vrlo lako

Kako potaknuti uspavane orhideje na cvatnju? Uz ove promjene cvjetat će raskošno i više puta

09.10.2022 u 15:34

Bionic
Reading

Orhideja može cvjetati nekoliko tjedana, ali nakon što cvjetovi uvenu, mnogi se nerijetko nađu u iskušenju da je bace. No prije nego se odlučite na taj drastičan korak, dajte ovoj prekrasnoj biljci još jednu šansu. Naime stručnjaci su otkrili jednostavan trik kojim se uz promjenu temperature može potaknuti da ponovno procvjeta, ali i da čak proizvede više cvijeća

Iako je dugo vremena opisivana kao izbirljiva i zahtjevna sobna biljka, mnogi su s vremenom otkrili da je neke vrste orhideja zapravo vrlo lako uzgajati i brinuti se za njih. No, s druge strane, mnoge njihove ljubitelje muči pitanje kako natjerati orhideje da procvjetaju ili da to opet učine.

Neke je orhideje teško natjerati da procvjetaju više puta, osobito one uzgajane u kući. Ipak, stručnjaci otkrivaju vrlo zgodan trik koji iznimno pomaže – pobrinite se da temperatura noću bude niža od dnevne.

Ta promjena temperature ne mora nužno biti velika, ali smanjenje temperature zraka za pet stupnjeva, obično u jesen, često će potaknuti ovu biljku da procvjeta. 'Premještanje u drugu sobu u kući može biti sve što im treba, a to čini veliku razliku za većinu orhideja koje uzgajamo u kući', objašnjava Mark Bennett, stručnjak za vrtlarstvo i kvalificirani hortikulturist, te dodaje da je previsoka noćna temperatura čest krivac za izostanak cvjetova.

'Orhideje zahtijevaju da temperatura noću bude niža od dnevne kako bi se pokrenuo rast novog cvjetnog klasa i potaknulo cvjetanje. Ako nema razlike u temperaturi između dana i noći, tada orhideje ne cvjetaju. Nakon nekoliko tjedana nižih noćnih temperatura trebao bi se pojaviti novi cvjetni klas, što znači da orhideja može ponovno procvjetati', kaže Bennett.

Prema riječima stručnjaka, za poticanje cvjetanja orhidejama je također važno stvoriti razinu svjetlosti kakvu bi obično imale u svom prirodnom okruženju. 'To znači izbjegavati postavljanje u sobe s prozorima okrenutim sjeveru, jer orhideja još uvijek može cvjetati u tim uvjetima, ali manje je vjerojatno da će ponovno procvjetati ili procvjetati u svom punom potencijalu', kaže Bennett te dodaje kako je preporučljivo izbjegavati predugo izlaganje izravnoj Sunčevoj svjetlosti jer su listovi orhideja osjetljivi i mogu požutjeti ili dobiti smeđe 'opekotine' ako su izloženi prevelikoj količini svjetlosti. Osim toga, neadekvatni uvjeti mogu biti izvor stresa za biljku te će rezultirati opadanjem postojećih cvjetova ili sprječavanjem cvjetanja.

Još jedan savjet za poticanje ponovne cvatnje orhideja je rezanje ocvalih cvjetnih klasova. Ponekad cvjetni klas poprimi smeđu ili žutu boju, djelomično ili cijelom duljinom sve do baze biljke, a u tom slučaju ne može proizvesti novi bočni izdanak ili ponovno cvjetanje.

Prema riječima stručnjaka, to ne mora nužno značiti da orhideja umire, osobito ako ostatak biljke izgleda zeleno i zdravo, no preporučuje se rezanje svakog cvjetnog klasa koji postaje smeđ ili žut. To bi trebalo pomoći u stimuliranju rasta novog cvjetnog klasa koji ima potencijal da pokaže više cvjetova. 'Ako su cvjetni klasovi još zeleni, ali ne cvjetaju, odrežite klas oko dva centimetra iznad čvora ili izdanka koji se pojavljuje', savjetuje Bennett.

Također, cvjetanje orhideje sprečava nedostatak hranjivih tvari. Naime orhideje koje su uzgajaju kao sobne biljke najčešće su epifitske, što znači da u prirodi rastu na drveću u tropskim šumama i dobivaju puno vlage i hranjivih tvari iz zraka oko korijena i rastresitog agregata (kao što su kora drveta i mahovina) oko njih, a ne iz tla, kao kod većine sobnih biljaka.

Predugo posađena u istoj posudi, orhideja može iscrpiti dostupne hranjive tvari te može patiti zbog manjka potrebnih resursa za proizvodnju veće količine cvjetova. Zbog toga treba, kako savjetuju stručnjaci, koristiti specijalizirano gnojivo za orhideje koje dolazi u obliku raspršivača, a koje se nanosi na zračno korijenje i podlogu za sadnju. Korištenje običnog gnojiva za sobne biljke trebalo bi izbjegavati jer može spaliti korijenje.