alma bunić

Nutricionistkinja savjetuje koje namirnice birati, a koje izbjegavati tijekom ljeta

15.07.2023 u 20:18

Bionic
Reading

Licencirana nutricionistkinja Alma Bunić u razgovoru za tportal otkrila je kako uspostaviti izbalansiranu prehranu tijekom ljeta, koja će organizmu pružiti baš sve potrebno - od ljepše kože, preko adekvatne hidratiziranosti do zdravog mršavljenja

Prehrana tijekom ljeta donosi čari obilja sezonskih namirnica koje nude razne opcije za kreiranje maštovitih i zdravih obroka, no to je i period u kojem se javljaju problemi s nedostatkom apetita i energije, želja za gubitkom kilograma te činjenica da smo skloniji brzinskim rješenjima kako bismo što manje vremena proveli u vrućoj kuhinji.

Kako se pravilno hraniti tijekom ljeta da bismo poboljšali cjelokupno zdravlje organizma, koje namirnice birati, a koje izbjegavati te kako zdravo mršavjeti, samo je dio onoga što nam je o ljetnoj prehrani otkrila nutricionistkinja Alma Bunić.

Za početak, naglasila je koje su osnovne razlike u prehrani koje bismo trebali uvesti tijekom ljeta te na što vrijedi staviti naglasak.

'Kada dođu topliji dani prehrana se mijenja što nam pokazuje i sam odabir namirnica na tržnicama. Svako godišnje doba ima svoje sezonske namirnice koje upravo u tom razdoblju imaju svoju svrhu pa tako i ljeto. U ovo doba treba se orijentirati na hranu koja sadrži puno vode jer znojenjem gubimo njene velike količine.'

Nemate ideja za lagane ljetne obroke? Nutricionistkinja donosi tri ukusna recepta

Voće i povrće baza prehrane

Naglasila je kako je posebno bitno paziti da po vrućinama ne pretjerujemo sa slanom, slatkom i masnom hranom te alkoholom, a da voće i povrće postanu baza prehrane.

'Treba jesti više svježeg voća i povrća, a da obroci budu bogati namirnicama kao što su salate, krastavci, rajčice, lubenice, dinje...S druge strane, kao neke od namirnica koje vrijedi konzumirati što češće tijekom ljeta izdvojila bih i borovnice, maline, kupine, salate, krastavce i kokosovu vodicu. Sirova ili brzo pripremljena hrana (kratko vrijeme tretiranja namirnica) je idealna za vruće dane.'

Top namirnice: krastava i kokosova voda

'Kokosova vodica je tonik za organizam jer je bogata jednostavnim lako probavljivim ugljikohidratima, ima malo šećera, a sadrži odlične omjere soli, kalcija, magnezija, kalija', rekla je nutricionistkinja i navela još jednu top namirnicu:

'Želite li se osvježiti, regenerirati jetru i hidratizirati kožu, konzumirajte krastavac koji je bogat vitaminima C, A, B9, kalijem, manganom i klorofilom. Bogat je fitonutrijentima i samim ime ima antioksidativno i protuupalno djelovanje.'

S obzirom na povišen gubitak tekućine znojenjem, a nerijetko i osjećaj smanjene energije uzrokovan visokim temperaturama, mnogi pribjegavaju dodacima za prehranu, nadajući se da će tako nadoknaditi sve potrebno za zdravlje organizma. Ipak, nutricionistkinja tvrdi kako oni nisu nužno potrebni, već je dovoljno staviti naglasak na kvalitetnu prehranu.

'Uz pravilno izbalansiranu prehranu dodaci nisu potrebni, no ako nešto moram izabrati to su B vitamini i minerali (Mg, Na, K, Ca, Zn). Gubitak energije tokom vrućina je često posljedica nepravilne hidracije, iscrpljenosti i sl. Nema čarobnih namirnica koje će nam pomoći same za sebe. Ono što možemo napraviti jest redovito konzumirati obroke svaka tri sata, piti dovoljno tekućine obogaćene elektrolitima i birati sezonsku i svježu hranu.'

'Žeđ treba izbjegavati'

Ljeto je doba u kojem vjerojatno najveću pozornost pridajemo adekvatnom unosu tekućine. Alma Bunić je naglasila kako je učestalo hidratiziranje važno pretvoriti u naviku, umjesto da pijemo tek kad osjetimo žeđ:

Lubenica pomaže u mršavljenju

'Lubenica je idealna za ljetne dane kao izvor vode i vlakana. Upravo taj sastav pomaže kod mršavljenja. Sadrži kalija, magnezija te jaki antioksidans likopen. Lubenica je pravi dar prirode na ljetnim vrućinama.'

'Unos tekućine je individualan i ovisi o količini aktivnosti na otvorenom, hrani koju konzumiramo i tjelesnoj težini. Generalna je procjena 3-5 litara na dan kada govorimo o ljetnim vrućinama. Opet napominjem, to je individualno. Jako je važno tokom cijelog dana unositi tekućinu, a ne samo kada jako ožednimo. Žeđ je znak dehidracije i treba je izbjegavati tako što ćemo cijeli dan 'pijuckati' bez obzira na osjećaj žeđi. Vrijedi pripaziti i na unos slane hrane i alkohola jer povećavaju potrebu za tekućinom.

Uz sezonsku prehranu, dijete nisu potrebne

U ovo doba godine razne dijete stječu popularnost, s obećanjem brzinskog gubitka kilograma. No, nije tajna kako one mogu biti iznimno opasne, posebno pri visokim temperaturama kada je važno da je organizam namiren svim potrebnim nutrijentima.

'Dijete za mršavljenje tokom ljeta nisu baš potrebne, ako se jede sezonski, lagano, prirodno mršavljenje će doći samo od sebe. Iscrpljujuće dijete nisu preporuka po vrućinama jer dovode do dodatnog gubitka mikronutrijenata i nekih skupina makronutrijenata, a to dovodi do disbalansa organizma i narušavanja zdravlja.'

Preporuke za zdravo mršavljenje

  • Povećajte unos svježeg voća, povrća, ribe i kuhanog mesa.
  • Grickajte mrkvice i bademe umjesto čipsa i čokolade.
  • Obroke rasporedite na svaka 3 sata i između njih se redovito hidrirajte.
  • Ne zaboravite vježbanje: preporuka je barem 30-45 minuta svakodnevnog laganog kretanja.

Osim stavljanja naglaska na održavanje ili gubitak kilaže, tijekom ljeta mnogi više pažnje obraćaju na njegu kože kako bi je zaštitili od UV zračenja, oštećenja i suhoće. Nutricionistkinja ističe kako i putem prehrane možemo pomoći koži u boljoj obnovi i pospješenju zdravlja kože.

Zdravom prehranom do zdrave kože

'Dnevno bi bilo dobro konzumirati barem 30 g vlakana iz povrća, voća, cjelovitih žitarica, grahorica jer tako hranimo mikroorganizme crijevne flore i preveniramo zdravlje, kože, crijeva, jetre. Također, redovita konzumacija zelenog čaja od 2 dcl do 5 dcl na dan, vode i limunade omogućuje organizmu prirodnu obranu od stresa koja je zasigurno okidač kada govorimo o koži', rekla je pa navela namirnice koje pospješuju obnovu i zdravlje kože tijekom ljeta:

Važnost zaštite od sunca Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia; montaža Neven Bučević
  • Povrće zeleno lisnato bogato klorofilom i mineralima.
  • Voće bogato vitaminima i vlaknima.
  • Meso kao izvor proteina je također bitan za održavanje zdravlja kože.
  • Orašasti plodovi kao izvor kvalitetnih masnoća
  • Sjemenke lana, konoplje, sezama, suncokreta, bučine
  • Jogurt od soje ili badema, kefir
  • Bademovo mlijeko
  • Ulja
  • Kokosovo ulje, kokosovo mlijeko, kokosova pasta

'Također, namirnice koje će kvalitetno obnavljati kožu su i goji bobice, potočarka, crvena paprika, papaja, borovnice, špinat, orašasti plodovi i sjemenke (posebno chia), avokado, nar (sjemenke nara) i zeleni čaj', napomenula je za kraj.