu je niz varijacija s različitim udjelom octene kiseline. Mnogi proizvodi sadrže voćni sok ili voćnu pulpu, šećere ili sladila poput stevije, dok su neki dobiveni korištenjem probiotika ili dodatnih sastojaka kao što su biljke i začini. Neki od proizvoda mogu se konzumirati direktno, a neke je potrebno razrijediti vodom.

Široka paleta proizvoda u dućanima otežava konačni sud o tome je li ocat zdrav ili nije, no ako razmišljate o svakodnevnoj konzumaciji octa kao o dodatku jelima ili ga planirate piti samog jer vjerujete da je dobar za zdravlje vašeg tijela, obavezno obratite pozornost na popis sastojaka otisnut na etiketi proizvoda.

Evo nekoliko savjeta na što trebate obratiti pozornost prilikom kupovine octa:

Provjerite vrstu octa

Istraživanje provedeno 2004. godine došlo je do zaključka kako ocat dobiven iz šećerne trske ima veće zdravstvene prednosti od jabučnog octa, točnije pomaže u borbi protiv karcinoma. No treba uzeti u obzir to da istraživanja o ovoj vrsti octa ima daleko manje nego istraživanja jabučnog octa.

Pazite na količinu unosa

Neke vrste octa sadrže veći udio jabučne kiseline te se preporučuje razrijediti ih vodom. Pazite da pritom ne pretjerujete s unosom. Dovoljno je popiti dvije žlice razrijeđenog octa na dan, a najbolji je odabir jabučni ocat koji se zbog svoje glatke teksture lakše ispija. Pretjeranom konzumacijom nerazrijeđenog octa možete oštetiti zube, grlo i jednjak, stoga ne zaboravite dozirati dnevni unos na maksimalno četiri žlice.

Budite svjesni šećera

Neke boce jabučnog octa s dodatkom prirodnih zaslađivača poput meda mogu sadržavati i do 30 grama šećera, stoga treba pažljivo čitati i pronaći koliki je udio šećera na etiketi. Iako je uvijek bolje odabrati ocat s prirodnim zaslađivačima koji su zdraviji, takav ocat i dalje sadrži šećer.

Najbolji način za konzumaciju octa

Pokazalo se da ga je najbolje unositi razrijeđenog vodom u kombinaciji s obrocima. Švedska studija iz 2005. godine pokazala je da osobe koje jedu kruh posut jabučnim octom dulje osjećaju sitost te su zadovoljnije nakon jela, za razliku od osoba koje jedu običan kruh.

Četiri godine kasnije japansko istraživanje otkrilo je da su pretili ljudi koji su tijekom 12 tjedana unosili između 15 i 30 mililitara octene kiseline, glavni sastojak octa, ali razrijeđene vodom, iskusili značajan gubitak kilograma, trbušne masti, opsega struka i triglicerida, vrste masnoće u krvi.

S obzirom na to da ima intenzivan okus, pokušajte ga zamaskirati tako da u voćni smoothie dodate žličicu jabučnog octa. Možete ga pomiješati i s maslinovim uljem, češnjakom i raznim začinima te smjesu upotrijebiti kao preljev za povrće ili salate. Nastojte u svaki obrok dodati žličicu octa (najbolje jabučnog ili vinskog), posebno u kombinaciji s ugljikohidratima kao što su pizza i tjestenina, a možete ga popiti i razrijeđenog vodom.

Napitak koji je u zadnje vrijeme mnogima postao omiljen sadrži upravo jabučni ocat. Dvije žličice jabučnog octa i žličicu meda pomiješajte s toplom vodom i dodajte nekoliko kriški limuna te pijte taj napitak jednom dnevno, a možete ga i ostaviti da odstoji te ga popiti hladnog.