ISPUNITE IM VRIJEME

Kamo s klincima za ljetne praznike

03.07.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Škola je konačno gotova i tome se vesele i veliki i maleni, jer svima je potreban odmor od obaveza. No ostaje jedan problem dok radite i dijete je samo kod kuće – kako mu organizirati vrijeme

Da se djecu pita što bi radila tijekom školskih ljetnih praznika, većina bi odgovora vjerojatno bila otprilike ista: gledati TV, uživati u raznim igricama na kompjutoru, mobitelu i ostalim gadgetima. No ono što ne znaju jest da bi im i to s vremenom dosadilo, a za njihovo je zdravlje bitno da toga bude što manje. Kako onda ispuniti njihovo slobodno vrijeme dok ste na poslu? Ima nekoliko jednostavnih ideja koje možete upotrijebiti.

Odlazak kod bake i djeda

Ako imate sreće da su baka i djed na selu ili moru te mogu čuvati klince, organizirajte da kod njih provedu barem nekoliko dana. Vi ćete biti opušteni jer znate da su zbrinuti, a djeca će se opet malo povezati s bakom i djedom. Znate kako je to, baka i djed unucima uvijek žele pružiti sve što nisu stigli svojoj djeci pa im je dobar provod zagarantiran.

Knjige i knjižnica

Kada klinci uhvate u ruke knjigu koja ih zanima, spremni su ju satima čitati jer ne mogu dočekati da saznaju što će se dogoditi. Otiđite s djetetom u knjižnicu i uz pomoć knjižnjičarke pronađite knjige koje ih zanimaju. Također, ako je knjižnica u blizini i dijete može samo otići, provjerite postoje li kakve ljetne radionice.

Mjesne zajednice i radionice

U nekim naseljima razne udruge organiziraju radionice i događanja za djecu pa provjerite ima li nešto što ih zanima.

Odmorko u Zagrebu

Već tradicionalno Školski sportski savez grad Zagreba organizira razne besplatne sportske aktivnosti za školarce u sklopu programa Odmorko. Ovdje možete pogledati kako doći do iskaznice i gdje se sve program održava.



Razni kampovi

Još jedna od mogućnosti je da dijete na tjedan dana ili više upišete u neki od kampova. Postoje kampovi u kojima dijete ide primjerice na more, ali i oni koji se održavaju u gradu. Možete birati između sportskih kampova koji se primjerice održavaju na Jarunu ili ŠRC Šalata ili jezičnih koje organiziraju škole stranih jezika i atelijeri. Za razliku od aktivnosti u knjižnici, mjesnoj zajednici ili Odmorka, ovdje morate biti spremni dati minimalno 500 kuna za tjedan dana.

Organizacija vremena kod kuće

Nakon što prođe koji tjedan i klinci se potpuno opuste, možete im predložiti nekoliko načina da im vrijeme kod kuće brže prođe. Budući da zbog vrućina ne mogu puno boraviti vani, morat će biti kod kuće pa neka primjerice sortiraju sve stare udžbenike ili igračke koje ne koriste. Također im možete kupiti razne kreativne ili istraživačke setove kojima će se zabaviti neko vrijeme, a uvijek vam ostaje i opcija zajedničkog igranja s prijateljima iz razreda.

Ako se radi o starijoj djeci viših razreda te su dovoljno samostalni, dopustite im odlazak na sladoled ili u grad, kino… Budući da danas većina djece ima mobitel, lako ćete s njima komunicirati u smislu bilo kakvih nedoumica. U danima kada ne bude velikih i opasnih vrućina, to su im idealni mini izleti.