HIT DESTINACIJa

Ovaj europski grad šampion je među štedljivim turistima

09.09.2023 u 20:49

Bionic
Reading

Cijene su uvijek među vodećim kriterijima za izbor destinacije, a sve popularnija city break putovanja posebno su privlačna prema gradovima koji imaju puno za ponuditi, u okvirima razumnog budžeta. Prema istraživanju najveće asocijacije britanskih putničkih agenata (ABTA) jedan se grad izdvaja: Lisabon.

ABTA je nedavno objavio studiju u kojoj je glavni portugalski grad dobio najviše glasova među 35 izabranih gradova u Europi za brzi posjet preko vikenda, a kao kriterij uzete su cijene 12 najčešćih proizvoda i usluga na putovanjima, poput transporta, obroka, pića, dvije noći u hotelu s 3 zvjezdice, razgleda grada... U slučaju Lisabona, svih 12 kategorija donijelo je zbroj od oko 260 eura. Inače, u prvih deset za 2023. ušao je i Zagreb, a ostali gradovi su Vilnius, Krakov, Atena, Riga, Porto, Budimpešta, Varšava i Lille.

Jasno, u obzir nisu uzimane samo cijene, nego i njihovo 'križanje' s atrakcijama u svakom pojedinom gradu, a Lisabon takvih zanimljivih lokacija ima doista na pretek, i to po pristupačnim cijenama, od dvorca Svetog Jurja, tornja Belem, samostana Svetog Jeronima, pomorskog muzeja... Dodajte tamo i sjajnu ugostiteljsku scenu, i slika je potpuna. Portal The Travel napravio je baš zbog ovog 'izbora' prikladnu inventuru svega što Lisabon ima za ponuditi.

U članku se ističe baš velika količina jeftinih, pa i besplatnih aktivnosti koje su putnicima na raspolaganju u Lisabonu, možda više nego igdje drugdje u Europi, od beskrajnih šetnji i razgledanja glavnih atrakcija, preko uživanja u uličnoj umjetnosti do pogleda s Miradouro de Santa Luzia. Jasno, ako se možete oduprijeti iskušenjima kupovine i restorana. I neki od muzeja su besplatni, ili stalno ili određenim danima. Čak i popularna događanja poput nastupa fado pjevač(ic)a, ponekad može biti dovoljno jeftin, premda je najčešće riječ o o skupljim doživljajima, namijenjenim skoro isključivo turistima.

U usporedbi sa sličnim institucijama u svijetu, ulaznice u dvorac Svetog Jurja (15 eura) ili toranj Belem (8 eura) ili samostan Svetog Jeronima (10 eura) relativno su jeftine. Slično je i s Oceanariumom, najvećim akvarijem u Europi, gdje se cijena ulaznica kreće od 15 eura za djecu do 25 za odrasle.

Kao najbolje vrijeme za posjet Lisabonu uz uštedu The Travel navodi mjesece izvan glavne sezone, kad su gužve manje, a smještaj jeftiniji, što je uostalom slučaj u manje-više svim ispitivanim gradovima. Istina, neke od atrakcija imat će skraćeno radno vrijeme, no Lisabon nije mjesto koje posustaje u zabavnim sadržajima u bilo kojem dijelu godine. Klima je u predsezoni i posezoni, odnosno u proljeće i jesen, i dalje dovoljno topla, i prikladna za aktivnosti na otvorenom poput planinarenja ili bicikliranja.

Jasno, Lisabon je i grad u kojem se može u raznim stvarima uživati besplatno, šetnjom kroz grad. Osim toga, ima dobro razrađen i vrlo jeftin sustav javnog prijevoza, uključujući i starinske, vrlo popularne tramvaje koji su atrakcija za sebe. Prilično pristupačna je i lokalna, vrlo bogata gastronomija.