POKAZALA STUDIJA

Osobama koje pate od migrene rad od kuće smanjuje njeno trajanje i intenzitet

17.09.2021 u 17:56

Bionic
Reading

Rad od kuće mogao bi poboljšati kvalitetu življenja za osobe koje pate od migrena, kažu njemački znanstvenici

Studija talijanskih stručnjaka u kojoj su sudjelovale osobe koje pate od migrena pokazala je da su tijekom lockdowna, kada su radili od kuće, njihove migrene trajale kraće, da su bile manje intenzivne i da su zahtijevale uzimanje manjih doza lijekova. Pojasnili su da je to dijelom i zbog toga što sami napadi migrene nisu trajali toliko dugo.

'Pretpostavljamo da se spomenuto poboljšanje može pripisati udaljenosti od radnog mjesta i stresa te mogućnosti raspolaganja vremenom na drukčiji način', kažu autori studije čiji su rezultati objavljeni u kolovozu u stručnome časopisu Neurological Sciences.

'I ranije studije ukazuju na to da je fleksibilno radno vrijeme najbolji dio rada na daljinu jer ljudima omogućuje da posao obavljaju u skladu sa svojim potrebama i bioritmom', smatraju znanstvenici.

Ovo je iznimno važno za osobe koje pate od migrena i radom od kuće izbjegavaju izloženost faktorima koji napade migrene mogu pojačati i produljiti.

  • +4
'Pacijenti koji boluju od migrene itekako gube na kvaliteti života, a osim pacijenta pate i njegovi partneri, djeca i primjerice, poslodavci', rekla je u razgovoru za tportal Dr. Darija Mahović Lakušić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Njemačka udruga neurologa DGN u svjetlu rezultata talijanske studije ističe kako je otprije poznato da su i stres i buka snažni pokretači migrene.

I jedno i drugo nemoguće je izbjeći, primjerice, osobama koje rade u uredima otvorenog tipa.

Ako su osobe koje pate od migrena u poziciji da prekinu posao i uzmu pauzu na samom početku razvoja migrene, to bi moglo pridonijeti smanjenju intenziteta i duljine boli.

Ovakav stalni 'scenarij' rada od kuće, čak i kad se stopa infekcija smanji do te mjere da se većina kolega može vratiti u ured, mogao bi uvelike pomoći svima koji pate od migrena, smatraju neurolozi DGN -a.