BOJE I MIRISI JESENI

Kojim biljem ukrasiti balkone i terase u ovo doba godine

19.09.2017 u 14:55

Bionic
Reading

Bojama, okusima i mirisima bogata jesen pravo je vrijeme da svoje balkone i terase, ali i unutrašnjost doma ukrasite biljem. Rasadnici i vrtni centri nude pregršt vrsta koje će zašareniti vaš životni prostor. Provjerite što posaditi kako bi i tijekom hladnijeg perioda u godini vaš balkon ili terasa zablistali

Rasadnici i vrtni centri jesen su dočekali ispunjeni biljem pa je pravo zadovoljstvo prošetati i odabrati ponešto za svoj dom. Govorimo li o balkonima, koji su zelene oaze za sve koji žive u gradu, problem je najčešće prostor, no pravilnim odabirom posuda u koje ćete posaditi bilje lako je doskočiti i tome, savjetuje krajobrazna arhitektica Željka Kolak, vlasnica tvrtke Moj balkon.

Za otvorene prostore najbolji izbor su mini ciklama, Cyclamen visine od osam do 10 centimetara, i maćuhice ili Viole. Ciklame je s padom temperatura potrebno skloniti u zatvoreni prostor u kojem će vas nastaviti uveseljavati svojim cvjetovima. Ipak, više će im odgovarati ako ih smjestite u najhladniju prostoriju.

Na prvi pogled nježne maćuhice, koje krase baršunasti listovi, biljke su koje prkose i najvećoj zimi. One će biti odličan ukras na balkonima i terasama jer nisu zahtjevne za održavanje, a cvjetovi u različitim bojama krasit će balkone i s dolaskom snijega te u proljeće ponovo zablistati. Ove biljke traže oprez prilikom zalijevanja kako ih ne bi napale gljivice, a povremeno ih je potrebno i prihraniti.

  • +4
Ukrasne biljke Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Moj balkon

Lijepi cvjetovi i različiti oblici te otpornost razlozi su tome što krizanteme tijekom jeseni krase mnoge balkone i terase. Različite boje krizantema napravit će pravu jesensku cvjetnu rapsodiju i privući poglede. 

Nezaobilazne zimske biljke poput vrijeska ili kalune, biljke grmolikog oblika, koja dolazi u ružičastoj, ljubičastoj i bijeloj boji, također su idealan izbor za hladniju sezonu. Voli hladnoću, podnosi jutarnji mraz, a bojom i izgledom odlično prkosi često tmurnim i sivim hladnim danima.

Crnjuša ili erika također je zimzelena biljka s ružičastim cvjetovima, od vrijeska se razlikuje po veličini cvjetova i listića, a na balkonima i terasama odlično se nadopunjuju. Zimzelene su i kod jakih hladnoća iglice im mijenjaju boju u brončanu. Potrebno je pripaziti na zalijevanje jer s padom temperatura biljkama nije potrebno puno vode pa je dovoljno povremeno zalijevanje. Tijekom cvatnje potrebno ih je prihraniti tekućim gnojivom.

Ukrasni kelj odlično će se uklopiti u zimsku priču na balkonu. Njegovi čipkasti listići dobit će boju tek kad zahladi, a traju tijekom cijele zime, što ga čini idealnim zimskim ukrasom na balkonu. Izvrsno društvo su mu vrijesak i crnjuša, ali i srebrna kiša ili kalocefalus. Ova grmovita biljka svojim će se sanjivim izgledom i bojom, koja neodoljivo podsjeća na ledena prostranstva, odlično uklopiti u nadolazeće hladne dane.

Poželite li ukrasiti unutrašnjost svog doma, odličan izbor su sukulentne biljke. Potrebno im je malo zalijevanja, a može ih se pronaći različitih oblika i boja te u kombinacijama tvore prave male rapsodije.