najtraženiji na svijetu

Luksuzni parfemi sve su popularniji, ali ovi klasici i dalje su među najtraženijima

31.01.2024 u 11:47

Bionic
Reading

Tržište luksuznih parfema slovi za jednu od najbrže rastućih industrija na svijetu, no posljednji podaci govore i da dugogodišnji klasici u ovoj kategoriji bilježe održivi rast

Prema Circani, platformi koja analizira tržište, prodaja luksuznih parfema porasla je za 12 posto tijekom blagdanskog razdoblja. S druge strane, iako se pretraživanja na Googleu za ženskim parfemima razlikuju na francuskom i američkom tržištu, Statista, još jedna analitička platforma, otkrila je da klasični parfemi brendova s bogatom tradicijom - poput Chanelovog Chance Eau de Parfum - ostaju prisutni u obje kategorije.

'Luksuzni parfemi i dalje su iznimno popularni kod francuskih i američkih potrošača. U SAD-u domaći brendovi poput Marca Jacobsa i Ralpha Laurena imaju prednost', rekla je Dominique Petruzzi, urednica istraživanja u Statisti.

Francuski potrošači također preferiraju određene domaće klasike, poput voćno-gurmanskog mirisa Lolita Lempicka, na primjer, ponovno je postao značajan nakon ponovnog lansiranja 2020. godine, a i cvjetni miris poznate francuske luksuzne kuće Cerruti 1881 i dalje dominira.

Omiljeni parfem iz ranih 2000-ih, Pink Sugar od Aquoline, zadržao je svoj kultni status u Francuskoj, a čak je stekao i znatnu popularnost na TikToku tijekom protekle godine. Zahvaljujući nizu recenzija, s hashtagom #AquolinaPinkSugar, koji je dosegnuo 5,1 milijun pregleda na platformi, njegova globalna popularnost rezultirala je porastom prodaje.

'U 2024. godini očekujemo da će vanilija i gurmanski mirisi biti na vrhu popisa potrošača, uz bok osvježavajućim mirisima', rekla je Petruzzi.

Statista donosi i precizan popis najtraženijih parfema u SAD-u na Googleu, koji potvrđuju da klasici definitivno i dalje uživaj veliku popularnost.

TOP 10 najpopularnijih parfema u SAD-u

1. Ralph Lauren Ralph Eau de Toilette

2. Guilty Gucci Pour Femme Eau de Parfum

3. Carolina Herrera Good Girl Eau de Parfum

4. Chanel Chance Eau de Parfum

5. Chanel Coco Mademoiselle Eau de Parfum

6. Burberry For Women Eau de Parfum

7. Rabanne Olympéa Legend Eau de Parfum

8. Marc Jacobs Daisy Eau de Parfum

9. Versace Dylan Blue Pour Femme Eau de Parfum

10. Viktor & Rolf Flower Bomb Eau de Parfum

S druge strane, Francuzi nastavljaju favorizirati kultne domaće brendove koji dominiraju listom deset najpopularnijih na Googleovoj tražilici.

TOP 10 najpopularnijih parfema u Francuskoj

1. Narciso Rodriguez Narciso Poudrée Eau de Parfum

2. Chanel Coco Mademoiselle Eau de Parfum

3. Rabanne Fame Eau de Parfum

4. Lancôme Miracle Eau de Parfum

5. Cerruti 1881 Eau de Toilette Spray

6. Lolita Lempicka Lolita Lempicka Eau de Parfum

7. Chloé Love Story Eau de Parfum

8. Aquolina Pink Sugar Eau de Toilette

9. Jean Paul Gaultier La Belle Eau de Parfum

10. Chanel Chance Eau de Parfum