grunge trend

Omiljeni trend 80-ih vraća se na velika vrata i osvaja šarmantno opuštenim stilom

15.08.2023 u 09:13

Bionic
Reading

Kurt Cobain je 80-ih proslavio nošenje predimenzionirane odjeće i posve opušten stil koji je dobio naziv grunge. Kate Moss prvo ga je oživjela 2000-ih, a onda i 2023. godine

Trendovi iz prošlosti ove se sezone vraćaju u punom jeku. Ludilo za Y2K stilom već je svima dobro znano jer blještave ružičaste komade, naočale s cirkonima i šilterice viđamo na svakom koraku. No, to nije sve, jer još jedan trend iz prošlosti sada se vraća status nove/stare zvijezde modnog svijeta.

Riječ je o tzv. grunge trendu, estetici rođenoj 1980-ih koja je bila omiljena brojnim holivudskim licima, od Kate Moss do Johnnyja Deppa i Kurta Cobaina.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia; Montaža Neven Bučević

Rođen je na sjeverozapadu SAD-a, a prije nego što je postao modni izričaj svijeta glazbe, bio je svojevrsno stanje uma koje su promovirali mladi ljudi tog vremena kao odgovor na tadašnje društvo.

Proslavio ga je ponajviše Kurt Cobaine, promovirajući stil ležerno zapuštene kose, predimenzionirane odjeće i posve opuštenog stava.

No, pravi procvat grunge trenda u 2000-ima dugujemo supermodelu Kate Moss koja je vješto nosila slip haljine ležerno povezane opuštenim remenom, kao i široke košulje za drvosječe.

Na modnoj reviji Bottega Venete proljeće-ljeto 2023. upravo ona je bila ta koja je predstavila povratak ovog trenda, noseći predimenzionirane košulje i trompe-l'oeil kožne komade.

Kate Moss Izvor: Profimedia / Autor: Filippo MONTEFORTE / AFP / Profimedia

U 2023. i druge su se modne kuće uskladile s grunge trendom: Acne Studios zamišlja haljine i džempere u rascjepkanom pletivu, Vivienne Westwood i Burberry (potaknuti Danielom Leejem) podižu svoje kolekcije nestrukturiranim tartan printovima, dok Givenchy igra na kartu slojevitosti nanošenjem nekolicine slojeva odjeće.

Ovi brendovi samo su potvrdili veliki povratak grungea kojem u današnje doba zaluđenosti prošlošću, sa svojim opuštenim stilom i oversized komadima, neće biti teško prometnuti se u jedan od prevladavajućih trendova.