ISKUSTVO EKSKLUZIVNOSTI

Od hitne pomoći na zahtjev do stručnjaka za pranje rublja: Ovako izgleda tajni život bogataša

19.11.2023 u 16:36

  • +4

Penthouse u New Yorku od 16 milijuna dolara

Izvor: Profimedia / Autor: mediadrumimages/NestSeekerIntern / Media Drum World / Profimedia

Bionic
Reading

Rezervacije u restoranima koje premašuju hrvatski minimalac, dadilje u rotaciji, stručnjaci za pranje rublja i privatni kuhari tek su dio svakodnevice onih najbogatijih

U doba u kojem se prosječne osobe muče s namirivanjem osnovnih troškova svakodnevnog života, sve je veći broj luksuznih usluga kakve si oni najbogatiji lako mogu priuštiti te njima isticati svoj status i platežnu moć.

Velike razlike u statusu posebno su vidljive u velegradovima, među kojima se ističe New York jer je postao posve nepristupačan većini građana. I dok je sve veći broj onih koji krpaju kraj s krajem, nova klasa bogataša udružuje se u zatvorene zajednice kojima su namijenjeni ekskluzivni klubovi i luksuzne usluge poput brzih helikopterskih vožnji na zahtjev.

Za samu rezervaciju u ovakvim klubovima i restoranima potrebno je izdvojiti nekoliko stotina dolara, a tu je i čitav niz usluga koje milijunašima omogućuju transformaciju iskustva izlazaka, objedovanja, odgajanja djece, šetanja pasa ili posjeta doktoru. Cilj je jasan - podariti im iskustvo ekskluzivnosti i maknuti im s puta 'obične' ljude.

Kućepazitelji i dadilje na rotaciji

'Potražnja za pomoćnicima u domaćinstvu dostupnim 24 sata dnevno znatno je porasla od 2020. godine. Jako smo zauzeti', izjavila je za NYTimes April Berube, voditeljica agencije Wellington koja pomaže u zapošljavanju kućnih pomoćnika na području New Yorka.

Osim što su u potrazi za osobom koja će voditi brigu o njihovom primarnom domu, bogataši stalno tragaju za kućepaziteljima u svojim vilama ili jahtama. Popularno rješenje ranije je bilo zapošljavanje voditelja osoblja koji bi sve nadzirao, no takav tim godišnje bi koštao i po 350 tisuća dolara.

Tu na scenu stupaju agencije koje nude provjerene radnike i savršeno udovoljavaju specifičnim prohtjevima bogatih Njujorčana koji jedva čekaju platiti jedinstvenu uslugu i jednim potezom riješiti se niza problema.

Isto tako, sve je veći broj bogatih obitelji koje se okreću od angažmana dadilje koja će im biti na raspolaganju 24 sata, već angažiraju timove od dvije do tri osobe koje se rotiraju po smjenama i danima. Cijena? 120 tisuća dolara po dadilji godišnje.

Stručnjaci za pranje rublja i privatni kuhari

Kako bi izbjegli odlaske u praonice rublja (ili nezamislivo samostalno korištenje perilice), bogataši sada na raspolaganju imaju i stručnjake za savršeno pranje, peglanje i održavanje odjeće u njihovu domu za 50 do 60 dolara po satu.

Niti šetnje pasa više nisu u njihovoj domeni jer sada postoji niz aplikacija za dnevne izlete u prirodi za njihovog četveronožnog miljenika. Primjerice, aplikacija Shape Up Your Pupu nudi jednodnevne avanture u prirodi koje mogu koštati 250 dolara dnevno, uključujući izvještaj koji sažima sve što je njihov psić radio. Ponekad se organiziraju i grupni izleti koji koštaju 145 dolara dnevno.

Naravno, tu je i posebno osoblje koje obavlja nabavku, kao i sve češća potražnja za privatnim kuharom koji će im prema preferencijama kuhati ručak i večeru, a sve po prosječnoj cijeni od 150 tisuća dolara godišnje.

Medicinska skrb kod kuće i hitna služba na zahtjev

Jedne od najtraženijih usluga postale su one koje osiguravaju brigu za mentalno i tjelesno zdravlje pa ne čudi pojava sve većeg broja tvrtki koje nude hitnu medicinsku skrb prema potrebi za članarinu od oko 5000 dolara godišnje. Uključuju preglede u istom danu, testiranja u vlastitom domu i virtualnu skrb 24 sata dnevno.

Tu je i luksuzna usluga ultravenskih dripova s vitaminskim kapima, a koje momentalno 'vraćaju u život' umorne i stresom oštećene stanovnike New Yorka.

Liječenje krioterapijom i kristalima

Kao omiljenu metodu liječenja bogataši sve češće biraju krioterapiju, metodu izlaganje tijela niskim temperaturama radi liječenja različitih zdravstvenih problema. Postupak obično uključuje posebnu komoru s ekstremno niskim temperaturama, u kojoj osoba boravi kratko vrijeme.

Naravno, nije trebalo dugo čekati da ovo postane novi nišni biznis pa je sada dostupan veći broj wellness centara orijentiranih upravo na ovu vrstu usluge. Dapače, to nisu tek obični centri, već 'društveni wellness klubovi' u kojima članstvo košta oko 3000 dolara mjesečno.

Osim uobičajenih medicinskih usluga, ondje se nudi praksa mindfulnessa te kupole za meditaciju ispunjene kristalima.

200 tisuća dolara za članstvo u privatnim klubovima

I dok stoljećima stare društvene klubove u gradu prati reputacija da su zatvoreni i staromodni, u proteklih nekoliko godina otvorena je nova generacija privatnih klubova.

Primjerice, Zero Bond omiljeno je mjesto gradonačelnika Erica Adamsa te naplaćuje 3850 dolara godišnje, uz naknadu za ulaz od 1000 dolara za 'opće' članstvo za osobe u dobi od 28 do 45 godina.

Tu je i Aman, poznat kao najskuplji hotel u New Yorku. Otvoren je 2022. godine s internim klubom za članove koji zahtijeva inicijalnu naknadu od 200.000 dolara i godišnju članarinu od još 15.000 dolara. Interijeri su 'raskošno gnijezdo prekrasnih tekstura', prema magazinu Town and Country, koji je usporedio atmosferu u njemu kao mješavinu Balija i Tokija.

Nešto nižu godišnju članarinu od 100.000 dolara ima Core Club, a nudi vinski podrum, frizerski salon, bar, teretanu, brijača, salon za druženje, teretanu i slične pogodnosti. Drugim riječima, sve je na jednom mjestu kao idealna prilika da bogataši ostanu okruženi - samo najbogatijima.

Društveni klubovi i rezervacije u restoranima od 650 dolara

Za razliku od privatnih klubova orijentiranih na pružanje raznih usluga, društveni klubovi najčešće su vile koje služe za okupljanje elite.

'Cijene se stil, dekor, privatnost i poštovanje', bio je tajnovit odgovor glasnogovornice Case Cipriani na upit New York Timesa o cijenama jelovnika i listama čekanja za članstvo.

Konkretno, Casa Cipriani je petokatnica pretvorena u društveni klub 2021. godine. Posjeduje dva restorana, centar za zdravlje i wellness te dvoranu od 9000 kvadratnih metara za zabave.

  • +9
Penthouse Jennifer Lopez u New Yorku vrijedan je 25 milijuna dolara Izvor: Profimedia / Autor: Streeteasy via The Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

U blizini je i prostor za slijetanje helikoptera, što nas dovodi do još jedne must have stavke na listi lifestyle usluga koje s ponosom plaćaju bogataši. Naime u posljednje vrijeme procvala je privatna usluga leta helikopterom koji prevozi do šest putnika na razne pristupačne lokacije u gradu po cijeni od 2000 do 5000 dolara.

Za kraj, oni koji nisu spremni plaćati astronomska članstva u klubovima, ali si mogu priuštiti ekskluzivne restorane, natječu se za stol u nekom od najboljih lokala u gradu.

Zvuči gotovo nevjerojatno, ali s obzirom na veliku potražnju, u elitnom restoranu potrebno je izdvojiti i do 650 dolara samo kako biste dobili stol - bez jela! No današnjim bogatašima to je prava sitnica ako to znači dobivanje povlastice koja im nudi ekskluzivnost i istinski luksuz.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'