TPORTAL TESTIRA

Među prvima smo posjetili YEZI, novi azijski restoran u Zagrebu o kojem će se još puno pričati

23.11.2023 u 14:56

Bionic
Reading

Na križanju Petrinjske i Amruševe ulice otvoren je YEZI, azijski restoran koji osvaja vrhunskom hranom i uslugom te intimnom atmosferom

Zagrebačka kulinarska scena dobila je jako pojačanje u novootvorenom restoranu YEZI. Smješten u sklopu luksuznog hotela art'otel u samom centru grada, na prvu osvaja glamuroznim uređenjem u zlatnim i crnim tonovima, a zbog menija bogatog vrhunski pripremljenim panazijskim jelima poželjet ćete mu se vratiti prvom prilikom.

Upravo s takvim dojmom napustili smo sinoć YEZI nakon raskošne večere koja je obiljem neodoljivih delikatesa ostavila želju da se ubrzo vratimo ponoviti neke od tanjura koje ćemo dugo pamtiti.

  • +17
YEZI Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Uzak krug uzvanika stvorio je intimnu atmosferu, kojoj je dodatnu dozu ugode i opuštenosti davala suptilna glazba u pozadini, kao i interijer kao stvoren za romantična druženja i izlaske za posebne prigode.

Iznimno uslužno osoblje bilo je spremno na svaki zahtjev, od pripreme sjajnih koktela do predstavljanja bogate ponude vina koja su pojačavala okus autentičnih azijskih jela.

Prvo što nam je posluženo s degustacijskog menija, selekcije jela po odabiru chefa restorana, bile su salate kao lagano predjelo. Već prvo posluženo jelo jasno nam je dalo do znanja da će ovaj restoran u rekordnom roku postati opcija 'broj jedan' za sve ljubitelje azijske hrane u Zagrebu.

Naime riječ je o grilanoj tuni s ponzu umakom i kombinacijom jabuka i senfa te posutoj zrncima sezama za savršen spoj slatkoće i osvježavajućih nota s dozom hrskavosti. Uslijedio je gof u yuzu-soja dresingu s mladim graškom i tartufom, a potom i mnogima jedan od favorita večeri - slasna salata s patkom u dresingu od senfa i javorovog sirupa, obogaćena grejpom, pinjolima i suptilnom dozom čilija.

U nastavku večere, koja je bila premijera restorana YEZI, od danas otvorenog za javnost, kušali smo best of the best selekciju dim sumova, kojih u uobičajenoj ponudi možete pronaći čak 40.

Svjetski poznati chefovi

'Zajedno s Dinom Kneževićem i globalnim dim sum extraordinaire-om Tomom kreirali smo izvrstan azijski koncept. Glavni fokus je na dim sumu i manjim jelima koja su idealna za dijeljenje istraživanje novih i posebnih kombinacija okusa. Razvili smo također i jedinstvenu ponudu slastica s kolegom chefom u Londonu', istaknuo je Werner Seebach, hvaljeni chef koji redvodi ovo novo, izuzetno i uzbudljivo gastro iskustvo u YEZI-ju.

Posebnost ovog restorana je bogata ponuda dim suma u čijem kreiranju vodeću ulogu ima jedan od najiskusnijih europskih dim sum kuhara, Tom Tian Hau Low, koji je iskustvo izgradio u Hong Kongu i Tajvanu i u YEZI donosi gotovo četrdeset godina iskustva u dim sum kuhinjama diljem svijeta

Ljubitelji mesa došli su na svoje prvim tanjurom na kojem su se našli goveđi file, foie grass s edamameom, mahunama i teriyakijem, dok je xiao long bao sa svinjetinom bio posebno iskustvo. Naime ovo jelo dolazi u jedinstvenoj pletenoj 'košari' koja održava toplinu, a samo meso omotano je u atraktivan spoj s crnilom sipe i efektnim goji bobicama.

Sjajna protuteža ovim snažnim jelima bili su riblji dim sumovi - atraktivni, koliko i nezaboravno ukusni. Teško je odlučiti koje su od dvije vrste raviola bile bolje zbog besprijekorno uravnoteženih okusa i vizualno primamljive prezentacije. Ravioli punjeni jastogom, rakovicom i kozicama u nježnom, ali moćnom umaku od yuzua i maslaca te s dodatkom kavijara zadovoljit će i najprofinjenije nepce, a pravim gurmanskim užitkom pokazali su se šaroliki Rainbow ravioli s morskim plodovima i 'očima' od zelenog graška.

No ono što je na mnoge ostavilo najsnažniji dojam, kako izgledom, tako i intenzivnim okusom, bila su slasna peciva bao, nevjerojatno realistično oblikovana poput zlatnih šampinjona te punjena začinjenim gljivama sa snažnim aromama tartufa. Ujedno, ovo je jelo kojim vegani u potpunosti dolaze na svoje jer je napravljeno isključivo od biljnih sastojaka.

Kao zvijezde večeri uslijedila su dva glavna jela napravljena od namirnica čiju je kvalitetu teško nadmašiti. Prvo smo kušali pravi (divlji) čileanski brancin, prezentiran u omotu od listova mlade blitve i obogaćen crnim grahom. Ova riba potvrdila je svoj status ultraluksuzne namirnice jer se svakim zalogajem topila u ustima, a svi su se složili da je okusom barem klasu iznad klasičnog brancina koji najčešće imamo prilike probati u drugim restoranima.

Sjajno se slagala s oba priloga, nježnom jasmin rižom i aromatičnim bok choijem (kineskim zeljem) u slatkom sojinom umaku i sezamu, a jelo je obogatilo vino Shaoxing kao podloga.

Na samom kraju došli su blago pikantni korejski janjeći kotleti, čije je meso bilo raskošno sočno i mekano, a dodatnu hrskavost i pravo osvježenje ponudile su trakice mladog luka sa sezamom i slatkastim sojinim umakom kao savršenim dodatkom ovom jelu.

Predivna večer zaokružena je platom deserata - minijaturnim sladoledima te glamuroznim kolačićima od slatko-kiselog spoja jagode i jasmina te lagane kombinacije matche i yuzua.

Nakon upijanja atmosfere ovog glamuroznog restorana na križanju Petrinjske i Amruševe te kušanja autentičnih panazijskih jela u pripremi svjetski poznatih chefova, možemo pouzdano ustvrditi da je Zagreb dobio veliko kulinarsko pojačanje u ponudi azijskih restorana i lokaciju koja pruža garanciju vrhunskog kulinarskog iskustva.