ODLIČAN NAČIN

Kako priviknuti organizam na laktozu

05.05.2014 u 14:50

Bionic
Reading

Ako ste osjetljivi na laktozu, to ne znači da morate u potpunosti izbjegavati mliječne proizvode

Netolerancija na laktozu problem je koji muči mnoge, a ponekad je potrebno dulje vrijeme da shvatimo kako imamo taj problem. Kada ste netolerantni na laktozu zapravo je to netolerancija na mliječni šećer, najzastupljeniji ugljikohidrat u mlijeku, siru, sladoledu i ostalim mliječnim proizvodima. Kod nekih osoba tanko crijevo nije u stanju preraditi taj šećer u jednostavnije oblike koji se onda mogu apsorbirati u krvotok. To je nedostatak crijevnog enzima laktaze, koji se prirodno nalazi u tankom crijevu i razgrađuje laktozu na jednostavnije i lakše probavljive šećere – glukozu i galaktozu.

Ponekad se problemi pojavljuju periodično, kada se konzumira više mliječnih proizvoda nego obično, a ako netko u vašoj obitelji ima taj problem, moguće je da ste ga naslijedili. Ako se osjećate bolje nakon što izbacite mliječne proizvode na neko vrijeme, moguće je da ste netolerantni pa svakako posjetite liječnike kako biste potvrdili sumnje. Netolerancija na laktozu ima simptome poput vjetrova, nadutosti, grčeva, mučnine, bolova u trbuhu i ponekad proljeva, najčešće od 30 minuta do dva sata nakon što ste popili mlijeko. Ukoliko ste ih primijetili, posjetite liječnika.

Kako konzumirati mliječne proizvode unatoč intoleranciji

Kako biste, unatoč netoleranciji na laktozu, organizmu svakodnevno osigurali visokovrijedne sastojke iz mlijeka, posebno kalcij, posegnite za mlijekom i mliječnim proizvodima sa smanjenim udjelom laktoze. Naime mlijeko i mliječni proizvodi najbolji su izvor kalcija iz hrane, građevnog minerala naših kostiju i zuba. Nadalje, tako se smanjuje rizik od prijeloma kostiju i osteoporoze. Ukoliko razmišljate o tome da mlijeko jednostavno zamijenite primjerice rižinim ili sojinim napitkom, to nije dobra odluka jer takvi napici nemaju dovoljnu količinu kalcija.

Čak i kada vam liječnik potvrdi da ste netolerantni na laktozu, postoje načini da ipak uživate u mliječnim proizvodima i čuvate svoje zdravlje. Jedan od načina je da smanjite porcije mliječnih proizvoda koje ste do sada jeli i pratite simptome. Mnogi ljudi s vremenom pronađu točnu mjeru koja odgovara njihovom organizmu te jedu mliječne proizvode bez posljedica. Tako primjerice možete probati popiti čašu mlijeka ujutro pa drugu tek navečer - tako ćete tijelu dati dovoljno vremena da obradi enzime. Još jedan način je da ih kombinirate s ostalom hranom i ne jedete isključivo same jer to znači da će laktoza dulje putovati do crijeva i bit će je manje kada stigne na cilj.

Ne želite li riskirati, kupite mlijeko ili jogurt s manjim udjelom laktoze jer osim nje u njima ne nedostaje nijedna druga hranjiva tvar poput kalcija ili vitamina. Također postoje kapsule s enzimima koji nedostaju organizmu i uzimaju se prije objeda. Jednako pametan odabir je i jogurt jer ima dobre bakterije, a one će pomoći lakšem probavljanju.

Više o problemu netolerancije na laktozu, savjetima za pravilnu i uravnoteženu prehranu možete pronaći i na stranici www.netolerancijanalaktozu.hr. Svakoga utorka prof. dr. sc. Željko Krznarić, internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, savjetuje i odgovara na pitanja vezana uz problem netolerancije na laktozu.

Više o zdravom načinu života saznaj ovdje