Nuspojave onkološke terapije na koži

Neki pacijenti zbog nuspojava na koži odustaju od onkološkog liječenja: Doznajte kako ublažiti i spriječiti simptome

18.05.2021 u 11:21

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je formirana radna skupina CROSKIMO kako bi educirala zdravstvene djelatnike koji rade s onkološkim bolesnicima kao i pacijente da ne ignoriraju bolne nuspojave. Kako njegovati kožu za vrijeme onkološke terapije, otkrivaju akademkinja Mirna Šitum i Ivana Borgudan, voditeljica projekta onkologije La Roche Posay

Svaka vrsta onkološke terapije, bilo da je riječ o zračenju, kemoterapiji ili imunoterapiji može uzrokovati nuspojave na koži pacijenta, koje nisu tek neugodne nego i bolne. Ponekad toliko bolne da pacijenti odustaju od svojeg onkološkog liječenja, a nekad je pak nužno privremeno ga zaustaviti i radi liječenja ovih nuspojava. Kako ih spriječiti ili ublažiti, ali i brinuti o koži, čiji je imunitet narušen tijekom i nakon onkološkog liječenja - dio je tema koje su kroz online panel Nuspojave onkološke terapije na koži, objasnile akademkinja Mirna Šitum i Ivana Borgudan, voditeljica projekta onkologije La Roche Posay u Hrvatskoj. Područje je ovo kojem je La Roche Posay posvetio posebnu pažnju te osnovao ESKIMO, europsku grupu za dermokozmetičku potporu onkološkim pacijentima dok je u Hrvatskoj formirana radna skupina, CROSKIMO, s ciljem edukacije zdravstvenih djelatnika koji rade s onkološkim pacijentima. Također, cilj je educirati i pacijente da ne ignoriraju ovakve nuspojave, da ih ne moraju trpjeti te da se svi ti simptomi mogu ublažiti, a neki i spriječiti.

Nuspojave onkološke terapije na koži, kosi i noktima su različite i brojne, a akademkinja Šitum opisala je one opće te specifične, vezane uz konkretnu vrstu terapije. Suha, zadebljala koža stopala i dlanova, različiti osipi, crvenilo, dio su nuspojava od kojih se, kako je objasnila akademkinja Šitum, posebno neugodne događaju u području korijena nokta i dlaka. Također, s vremenom dolazi do gubitka kose, s druge strane pak do patološkog rasta dlačica svugdje na tijelu i enormnog rasta trepavica kod nekih terapija. Ono na što je akademkinja Šitum, također, upozorila jest ukupan poremećaj sustava kože.

Ciljane imunološke terapije jako i značajno djeluju baš na imunološki sustav. Oticanje lica, crvenilo lica, naprosto jedna reakcija gubitka imunološkog potencijala kože. Liječite se zbog nekog drugog zloćudnog tumora, no s obzirom na to da vaša koža nema otpornosti, osobito na ultraljubičasto zračenje, veliki broj nuspojava događa se tijekom novog zloćudnog karcinoma - kože - objasnila je akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice koja je i voditeljica spomenute CROSKIMO radne skupine.

Upravo takav izostanak imuniteta kože jedan je od razloga, moglo se čuti u ovom panelu, za izbjegavanje izlaganja suncu.

Koža koja je u tijeku terapije definitivno u sebi ima supstancije, jer je onkološka terapija većinom sustavna, koje je čine posebno osjetljivom od banalnih situacija poput hipo i hiperpigmentacije, može se pojaviti jedan oblik vitiliga, da definitivno izgubi pigmentaciju, tamne smeđe fleke. U tijeku terapije, kada je lijek u vama, kontakt sa suncem može izazvati alergijsku reakciju na koži, a može se razviti i fototoksična reakcija - upozorava akademkinja Šitum savjetujući da pacijenti moraju izbjegavati kontakt sa suncem, a ako to nije moguće, trebaju se zaštititi kremama s 50 plus zaštitnim faktorom. Pri tome moraju pak paziti na sastav takvih zaštitnih krema, ali i svih drugih preparata koje koriste.

Neki osnovni dermatološki savjeti za pacijenti, od svakodnevne higijene, su da to sredstva moraju biti nježna, fiziološki pH, koja ne sadrže sapun, treba izbjegavati trljanje da se nadražena koža dodatno ne isušuje. U paleti La Roche Posay postoje upravo takvi proizvodi poput nježne kreme za pranje bez sapuna i Lipikar Syndet AP+. Izuzetno je bitna hidratacija same kože za što preporučamo Lipikar Balsam AP+M koji smiruje kožu, smanjuje svrbež i ponovno pogoršanje stanja kože - istaknula je Ivana Borgudan u ovom razgovoru.