RIZIK OD OZLJEDA

Oprezno s ovim igračkama za djecu: Liječnici upozoravaju što im nikako ne biste smjeli poklanjati

16.12.2023 u 18:01

Bionic
Reading

Liječnici s hitnog prijema najbolje znaju koje igračke nikako ne bismo smjeli poklanjati našim najmlađima jer dolaze s velikim rizikom od ozljeda

Kupovina poklona za najmlađe članove obitelji mnogima je najzabavniji dio blagdana jer su oni gotovo uvijek garancija oduševljenja i najveselijeg osmijeha na licu mališana. Ipak, prilikom odabira vrlo je bitno voditi se i sigurnošću te izbjegavati one koji dolaze s izvjesnim rizikom.

Liječnici s hitnog prijema redovito upozoravaju na određene igračke koje bi uvijek trebalo izbjegavati, posebno kada je riječ o mlađoj djeci i bebama.

Kako bi proširila svijest o tome, pedijatrica Meghan Martin na TikToku je objavila video u kojem je izdvojila igračke zbog kojih roditelji najčešće dovode djecu na hitni prijem.

'Jako je važno upoznati se s rizicima', rekla je Martin za Washington Post i naglasila da u SAD-u godišnje na hitni prijem dođe preko 145.500 djece mlađe od 12 godina zbog ozljeda uzrokovanih igračkama.

U nastavku donosimo pregled onih koje je pedijatrica izdvojila kao najopasnije.

Vodene loptice

Šarene loptice koje nabubre u dodiru s tekućinom možda djeluju kao dobra igračka za razvijanje lokomotornog sustava djeteta, no one su uzrok velikog broja nezgoda.

Iako nema sumnje da bi svako mlađe dijete bilo oduševljeno igrati se njima, prevelik je broj onih koji će ih staviti u uši, nos ili, još gore, u usta.

Najveća opasnost je upravo ako ih dijete proguta jer će nabubriti i uzrokovati velike probavne poteškoće praćene bolovima, a liječnici će jako teško postaviti točnu dijagnozu jer se malene i prozirne loptice ne vide na ultrazvuku.

'U više slučajeva djeca su morala na operaciju kako bismo uklonili loptice', upozorava dr. Martin.

Igračke s magnetima i dugmastim baterijama

Igračke s magnetima ili dugmastim baterijama dolaze s očiglednom opasnosti od gušenja, ali mnogi roditelji ne znaju da mogu uzrokovati ozbiljna unutarnja oštećenja ili čak smrt.

'Ako progutate bateriju ili magnet, možete imati smanjen dotok krvi u područja crijeva ili doživjeti smrt tjelesnog tkiva', rekla je dr. Kerri Layman s hitnog prijema u Washingtonu.

Napomenula je i da gutanje dugmastih baterija može dovesti do opeklina, što se događa kada baterija dođe u kontakt sa slinom ili drugim tjelesnim tekućinama. Struja u bateriji uzrokuje reakciju koja može napraviti rupu u tkivu.

'Najozbiljniji problemi obično se javljaju u jednjaku jer baterije mogu zapeti u uskom području iza torakalnog otvora, koji se nalazi između vrata i prsnog koša', rekla je dr. Layman.

Imajte na umu to da djeca mogu imati pristup baterijama čak i kada su zatvorene.

'Ponekad vijci koji drže dugmaste baterije na mjestu mogu biti labavi i ispasti. Ali, općenito, oni koji su dobro zavrnuti puno su sigurniji od onih kojima se samo pristupa zatvaranjem jezička', poručuje dr. Layman.

Električni skuteri i hoverboardi

'Djeci ne kupujte električna vozila kao što su skuteri i hoverboardi jer oni mogu ići vrlo brzo', rekao je pak dr. Combs i upozorio:

'To može dovesti do slomljenih kostiju. Ti se prijelomi obično mogu sanirati u hitnoj službi, ali i mogu zahtijevati operaciju u ozbiljnijim slučajevima.'

Nemotorizirani romobili smatraju se sigurnijim izborom, iako su vodeći uzrok ozljeda: 2022. bili su proizvod s najvećim brojem ozljeda povezanih s igračkama. Naime zabilježeno ih je oko 23.000 među djecom u dobi od 12 godina i mlađoj, prema Komisiji za sigurnost potrošačkih proizvoda.

'Ali budući da se nemotorizirani skuteri kreću sporije, ozljede koje nastaju obično su manje ozbiljne. Kada djeci darujete ovakve igračke, svakako dodajte sigurnosnu opremu', rekao je dr. Combs.

Trampolini

Iako ih djeca vole, trampolini su čest uzrok širokog spektra ozljeda.

Najčešći slučajevi koje je pedijatrica Joanna S. Cohen vidjela su iščašeni gležnjevi i slomljene ruke nakon skakanja na trampolinu. To se obično događa, rekla je, kada više od jednog djeteta skače i sudaraju se.

'Ozljede također mogu nastati zbog pada na opruge ili okvir trampolina, pada s njega ili pokušaja preokreta ili drugih rizičnih vratolomija i nepravilnog doskoka', dodala je dr. Cohen.

Dr. Martin je rekla da su i mala djeca dolazila u bolnicu s ozljedama potkoljenice, obično prijelomom tibije, zbog poskakivanja na trampolinu. To se može dogoditi kada dijete samo skače na trampolinu, ali je češće kada su na njemu dvije osobe različite veličine.

'Osoba koja je veća stvara više sile, a ta sila se vrši na manjoj osobi. Trampolin bi barem trebao imati zaštitnu mrežu, no niti to nije dovoljno sigurno', pojasnila je Martin.

Raketni bacači i drugi projektili

Igračke koje ispaljuju projektile, poput bacača raketa, pušaka ili praćki, mogu izazvati razne ozljede, uključujući ozljede očiju.

'Igračka može nenamjerno eksplodirati tijekom igre, lansirati projektil i ozlijediti djetetovo oko, uzrokujući tešku ozljedu iz neposredne blizine', rekao je dr. Combs.

'Molim vas, nemojte kupovati igračke koje ispaljuju male projektile u djecu', zaključuje dr. Cohen.