PIJTE GA ČEŠĆE

Neobične dobrobiti mlijeka za koje niste znali

25.04.2014 u 10:09

Bionic
Reading

Još smo kao djeca slušali roditelje i bake koji su nam govorili da moramo svaki dan popiti čašu mlijeka, a razne studije i istraživanja pokazuju da ono zaista ima velike dobrobiti za zdravlje

Mlijeko potiskuje apetit

Prva neobična činjenica o kojoj vjerojatno niste razmišljali jest da mlijeko pomaže u svladavanju gladi. Studija AJCN-a pokazala je da su ispitanici unosili manje kalorija kada su nakon obroka popili mlijeko jer su se dulje osjećali sitima.

Muscle Growth

Kako starimo, koža i tijelo postaju opušteniji nego što bismo željeli. Koža može biti zdravija i napetija kao imamo čvrsto tijelo, odnosno mišiće. A tome pomaže i mlijeko zbog proteina. Također, mlijeko sadrži vitamine koji su važni za čvrstoću kostiju.

Sjajna kosa

Vitalne hranjive tvari iz mlijeka pomažu da kosa ostane zdrava, sjajna i meka. Proteini i lipidi u mlijeku rade na jačanju kose dok kalcij potiče i sprečava njen gubitak. Mlijeko sadrži i druge hranjive tvari kao što su vitamini A, B6, biotin i kalij, a svi zajedno pomažu da kosa bude mekana i sjajna.

Lijek za mamurluk

Malo ste pretjerali s pićem večer prije i sada imate grozan mamurluk? Sljedeći put pijte mlijeko prije izlaska jer ono štiti želudac od alkohola. Također ga možete popiti nakon noćnog izlaska da umirite želudac jer neutralizira kiselost u alkoholu.

Mlijeko je prepuno važnih vitamina i minerala

Fosfor - pomaže jačanju kosti i stvara energiju
Vitamin D - pomaže u održavanju kostiju
Vitamin B12 - održava zdravlje crvenih krvnih stanica i živčanog tkiva
Vitamin - održava imunološki sustav; pomaže održavati normalan vid i kožu
Riboflavin (B2) - pretvara hranu u energiju
Niacin - održava razinu šećera i masnih kiselina

Što dobivate čašom mlijeka

National Dairy Council kaže da 2,5 dcl mlijeka osigurava tijelu vitamin D, i to kao da ste pojeli 90 grama lososa, onoliko kalcija koliko se nalazi u dvije šalice brokule, zatim kalij, i to onoliko koliko ga možete pronaći u manjoj banani, te fosfor, kao da ste pojeli šalicu graha.

Netolerancija na laktozu ne znači odustajanje od mlijeka i mliječnih proizvoda

Ukoliko nakon konzumacije mlijeka ili mliječnih proizvoda imate simptome poput nadutosti, grčeva u želucu, boli, vjetrova, pa čak i proljeva, moguće je da ste netolerantni na laktozu. Simptomi se najčešće pojavljuju od 30 minuta do dva sata nakon konzumacije. Svakako posjetite liječnika kako biste bili sigurni da ste netolerantni na laktozu. Ako slučajno imate netoleranciju na mlijeko, to ne znači da trebate odustati od mliječnih proizvoda. Postupno možete uvoditi mliječne proizvode i pratiti simptome, a mlijeko možete zamijeniti onim koje ima manji udio laktoze

Više o zdravom načinu života saznaj ovdje.