zaustavlja dah

Omiljen kroj visokog društva 50-ih godina i ženstvena silueta: Balmainov kultni stil maestralno je moderniziran

03.03.2023 u 14:05

  • +17

Balmain

Izvor: Profimedia / Autor: Marechal Aurore/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bionic
Reading

Pierre Balmain kreirao je jedinstven stil 'Jolie Madam' sredinom prošlog stoljeća i njime zaludio pripadnice visokog društva, a sada ga je Olivier Rousteing maestralno oživio u modernoj verziji

Na tjednu mode u Parizu za kolekciju jesen/zima 2023. vidjeli smo zanimljiv povratak kultnim siluetama koje je dizajnirao legendarni dizajner Pierre Balmain, a ponovio Olivier Rousteing.

Pierre Balmain bio je francuski dizajner i osnivač vodeće poslijeratne modne kuće Balmain, slavan i po tome što je dizajniranje odjeće nazvao 'arhitektura pokreta'. Jedan od svojih najslavnijih krojeva nazvao je 'Jolie Madame' koji je ubrzo postao prevladavajući stil visokog društva 1950-ih.

Nosile su ga Brigitte Bardot i Sophia Loren, a karakteriziraju ga šeširi, mašne, izraženi jastučići za ramena i naglašen uzak struk koji bi činili ženstvenu siluetu.

Aktualni kreativni direktor kuće Balmain, Olivier Rousteing, na društvenim mrežama napisao je 'Nastavak naslijeđa' te maestralno ponovio stil Jolie Madam na nedavno završenom pariškom tjednu mode.

Rousteing je svoj karakteristični naglasak na žensku seksepilnost uklopio u kultni Balmainov stil te klasični izgled prilagodio suvremenoj modi. Nasljeđe je oživio prepoznatljivim šeširima, širokim krojevima suženih strukova te naglašavanjem ramena.

Stil koji je bio neodoljiv za obožavateljice mode sredinom prošlog stoljeća sada je dobio modernu verziju koja je 80 kasnije jednako oduševila svijet mode očaran glamuroznom kombinacijom klasičnog i suvremenog stila.

  • +2
Balmain 50-ih Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia