PROF. DR. SC. MARKO JAKOPOVIĆ

Ugledni pulmolog o lijeku koji smanjuje smrtnost od raka pluća i metodama liječenja

02.07.2023 u 21:01

Bionic
Reading

S našim uglednim pulmologom, prof.dr.sc. Markom Jakopovićem, v.d. pročelnika Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike za plućne bolesti Jordanovac u Zagrebu, razgovarali smo o čimbenicima što utječu na karcinom pluća, koji sve više pogađa i nepušače, načinima liječenja te o lijeku osimertinib, jer on, kako su pokazala istraživanja, smanjuje rizik od smrti od raka pluća za 51 posto

Rak pluća jedan je od najčešćih karcinoma u Hrvatskoj i na drugom je mjestu po smrtnosti, a Hrvatska, nažalost, ima jednu od najviših stopa incidencije te bolesti u Europi.

Od karcinoma pluća u većini slučajeva obolijevaju pušači, iako se počeo pojavljivati i kod ljudi koji nikada nisu pušili, a zabrinjavajući je podatak da u Hrvatskoj iz godine u godinu raste broj maloljetnih pušača te da je riječ o prvom najčešćem uzročniku smrti kod muškaraca, a trećeg kod žena u Hrvatskoj.

Unazad desetak godina, dodaje prof.dr.sc. Marko Jakopović, dr. med., ugledni pulmolog iz zagrebačke Klinike za plućne bolesti Jordanovac, došlo je značajnog napretka u liječenju karcinoma pluća pojavom ciljane terapije i imunoterapije za bolesnike s proširenim oblikom te bolesti.

'Hrvatska je prva zemlja u Europskoj uniji koja je pokrenula program ranog otkrivanja raka pluća na nacionalnoj razini, a s njegovim provođenjem započelo se u listopadu 2020., u jeku pandemije covida, u 16 radioloških centara diljem Hrvatske. Usprkos tome, do sada je preko 15 tisuća osoba učinilo prvi Low Dose CT prsnog koša, a ukupno je učinjeno gotovo 20 tisuća CT-a, što uključuje inicijalni te kontrolni CT kod dijela osoba. Pregled se danas može obaviti u 21 radiološkom centru te je interes trenutno jako velik među našim građanima, o čemu nam govori popunjenost termina', kaže liječnik.

Lijekovi i metode liječenja

Nedavno je objavljena vijest da lijek osimertinib smanjuje rizik od smrti od raka pluća za čak 51 posto, što ulijeva optimizam.

'Osimertinib se primjenjuje u svijetu već više godina za liječenje bolesnika s metastatskim karcinomom pluća i prisutnim EGFR mutacijama. Na najvećem onkološkom kongresu u svijetu, kongresu američkih onkologa (ASCO), prikazan je učinak osimertiniba na ukupno preživljenje bolesnika u ranijim stadijima bolesti te onih s prisutnim EGFR mutacijama kojima je učinjen radikalan kirurški zahvat. Naime kod većine bolesnika kojima se tumor pluća kirurški odstrani dolazi do povrata bolesti. Temeljem tih podataka, nakon kirurškog zahvata potrebna im je dodatna terapija. Danas se u svijetu primjenjuje, osim kemoterapije, imunoterapija te ciljana terapija. Predstavljena studija ADAURA uključila je bolesnike koji su operirani te su imali EGFR mutaciju. Nakon operacije je kod tih bolesnika primjenjivan lijek osimertinib tijekom tri godine. Ono što smo znali je da je osimertinib značajno produžio vrijeme do progresije bolesti, a sada su prikazani podaci prema kojima se u toj skupini bolesnika smrtnost smanjuje za 49 posto. Prvi put se pokazalo da neki oblik ciljane terapije, kao što je osimertinib, smanjuje smrtnost u pojedinim skupinama bolesnika. Učestalost EGFR mutacija u bolesnika s karcinomom pluća u Hrvatskoj je oko 13 posto te će sada biti potrebno uložiti dodatne napore i naći sve bolesnike kojima je učinjen kirurški zahvat i kod kojih je prisutna EGFR mutacija. Navedeno testiranje danas se rutinski radi u Hrvatskoj. Osimertinib se nakon operacije primjenjuje u SAD-u i EU, a lijek je i na listi HZZO-a', kaže dr. Jakopović.

DOBRI REZULTATI

Što je osimertinib?

Početkom lipnja objavljena je sjajna vijest da lijek osimertinib, koji se uzima jednom na dan, značajno, i to za čak 51 posto, uspješno smanjuje rizik od smrti od raka pluća, što su rezultati desetljeća duge studije.

Uzimanje lijeka osimertinib smanjilo je rizik od smrti od raka pluća, objavljeno je na najvećoj svjetskoj onkološkoj konferenciji u Chicagu.

'Prije trideset godina pacijentima s rakom pluća nismo mogli nikako pomoći, a sad imamo ovaj snažan lijek', rekao je na konferenciji dr. Roy Herbst, zamjenik direktora Yale Cancer Centra i vodeći autor studije, objavio je The Guardian.

Prema podacima HZZO-a, lijek osimertinib, čije je komercijalno ime Tagrisso i proizvodi ga AstraZeneca, nalazi se na Osnovnoj listi lijekova HZZO-a (Lista) te na Popisu posebno skupih lijekova od 1. ožujka 2018. godine.

Od datuma stavljanja lijeka na listu pa do 30. travnja ove godine lijekom je, na teret Posebno skupih lijekova, liječeno 150 osiguranika, a jedno pakiranje dostatno je za 28 dana liječenja.

Pomoću novih oblika terapije, dodaje, došlo je do smanjenja smrtnosti, ali, nažalost, metastatski rak pluća i dalje ostaje neizlječiva bolest.

'Uz modernu terapiju, u dijela bolesnika rak pluća može postati kronična bolest. Unazad desetak godina došlo je do značajnog napretka u liječenju pojavom ciljane terapije i imunoterapije za bolesnike s proširenim rakom pluća. Novim oblicima terapije došlo je do smanjenja smrtnosti, ali nažalost, metastatski rak pluća i dalje ostaje neizlječiva bolest', ističe on.

Nužni su stroži zakoni o pušenju

Što se pak tiče rizičnih čimbenika, dodaje pulmolog, do sada objavljeni svi podaci o ranom otkrivanju raka pluća uključivali su samo visoku rizičnu skupinu osoba, dakle pušače ili bivše pušače.

'Danas se sve više govori o drugim rizičnim čimbenicima za razvoj raka pluća, kao što su pasivno pušenje (recimo konobari u kafićima u Hrvatskoj, djeca roditelja pušača), izloženost plinu radonu i azbestu, zagađenje zraka i rak pluća u obitelji. Tako da će se sigurno u narednim godinama mijenjati kriteriji za uključenje u program ranog otkrivanja raka pluća kako bi se obuhvatile sve osobe koje imaju povećan rizik', upozorava.

Dodaje i da pušenje ne povećava rizik samo od razvoja plućnih bolesti, nego i od kardiovaskularnih i srčanih, te povećava rizik od razvoja i drugih oblika raka, a ne samo raka pluća.

'Same bolesti uzrokovane pušenjem najveći su trošak zdravstvenih sustava svugdje u svijetu, tako da je potrebna velika javnozdravstvena kampanja koja će ukazivati na njegove štetnosti. Također, stroži zakoni koji bi potpuno zabranili pušenje na javnim mjestima sigurno bi doprinijeli tome. I dalje se u kafićima puši, tako da smo svi izloženi duhanskom dimu kada npr. odemo na kavu', napominje liječnik.

Glavni čimbenik rizika za razvoj raka pluća, naglašava on, čini pušenje te je odgovorno za oko 80 posto svih oblika raka pluća u Hrvatskoj.

'Nadalje se kao rizični čimbenici spominju radon, azbest te zagađenje okoliša. Nažalost, kada se pojave simptomi raka pluća, obično je bolest već u uznapredovanoj fazi. Najčešći simptomi su kašalj, iskašljavanje krvi, bolovi u prsnom košu, gubitak na tjelesnoj težini, učestale infekcije pluća. Kako su većina naših bolesnika pušači, oni obično smatraju da je kašalj normalno stanje koje ide uz pušenje. Ali svaki kašalj koji traje više mjeseci zahtijeva pregled liječnika. To naravno ne znači da osoba ima karcinom pluća, ali je potrebna obrada kako bi se vidjelo postoje li neke druge bolesti povezane s pušenjem, recimo opstruktivna plućna bolest. U Hrvatskoj unazad dvije i pol godine postoji nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća, u koji bi se trebale uključiti sve osobe s povećanim rizikom, a to su pušači i bivši pušači u dobi između 50 i 75 godina života. Ako već nisu uključeni u program, molimo ih neka se jave liječnicima obiteljske medicine kako bi se vidjelo pripadaju li u tu skupinu te da ih se uključi u program', rekao je.

Važnost ranog otkrivanja karcinoma

Što se tiče e-cigareta, sve popularnijih i među mlađom populacijom, ni one nisu bezazlene, upozorava pulmolog.

'Konzumacija raznih oblika e-cigareta nije bezopasna za zdravlje. Opisane su akutne ozljede pluća u osoba koje konzumiraju e-cigarete. Takve su cigarete prekratko na tržištu te za sada još nije dokazana povezanost između pušenja e-cigareta i raka pluća, ali to ne znači da nemaju utjecaj na zdravlje. Nažalost, u Hrvatskoj je primijećeno da je u mlađih osoba učestalo pušenje e-cigareta jer su one predstavljene kao zdravija opcija u odnosu na one klasične, ali ponavljam - nisu bez utjecaja na zdravlje. Za analizu njihova utjecaja na razvoj raka pluća morat ćemo pričekati još neko vrijeme', upozorava liječnik.

Dodaje i da ova vrsta karcinoma u samom početku nema nikakve simptome jer kada dođe do njih, onda je on već u uznapredovaloj fazi, u kojoj je teže lječiv.

Dakako, ako je karcinom ranije otkriven, veći je i postotak oporavka.

'Stadij je sudbina. To znači da što se rak pluća otkrije u ranijem stadiju, postotak izlječenja je veći - ako se bolest otkrije u najranijem stadiju, izlječenje je moguće u 90 posto bolesnika. Pušači i bivši pušači definitivno bi se trebali kontrolirati, a pušači stariji od 50 godina trebali bi se javiti svome liječniku kako bi se uključili u program ranog otkrivanja raka pluća. Mislim da su ključ za zdravlje pluća nepušenje, odnosno prestanak pušenja, te fizička aktivnost', kaže on.