MODNI MUST-HAVE

Nonšalantna elegancija koja osvaja: Ova haljina najlaskaviji je komad sezone

11.06.2023 u 14:11

Bionic
Reading

Obožavana na street style sceni i ponovo u fokusu stilista, kimono - haljina, čas luksuzna, čas ležerna, vječni je odjevni predmet koji se može prilagoditi svakom stilu, a ove sezone slovi za must-have model

Kimono - haljina klasik je koji je ucrtan u povijest mode i jedan od velikih ovosezonskih trendova zahvaljujući univerzalno laslkavoj silueti, jednostavnoj eleganciji i bezvremenskom duhu koji prirodno emitira.

Ova tradicionalna japanska haljina izvorno je izrađena od fine svile i ukrašena tradicionalnim motivima poput cvijeća, ptica i pejzaža te je jednostavne linije krojene od jednog komada tkanine kako bi se prilagodila tijelu zahvaljujući pojasu. Od početka 20. stoljeća kimono je prešao granice Japana i od tada ne prestaje inspirirati modnu industriju.

  • +21
Haljine na preklop Izvor: Promo fotografije / Autor: Neven Bučević

Od Paula Poireta u 20-im godinama prošlog stoljeća i njegovih elegantnih kaputa kimono stila, predstavnika japanske avangarde 80-ih kao što su Issey Miyake, Yohji Yamamoto i Rei Kawakubo iz Comme des Garçons, pa sve do vizionara Johna Galliana, koji zamišlja modernu Madamu Butterfly u Diorovoj haute couture kolekciji za sezonu proljeće/ljeto 2007. godine.

U populariziranju ove tradicionalne japanske haljine na modnoj sceni pomogao je i talijanski Gucci te eksperimentira kimonom - prvo senzualnim minimalizmom Toma Forda, a zatim estetskom raskoši Alessandra Michelea.

Kimono - haljina na modnim pistama

Dok je Guccijev bivši dizajner Alessandro Michele aktualnu kolekciju talijanske kuće učinio kultnom, Antonio Marras je na modne piste donio fluidne haljine ili kimono - odijela s luksuznim printovima u zemljanim bojama, u opuštenijem i nonšalantnijem raspoloženju. Modna kuća Balmain, s druge strane, za ovu sezonu predlaže minijaturne kimono - haljine sa slikovitim printovima i verzije elegantne siluete do poda omotane u struku.

Dužine midi ili maxi, s tipičnim dugim rukavima i križanom linijom osiguranom remenom u struku, kimono-haljina odiše jednostavnom elegancijom koja je čini idealnim izborom za različite prilike.

Vrlo lagana, fluidna, pomalo boho nonšalantne elegancije, ukrašena cvjetnim ili apstraktnim motivima, ova vrsta haljine nadilazi granice svoje originalne strukture. Može se nositi kao duga haljina ili poput tunike u kombinaciji s hlačama te je idealna za kombiniranje s ravnim sandalama, koliko i salonkama.