TURISTI I DOMAĆINI

Ako mislite da su vas na hrvatskom moru 'oderali', zabavite se primjerima iz Italije

24.08.2023 u 08:51

Bionic
Reading

Jedan od popularnijih ljetnih 'sportova' objave su o najmaštovitijim oblicima 'deranja' gostiju u turističkim destinacijama, a otkako je društvenih mreža, fotografije pretjeranih računa jedna su od najčešćih objava. No ako ste mislili da je u pitanju domaći specijalitet, duboko ste u krivu, stvar je globalne prirode, i što se tiče 'deranja' i što se tiče objava o njima

Čak i ozbiljni mediji poput CNN-a vole objavljivati različite primjere financijskih zamki na ljetovanju te je američka news TV kuća na svom portalu nanizala doista čudesnu seriju dodataka i stavki na računima koje su ovoga ljeta zabilježene u Italiji. Neki primjeri su već poznati, no noviteti se stalno pojavljuju. Toliko da CNN zaključuje da bi ljeto 2023. moglo biti zapamćeno kao jedno od skupljih u povijesti nakon brojnih skandala i skandalčića čije su žrtve i turisti i Talijani. A možda vam se nakon čitanja domaći primjeri učine sasvim bezazlenim.

Primjerice, jedan je par u restoranu na inače ekskluzivnoj i razvikanoj obali jezera Como zamolio konobara da im prereže na pola sendvič sa šunkom koji su naručili. Za tu su kompliciranu uslugu na računu dobili posebnu stavku od dva eura.

Još je veće iznenađenje, vjerojatno, dočekalo mladu majku na ljetovanju u Ostiji, tradicionalnom 'kupalištu' Rimljana i njihovih gostiju. Ona se, naime, drznula zamoliti konobara da joj u mikrovalnoj pećnici zagrije bočicu s mlijekom za bebu. Uz bočicu je dobila i račun, također na dva eura.

U hotelu Cervo na Sardiniji pak par turista sjeo je na terasu i naručili su dvije kave i dvije bočice vode (neće valjda dobiti čašu vode iz slavine). S narudžbom je stigao i papir s iznosom od 60 eura. Kad je CNN tražio objašnjenje vlasnika hotela, odgovorio im je da ne vidi nikakav problem u tome jer su cijene istaknute u cjeniku, a visinu je opravdao činjenicom da time naplaćuju pogled na jahte u obližnjoj luci.

  • +25
Plaža Vela Pržina na Korčuli Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Slavu je već stekao primjer iz hiperpopularnog Portofina. Gosti u restoranu su zamolili konobara da im donese još jedan, prazan, tanjur. Taj im je prohtjev naplaćen dva eura, a taj iznos je očito postao konstanta za sve usluge koje ugostiteljima iz nekog razloga idu na živce. Dosta manji iznos, deset centi, ali podjednako besmislen, platili su gosti koji su se drznuli zamoliti konobara u kafiću da im po kapučinu pospe malo kakaa, jer tako vole bez obzira što Talijani to ne rade. Baš time, 'mi tako ne pijemo kapučino', opravdan je i dodatak na računu.

Luduju i iznajmljivači ležaljki i suncobrana kojima su doslovno popločane talijanske plaže - jedva da ima mjesta za išta drugo. U regiji Puglia prosječno se dnevni najam plaća pedesetak eura, što je slično cijenama u popularnijim hrvatskim ljetovalištima, no vikendom se u Italiji iznos udvostručuje. Na ekskluzivnijim mjestima poput Portofina pak sjedenje ili ležanje na ležaljci na pretrpanoj plaži kreće od oko 150 eura radnim danima.

Talijanski mediji raspisali su se ovoga ljeta o ovakvim slučajevima te su ovi koje nabraja CNN očito vrh ledenog brijega, a u priču se uključio i nevladin sektor, jer kretanje cijena dokumentira talijanska organizacija za zaštitu potrošača. Po njihovim podacima, cijene u turističkim regijama Italije ovoga su ljeta porasle za nevjerojatnih 130 posto. I nisu samo u pitanju ugostitelji, u Italiji je i gorivo skuplje nego drugdje, otprilike pola eura po litri skuplje nego u Hrvatskoj. A tu se čak i ne računaju cijene koje su posljedica pokušaja borbe protiv pretjeranog turizma, recimo uvođenje ulaznice od pet eura za dosad besplatan posjet rimskom Panteonu.

A problemi koji su se zbog toga pojavili puno su krupniji od zabave po portalima i društvenim mrežama. Najveći je taj što su sami Talijani napustili svoja tradicionalna domaća ljetovališta, i za Ferragosto krenuli drugdje. Nešto manje u Hrvatsku, ali zato su preplavili Crnu Goru i, posebno, Albaniju. Čak je i premijerka Giorgia Meloni - unatoč nacionalno nabrijanom imidžu - kratko ljetovanje provela u Albaniji. Procjenjuje se da je kolovoški odmor u vlastitoj zemlji provelo 14 milijuna Talijana, što je pad od 30 posto u odnosu na pretpandemijske brojke. A opet, i tako smanjen broj domaćih turista svoje će ljetovanje platiti cijelih 1,2 milijarde eura više nego lani. S druge strane, bilježi se rast stranih gostiju. Tako smo po obje stavke slični Italiji.

Za to vrijeme na Mikonosu četiri pića i riblja plata - 711 eura.