zeleni napitak snažnog učinka

Viralni trend: Svi su zaluđeni vodom s klorofilom, no je li ovaj napitak doista tako zdrav?

12.05.2021 u 14:54

Bionic
Reading

Novi vladajući trend na TikToku je voda s klorofilom, a od strane influencera prozvan je supernapitkom. Za vodu s dodatkom zelenih molekula iz biljaka vjeruje se da ima doista snažne moći, od liječenja akni do prevencije karcinoma. No, koliko je voda s klorofilom doista dobra za zdravlje?

Popularnost vode s klorofilom raste još od 2016. godine kada su slavne i poznate osobe po prvi puta reklamirale njezine blagodati za zdravlje i ljepotu. Sada pak TikTokeri u vrlo gledanim videima tvrde kako ovaj napitak može pomoći u liječenju akni i upaljene kože, smanjiti neugodan miris znoja i poboljšati probavu.

Najpopularnije TikTok objave, koje su do sada prikupile između 1,5 i 2 milijuna 'lajkova', promiču transformirajuće učinke vode s klorofilom na kožu. U videozapisima TikTokeri pokazuju poboljšanje izgleda svoje kože tijekom određenog vremena te savjetuju dodavanje kapljica tekućeg klorofila u vodu, umjesto lokalne primjene klorofila ili uzimanja tableta s klorofilom.

'Čini se kako se pijenje tekućeg klorofila povezuje sa čistoćom i prirodnošću jer se konzumira vodu u koju se dodaje nešto što dolazi izravno od biljaka, što se automatski percipira čistim,' kaže Andrew Shtulman, profesor psihologije na Occidental Collegeu. 'Lakše je progutati klorofil nego, recimo, kuhati zeleno povrće ili vježbati. Osim toga, te aktivnosti zahtijevaju veći napor, nabavku namirnica i osiguranje prostora za vježbanje,' dodaje Shtulman.

Uzevši to u obziri, preporuke TikTokera treba uzeti s rezervom. Kao i većina stvari povezana sa zdravljem i blagostanjem, ne postoji jedno čarobno rješenje ili brzo rješenje. Evo što treba znati:

'Kao prvo, važno je napomenuti da dodaci prehrani ne podliježu nijednoj vrsti odobrenja od strane Agencije za hranu i lijekove. Svatko može javno iznijeti svoje mišljenje i doživljaj o određenom proizvodu, pa je preporučljivo takve preporuke uzeti s određenom rezervom' kaže Judy Simon, registrirana dijetetičarka i nutricionistica te pomoćna profesorica na Sveučilištu Washington.

Kako biste procijenili stvarnu učinkovitost tekućeg klorofila, trebate provjeriti klorofilin, polusintetski oblik klorofila koji se nalazi u tekućem klorofilu, a koji se razlikuje od prirodne verzije sadržane u biljkama, savjetuje Simon. Taj oblik omogućuje miješanje s vodom i dobro otapanje. Međutim, ograničen broj ispitivanja utjecaja klorofilina na kožu usredotočuje se na topikalnu primjenu, a ove studije uključuju samo 10 ljudi ili čak manje.

Dermatologinja Joyce Park naglašava kako su potrebna bolja istraživanja kako bi se otkrile blagodati korištenja lokalnih ili tekućih dodataka s klorofilom. Ipak, zasada je primijetila da klorofil može imati potencijalne dobrobiti za kožu jer njegova antioksidativna svojstva pomažu u sprečavanju starenja, a ima i protuupalna svojstva u liječenju akni. Međutim, nedovoljno je istraživanja da bi to bilo potvrđeno. Park naglašava kako se ne bi smjelo oslanjati na uzimanje klorofila kao na jedini tretman protiv akni ili osiguranja antioksidativnih svojstava organizmu. 'Blagodati prirodnog klorofila možete unijeti u organizam i jedući zeleno povrće, pijući matchu ili konzumirajući spirulinu', rekla je Simon.

Ima li tekući klorofil neke drugi zdravstvene dobrobiti?

Postojeća istraživanja još uvijek nisu donijela konačnu odluku kada je u pitanju pijenje tekućeg klorofila zbog drugih zdravstvenih razloga. U nekim TikTok videima tvrdi se kako tekući klorofil može učiniti sve, od smanjenja neugodnog mirisa znoja pa sve do sprečavanja određenih vrsta, ali nema čvrstih dokaza koji ukazuju na to da je to istina. Jedno istraživanje na miševima pokazalo je da pijenje klorofilina pomiješanog s vodom može regulirati mikrobiom crijeva. No, Simon kaže kako to ne pruža dovoljno dokaza da bi klorofil preporučila svojim klijentima za poboljšanje zdravlja crijeva.

Je li tekući klorofil siguran?

Pijenje vode s klorofilom možete izazvati nuspojave poput dijareje ili zeleno obojane stolice. Neki su čak imali alergijske reakcije ili su pak patili od grčeva u želucu što ih je nagnalo da potraže liječničku pomoć. 'Konzumacija vode s klorofilom vjerojatno neće oštetiti vašu kožu, ali još uvijek nije jasno ima li klorofilin druge štetne učinke na tijelo uslijed dugotrajne konzumacije, budući da trenutno postoje jedini sigurnosni podaci za uzimanje 300 miligrama dnevno tijekom tri mjeseca', rekao je Simon.

'Za trudnice i dojilje sigurnosni podaci još ne postoje, rekao je Simon. Ako se nalazite u jednoj od ovih skupina, liječnik će vam vjerojatno savjetovati da izbjegavate piti klorofilin. Također vam se može savjetovati da ga izbjegavate ako uzimate lijekove koji povećavaju osjetljivost na sunčevu svjetlost, poput određenih antidepresiva ili lijekova za krvni tlak, jer klorofilin u tom slučaju može povećati vaše šanse za opekline od sunca,' dodaje Simon.