SIMBOL POKRETA MEMPHIS

Kao stvoreno za selfieje: Ovo efektno ogledalo postalo je vrući hit u uređenju interijera

03.10.2019 u 06:54

Bionic
Reading

Talijanski arhitekt Ettore Sottsass godine 1970. dizajnirao je ogledalo Ultrafragola valovitog okvira, s neonski ružičastom rasvjetom i visinom od gotovo dva metra, a upravo ono posljednjih mjeseci slovi kao vrući hit u uređenju interijera

Ultrafragola, ogledalo s potpisom Ettorea Sotssasa, godine 1970. premijerno je predstavljeno na sajmu Eurodomus 3 u Milanu, a u Firenci se do danas proizvodi iz originalnog kalupa predstavljajući simbol pokreta i stila Memphis iz 80-ih.

Keith Johnson, predsjednik i direktor tvrtke Urban Architecture (prvog ovlaštenog distributera namještaja Memphis u SAD-u), vjeruje kako je Sottsass svoje kultno ogledalo Ultrafragola dizajnirao kao posvetu ženama i ženstvenosti. 'U prijevodu s talijanskog, ultrafragola znači 'ultimativna jagoda', a spomenete li 'žensku jagodu' u Italiji, svi će znati o čemu govorite', izjavljuje Johnson.

Zašto je ogledalo Ultrafragola tako privlačno?

Dizajner i kreativni direktor Alex Eagle vidi privlačnost Sottsassova kultnog ogledala u mekom ružičastom svjetlu koje laskavo obavija kožu, dok dizajnerica interijera Elizabeth Bauer Watt ističe kako je prvenstveno riječ o umjetničkom djelu koje također funkcionira kao ogledalo, a podjednako se dobro uklapa u suvremeno i tradicionalno uređene interijere.

'Ogledalo Ultrafragola je kao verzija maskice LuMee za iPhone, kakvu svakodnevno koristi Kim Kardashian West', riječi su poznate američke dizajnerice interijera i zagovornice maksimalizma Sashe Bikoff.

U većini domova godinama je vladao skandinavski stil, a prema riječima arhitektice i dizajnerice Elizabeth Roberts, ljudi polako odustaju od ovog dominantnog stila uređenja interijera u potrazi za onima koji mu se uspješno odupiru, a najčešće uključuju elemente u znaku neočekivanih boja i oblika, poput ogledala Ultrafragola.

Po cijeni od paprenih 69 tisuća kuna, ovo dizajnersko ogledalo u svojoj kolekciji imaju brojna slavna imena poput poznatog američkog glazbenika Franka Oceana i popularne djevojke današnjice Belle Hadid, a svoje mjesto zaslužilo je i na naslovnicama magazina poput Domina s glumicom i redateljicom Lenom Dunham u glavnoj ulozi.