TRIKOVI ZLATA VRIJEDNI

Mukama je došao kraj: Evo kako skuhati jaja bez pucanja

29.03.2024 u 17:58

Bionic
Reading

Najveći kršćanski blagdan je pred vratima, a s njim i kuhanje brda jaja. Koliko vam se puta dogodilo da ih kuhate, a ona vam puknu? Iako je to naizgled poprilično jednostavan zadatak, oko toga se vječito lome koplja. Postoji nekoliko savjeta koje treba pratiti, a uspjeh sigurno neće izostati te ćete na svoju trpezu za iznijeti cijela, lijepo obojena jaja

Premda se kuhanje jaja čini kao kulinarski zadatak za potpune početnike, većina ljudi zapravo improvizira prilikom pripreme ove zdrave i hranjive namirnice.

Kako bi se jajima moglo kucati, da boja ne bi prodrla unutra i da bi bila uspješno obojena i ukrašena, iskusne domaćice koriste trikove u kuhinji.

1. Svježa jaja

Prije svega treba znati i da je ljuska bijelih jaja daleko tanja od tamnijih, tako da njih treba kraće kuhati. Naravno, bitno je i da budu svježa. To možete provjeriti tako da jaje uronite u čašu vode. Ako potone na dno, znači da je svježe, a ako ostane plutati, budite sigurno da je starije nego što vama treba za lijepu i cijelu pisanicu.

2. Kako kuhati jaja

Prije nego jaja planirate skuhati, izvadite ih sat-dva ranije iz hladnjaka kako bi bila sobne temperature. I, da, nikada ih nemojte stavljati u vruću vodu nego ih kuhajte na srednjoj temperaturi. Ne dopustite da voda jako ključa jer tada pomiče jaja pa udaraju u stijenke lonca te se povećava rizik od pucanja ljuske.

3. Zašto je važna sol?

I naše bake solile su vodu u kojoj su kuhale jaja, a mjera je pola žlice soli na litru vode. Ako neko jaje pukne, bjelanjak neće iscuriti, već se zgrušati. Takvo jaje ćete moći ipak ukrasiti. Neke domaćice uz dodaju i žlicu alkoholnog octa što će smanjiti šanse za pucanje jaja. Osim što će ova kombinacija spriječiti pucanje, lakše ćete oguliti jaja. Još jedan trik je pomoću soka od limuna ili alkoholnog octa (dovoljna je jedna žličica za svako kuhano jaje).

4. Pomaže i - igla

Mnogi također koriste potpuno drugačiju metodu, a ona uključuje nježno bušenje zaobljenog kraja jaja pribadačom ili iglom. Zašto to učiniti? Ispostavilo se da se tu nalazi mjehurić zraka i njegov ubod smanjit će pritisak ispod ljuske. To će spriječiti pukotine tijekom kuhanja.

Namirnice koje snižavaju visoki tlak Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal