GREBE I ŠKAKLJA

Ne prestajete kašljati? Možda je ovo razlog

02.12.2016 u 06:58

Bionic
Reading

Kašljanje ima cijeli niz mogućih uzroka, no uglavnom je privremeno. Zašto kašljemo i kako si olakšati put do zdravlja, dobra su pitanja čiji odgovori mogu biti vrlo različiti – od jednostavnih do neočekivano kompleksnih

Virus

Svaki kašalj koji traje tri tjedna ili manje, najvjerojatnije je posljedica prehlade. Nažalost, prehlada često za sobom ostavlja suhi kašalj.

Kašalj traje duže od bilo kojeg drugog simptoma prehlade jer su nam zbog bolesti živčani završeci u dišnim putovima još dugo nakon što smo ozdravili osjetljivi.

Iako ne postoji lijek za prehladu, virusi te vrste prilično su slabi i jednostavno morate izdržati dok ih tijelo samo ne svlada. Lijekovi protiv kašlja ili oni koji smanjuju taj refleks također su dobar način kako si olakšati oporavak.

Kronično curenje nosa

Kad se u gornjem dijelu nosa kronično stvara višak sluzi to može dovesti do kašlja koji zna trajati mjesecima. Sluz koja se nakuplja u sinusima stalno curi u grlo, te stvara neugodan osjećaj koji izaziva kašljanje.

Jedno od mogućih rješenja je ispiranje sinusa nekom slanom otopinom, no u slučaju da iskašljavate žutu i zelenu sluz, posjetite liječnika.

Astma

Astma se najčešće manifestira kao poteškoća pri disanju, no postoji i vrsta te bolesti čiji je simptom kronični suhi kašalj. Onima koji boluju od takve astme najgore je tijekom noći ili odmah nakon fizičkog naprezanja, kao i kad udišu hladni zrak, te u blizini alergena.

Ako shvatite da možda bolujete od astme, a liječnik to potvrdi, dobit ćete mali inhalator koji bi vam trebao olakšati probleme s kašljem. Druge moguće terapije su injekcije i antihistamini.

417702,368731,362208,316100
Žgaravica

Žgaravica je povezana s oko 25 posto slučajeva kroničnog kašlja. To je zbog toga što se želučana kiselina vraća u jednjak i iritira živčane završetke. Ako kašljete nakon obroka, kad legnete u krevet ili kad ujutro ustanete, moguće je da kašljete zbog žgaravice.

Žgaravica se liječi raznim antacidima i pravilnom prehranom.

Upala pluća

U rijetkim slučajevima kašalj može biti znak nečeg ozbiljnijeg poput upale pluća. Upala pluća posljedica je širenja infekcije na pluća što uzrokuje njihovo punjenje gnojem. To otežava disanje i rezultat je uglavnom mokri i ponekad bolni kašalj.

Ako iskašljavate zelenu sluz ili krv, odmah se uputite liječniku. Svi spomenuti simptomi često su popraćeni i temperaturom.

Ako imate upalu pluća, liječnik će vam najvjerojatnije propisati antibiotike.

Hripavac

Hripavac je zarazna bakterijska bolest koja na početku sliči običnoj prehladi, no razlika je što kad se svi simptomi povuku kašalj može potrajati više od mjesec dana. Kašljanje nakon hripavca iznimno je intenzivno.

Ako se hripavac na vrijeme liječi antibioticima (unutar tri tjedna od infekcije), simptomi bolesti bit će manji, a i vjerojatnost daljnjeg širenja zaraze će se smanjiti.

Ostalo

Kašalj koji ne odgovara nijednom od navedenih također može biti posljedica pušenja, alergije ili lijekova koje pijete. Naravno, uvijek je najbolje pitati liječnika za savjet koji će vas, ako situacija to zahtijeva, poslati na detaljniji pregled kako bi se isključila šansa ozbiljnijih problema poput raka pluća.

Ako sami želite ublažiti svoje kašljanje tijekom prehlade, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti. Probajte jesti med, tuširati se vrućom vodom ili inhalirati. Kava i čaj također otvaraju dišne putove, a mentol olakšava disanje.