novi stil

Minimalizmu u dnevnom boravku je odzvonilo; spremite se na nešto sasvim drugačije i - zabavnije

04.02.2024 u 13:08

Bionic
Reading

Donosimo savjete stručnjaka za uređenje doma, a oni objašnjavaju kako osvježiti dnevni boravak prema najnovijim trendovima - ali i dalje u vlastitom stilu

Još od doba pandemije svijetom je zavladala velika ljubav prema minimalizmu, koja se očitovala i u uređenju doma. Ipak, 2024. označit će konačni kraj ovog stila i vratiti nas u doba razigranog maksimalizma.

To će posebno postati vidljivo u uređenju dnevnog boravka, prostora koji je najlakši za redizajn - bilo da se odlučite na jednostavnu promjenu boje zidova i dekoracija ili osvježiti čitav interijer ponekim upečatljivim komadom namještaja.

Maksimalizam na novi način

Dizajnerica interijera Alice Leigh ističe da je vrijeme da zaboravimo na bijele dnevne sobe kao simbol minimalističkog uređenje te se okrenemo dobitnoj kombinaciji udobnosti i toplog ambijenta.

'Postoji vidljiv porast toplih nijansi koje podižu raspoloženje i povećavaju razinu dopamina. To ne znači da ne možemo staviti i neutralne elemente u prostoriju - ali radi se o ravnoteži, toplini i kombinaciji hrabrih boja s nježnijima', pojašnjava Leigh.

Kako biste prilagodili svoj prostor ovom stilu, dizajnerica predlaže da uravnotežite materijale. Kombinirajte vunu, lan i baršun s hladnijim završecima poput mesinga, kamena i drva.

'Maksimalizam 2024. godine također se odnosi na to kako kombinirate i usklađujete detalje u domu da biste izrazili svoj stil. Razmislite o novom načinu spajanja geometrijskih oblika, raznih tekstura te toplih i hladnih komada u domu', napominje dizajnerica Gena Kirk.

Statement osvjetljenje

Odličan način da unesete dašak maksimalizma u svoj interijer jest osvjetljenje.

'Primjećujem da je rasvjeta ove godine doživjela vrhunac hrabrijim izborom lustera i sve inovativnijim tehnikama u puhanom staklu, svjetiljkama poput dragulja i organskim oblicima stolnih lampi', pojasnila je Leah Alexander, stručnjakinja za uređenje doma.

Dakle zaboravite na jednolične lustere i klasične stolne lampe te se odlučite na hrabre, velike, raskošne svjetiljke kao prvi detalj koji ugledate ulaskom u dnevni boravak.

Zabavni i predimenzionirani komadi

Osim upečatljive rasvjete, nemojte štedjeti ni na efektnim ukrasima. Tema godine? Razigranost!

Naime stručnjaci složno predviđaju da će se u dnevnim boravcima u 2024. godini pojaviti više zabavnih i šarmantnih detalja.

'Primjećujem da su u trendu krupni detalji i preveliki ukrasi - zakrivljene linije također zadržavaju snažan utjecaj i nastavit će se isticati i u 2024. godini', pojašnjava dizajnerica Monica Breese.

Topliji tonovi u uređenju

Iako će mnogi pri spomenu maksimalizma možda prvo pomisliti na jarke tonove, ove godine riječ je o suptilnijem trendu u kojem će dominirati tople nijanse.

'Pastelne boje će postati popularnije - nježna ljubičasta, svijetloružičasta i nebeskoplava prije svih. Kada se promišljeno uklope, ove boje mogu djelovati zrelo, umirujuće i opuštajuće', pojašnjava Leigh.

Osobni pečat

Naravno, u svemu tome vrijedi onaj vječan zlatni savjet - vaš dom, vaša pravila! Koliko god nešto bilo aktualno, tek kada je posve usklađeno s vašim ukusom, u svom ćete se dnevnom boravku moći u potpunosti opustiti i uživati u ugodnom ambijentu.

'Kada birate detalje, nemojte misliti toliko o estetici, koliko o osjećaju koji želite stvoriti u prostoru. Važno je da osjećate intimnu povezanost s komadima kojima uređujete dom', naglašava dizajner interijera Gideon Mendelson.