serija 'Autohtona Hrvatska'

Nova kolekcionarska prilika: U prodaju je izašla numizmatička kovanica 'Crna gušterica'

12.03.2024 u 09:28

Bionic
Reading

Otok Brusnik, smješten u slikovitom okruženju Jadranskog mora, fascinira svojim dramatičnim krajolikom, po kojem je na neki način i dobio ime. Barem tako kaže jedna od usmenih predaja, prema kojoj su more i vjetrovi stalno brusili i oštrili njegove teško pristupačne obale, pa je ovaj nenaseljeni otok nazvan upravo Brusnik

Zbog svoje geološke povijesti, obilježene vulkanskim podrijetlom i prisutnošću poroznog vapnenca, od 1951. godine zaštićen je spomenik prirode, koji pruža dom brojnim endemskim vrstama, a jedna od njegovih stanovnica koja uživa okruženje kristalno čistog mora i šarenih podvodnih krajobraza je brusnička gušterica.

Prepoznatljiva po svojoj crnoj boji i tirkizno-plavim pjegama, crna gušterica, odnosno 'Podarcis melisellensis melisellensis', simbol je očuvanja prirode i biološke raznolikosti. Poznata je i priča o njenoj 'simbiozi' s lokalnim ribarima. Naime, kada se s Visa odlazilo u lov ribe, ploveći na vesla i jedra, crna gušterica bila je ta koja je diskretnim povlačenjem u krške labirinte otoka 'signalizirala' ribarima da je vrijeme za vratiti se u sigurnu luku, čime je njena priča kroz desetljeća postala još fascinantnija.

Nove numizmatičke zlatne i srebrne kovanice iz Hrvatske kovnice novca koje nose ime 'Crna gušterica', posveta su bogatoj povijesti i upečatljivoj ljepoti otoka Brusnika, ali i crnoj gušterici kao jednoj od njegovih najpoznatijih stanovnica.

Ova kovanica, čije autorstvo potpisuje naš proslavljeni kipar Nikola Vudrag, pripada seriji 'Autohtona Hrvatska' i upoznaje nas s pričom koja možda i nije toliko poznata široj publici, ali svakako vrijedi biti ispričana. Naličje kovanice prikazuje nam tlocrt otoka Brusnika, uz elegantan prikaz crne gušterice, dok je s druge strane istaknut reljef crne gušterice.

Novi vlasnici, svoju će numizmatičku kovanicu 'Crna gušterica' dobiti u kompletnom setu koji uključuje kapsulu, dekorativnu poklon kutiju, certifikat koji potpisuje guverner Hrvatske narodne banke i knjižicu. Hrvatska kovnica novca ovim se putem zahvaljuje gospodinu Dušanu Jeliću na prenesenom stručnom znanju te sveobuhvatnoj potpori prilikom izdavanja zlatnika i srebrnjaka 'Crna gušterica'.

Svoj djelić autohtone Hrvatske, u znaku legendarne brusničke gušterice, posjedovati možete kupovinom numizmatičke kovanice u web trgovini Hrvatske kovnice novca i na sljedećim prodajnim mjestima.