MALI VODIČ

Kako na vrijeme smanjiti rizike u trudnoći

28.02.2012 u 09:22

Bionic
Reading

Pravodobnim pripremanjem tijela na trudnoću možete učiniti veliku uslugu svome tijelu te znatno povećati šanse za začeće, zdraviju trudnoću, lakši porođaj, kao i brži oporavak nakon njega

Premda mnogi parovi zaboravljaju na to, pripreme za trudnoću i dolazak bebe započinju i prije same trudnoće. Pravodobnom pripremom vlastita tijela i doma te promjenom loših navika, trudnoća i porođaj bit će znatno lakši, a potencijalni opasni rizici svedeni na minimum, piše abcparenting.com.

Pravilno i redovito vježbanje može vam biti od velike pomoći tijekom trudnoće

Prije trudnoće svakako se preporučuje odlazak na sistematski i ginekološki pregled. Cilj ovih pregleda jest utvrditi jeste li fizički i psihički spremni za trudnoću. Isto tako, doktor će vas uputiti na eventualno potrebne pretrage i imunizacije. Tijekom pregleda, doktor može i s obzirom na vašu trenutačnu težinu odrediti i preporučljivu težinu u trudnoći. Posjet liječniku se, osim budućim majkama, preporučuje i budućim očevima, i to po mogućnosti između 90 i 120 dana prije začeća.

Osim posjeta liječniku i vršenja pretraga, svakako ne bi trebalo preskočiti i odlazak stomatologu. Naime, upravo zdravlje zubi utječe na zdravlje cijeloga tijela, a dentalne bolesti i upale desni mogu utjecati na preuranjeni porođaj, pa čak i na smanjenu bebinu kilažu.

Ako ste premršavi ili pak imate problema s viškom kilograma, na tome biste svakako trebali poraditi prije nego što zatrudnite. Konzultirajte se sa svojim liječnikom u vezi svoje idealne težine te poradite na njoj jer će vam tako biti daleko lakše izdržati trudnoću i porođaj.

Promijenite loše prehrambene navike, a na svoj dnevni meni uvrstite zdrave namirnice iz svih temeljnih skupina. Neka se na vašem tanjuru svakodnevno nađu uravnotežene količine ugljikohidrata, bjelančevina i masti. No budite oprezni, jer neku hranu zbog trudnoće poželjno je izbjegavati, poput jetrica, slabo pečenih odrezaka i tune. Redovito hidratizirajte organizam, no izbjegavajte sokove te češće pijte vodu.

Preporučuje se prestanak uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani, posebice ako ste ih počeli uzimati na vlastitu ruku. Odluku o eventualnom uzimanju dodataka prehrani u ovome slučaju najbolje je prepustiti liječniku.

Za vrijeme trudnoće tijelu je veoma potrebna folna kiselina i vitamin B koji osiguravaju pravilan razvoj i zdravlje bebe u trudnoći. Izvore folne kiseline i vitamina B potražite u namirnicama namijenjenim trudnicama – obogaćenom kruhu, tjestenini, žitaricama, grašku, leći, šparogama, gljivi kombuchi i narančinu soku.

Prije same trudnoće,  probleme s nedostatkom željeza potrebno je riješiti, jer anemija može znatno otežati razdoblje trudnoće. Nedostatak željeza najbolje je nadoknaditi raznim dodacima prehrani koje će vam prepisati i savjetovati liječnik.

Smanjite unos kofeina u organizam. To ne znači da morate u potpunosti prestati piti kavu, a jedna šalica kave na dan neće vam naškoditi. No pripazite da ne pijete više od jedne šalice kave dnevno te da kofein u organizam ne unosite posredno putem slatkih pića, slatkiša, hrane ili lijekova.

U samom početku planiranja trudnoće čvrsto se preporučuje prestanak pušenja i konzumiranja alkohola, a to isto vrijedi i za buduće očeve. Buduće majke koje za vrijeme trudnoće puše i konzumiraju alkohol u većim količinama dijete izlažu riziku manje težine prilikom porođaja te mogućim teškim zdravstvenim problemima.

Vrlo je važno izbjegavati potencijalne infekcije i zaraze, stoga ne zanemarujte higijenu ruku, a prilikom planiranja trudnoće izbjegavajte sirovo meso te nepasterizirane mliječne proizvode.

Pravilna i redovita rutina vježbanja može biti od velike pomoći tijekom cijele trudnoće, ali i samoga porođaja. Tako svakodnevno vježbanje od samo pola sata može biti od velike koristi prilikom gubljenja viška kilograma, održavanja tijela u formi te snižavanja stresa. Vježbe koje se preporučuju za vrijeme trudnoće uključuju jogu, plivanje i šetnju zbog kojih ćete se osjećati bolje, zdravije i pokretnije.