nekoliko savjeta

Zamućen vid, glavobolje... Evo kako si pomoći provodite li previše vremena pred zaslonom

25.08.2021 u 11:34

Bionic
Reading

Stalno izlaganje računalnim i drugim zaslonima može dovesti do glavobolja, zamućenog vida i zamora oka. Evo nekoliko savjeta kako se nositi s premorenošću zaslonom

Zbog epidemioloških mjera radi suzbijanja širenja pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 velik je broj ljudi promijenio način rada, usvojivši barem u nekoj mjeri rad na daljinu i od kuće umjesto u uredima.

Pošto se posao, zabava i opuštanje sve više odvijaju u virtualnom prostoru značajno više koristimo zaslone raznih veličina, od pametnih telefona preko računalnih monitora do televizora. To, između ostalog, za posljedicu može imati premorenost zaslonom.

Što je premorenost zaslonom?

Do premorenosti zaslonom dolazi zbog preopterećenosti mišića oko očiju uslijed produljenog izlaganja. Mogu se pojaviti simptomi kao što su umor očiju, teškoće sa spavanjem, glavobolja, suzenje očiju, nemogućnost fokusiranja, poveosjetljivost na svjetlost i zamućen vid.

Osim povećanog napora, probleme mogu izazvati i smanjeno treptanje oka, plavo svjetlo i odsjaj. Evo što možete poduzeti kako biste smanjili opterećenje oka i ublažili simptome.

Razgraničite poslovno i privatno

Kad se radi od kuće nije uvijek jednostavno povući crtu između radnog vremena i onog kojeg biste trebali posvetiti sebi i dragim vam osobama.

Tim više što digitalni alati koji su nam na raspolaganju omogućavaju ne samo brzu komunikaciju već i obavljanje jednostavnijih zadaća u trenucima kad bi smo se trebali opuštati.

Tako, recimo, imamo poriv odgovoriti odmah na poslovni e-mail još dok smo s obitelji za ručkom, iako gotovo sigurno nije u pitanju nešto što ne bi moglo pričekati.

Stoga se potrudite razdvojiti poslovno od privatnog i odrediti što je doista važno, a što možete obaviti i nakon što se malo odmorite.

Pravilo 20-20-6

Ovo jednostavno pravilo može pomoći u smanjenju naprezanja oka. Svakih dvadeset minuta vašeg radnog sata napravite stanku od 20 sekundi kako biste gledali u nešto što je udaljeno barem šest metara.

Primjerice, možete pogledati kroz prozor, protegnuti se, popiti čašu vode i tome slični. Tako ćete odmoriti oči.

Namjestite svjetlinu zaslona

Namještanje svjetline zaslona kako biste na najmanju moguću mjeru sveli razinu odsjaja može pomoći u smanjeju naprezanja oka. Naime, što je zaslon svjetliji od okoline to vaše oči moraju napornije raditi.

Postoje softverski alati koji će automatski namjestiti razinu emisije plavog svjetla na vašem pametnom telefonu ili računalu ovisno o dobu dana, a možete pokušati i uključiti tamni način rada. Potonje je naročito korisno ako radite u uvjetima slabije rasvjete.

Uložite u novi monitor

Provodite li puno vremena pred zaslonom, ulaganje u kvalitetan monitor dugoročno će se isplatiti. Zanimat će vas monitori s minimalnim titranjem zaslona, visokom frekvencijom osvježavanja i slojem zaštite protiv odsjaja. Pojedini modeli također dolaze s nizom značajki za smanjivanje plavog svjetla i tome slično.

Pazite kako se držite

Za smanjenje naprezanja oka važno je i u kakvom ste položaju ispred računala. Ako ste preblizu zaslona vjerojatno ćete manje treptati, zbog čega vam oči mogu postati suhe i bolne. A ako ste predaleko naprezat ćete ne samo oči već i vrat kako biste pročitali slova na ekranu.

Preporučena udaljenost od monitora je 50 do 100 centimetara. No, ne morate mjeriti. dovoljno je sjesti uspravno u stolici i ispružiti ruke ispred sebe. Ako ne dodirujete zaslon, dovoljno je udaljen, piše Make Use Of.