VRIJEDNO PRIZNANJE

Kanadska akademija znanosti nagradila dr. Igora Štagljara za doprinos oko koronavirusa

23.11.2023 u 14:41

Bionic
Reading

Naš ugledni znanstvenik Igor Štagljar koji godinama živi u inozemstvu, dobio je nagradu za svoj znanstveni rad

Canadian Royal Society kao kanadska akademija znanosti i umjetnosti nagradila je hrvatskog znanstvenika dr. Igora Štagljara, redovitog profesora i direktora na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu za doprinos u borbi protiv COVID-a.

Nagradu su našem istaknutom znastveniku u Kitcheneru u Ontariju uručili predsjednik društva Alain-G. Gagnon i profesor Michel Tremblay.

'Ova je nagrada podsjetnik da kolektivna predanost može učiniti veliku razliku', rekao je Štagljar.

Kako je na dodjeli nagrada rečeno, Štagljar je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka na području kemijske genomike, tehnologija koje se razvijaju kako bi se olakšalo proučavanje raznih ljudskih proteina uključenih u rak.

U vrijeme pandemije pak njegov je laboratorij, navedeno je, dao velik doprinos u borbi protiv COVID-a razvojem seroloških testova SATiN i Neu-SATiN.

Ova je nagrada podsjetnik da kolektivna predanost može učiniti veliku razliku, poručio je Štagljar. Na Sveučilištu Torotno radi od 2005., na tehnologijma za lakše proučavanje karcinoma, razvio je i brzi COVID test

Dr. Igor Štagljar prošle godine je izabran za redovnog člana Royal Society Canada, objavio je preko 150 znanstvenih radova te je nositelj osam patenata.

Rodom je iz Zagreba, gdje je završio molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Doktorirao je na Švicarskom tehnološkom federalnom institutu (ETH) u Zürichu, u kojem je i radio, a od 2005. karijeru gradi na Sveučilištu Toronto.