DOBRO JE ZNATI

Kako lako možete poboljšati kvalitetu sperme

10.02.2014 u 08:47

Bionic
Reading

Kada se radi o rođenju djeteta, žena ima nedvojbeno nezamjenjivu ulogu. Međutim, uloga muškaraca itekako je bitna. Naime, upravo kvaliteta sperme određuje hoće li žena ostati trudna te hoće li trudnoća biti zdrava. Stoga je svakako važno znati jednostavne načine koji omogućuju da sperma bude što kvalitetnija

Prestati pušiti
Pušenje može uzrokovati nizak broj spermija te njihovo sporo kretanje. Stoga, ukoliko želi povećati plodnost muškarac bi svakako trebao prestati pušiti cigarete. Naravno zbog općeg zdravlja trebalo bi što prije prestati pušiti no svakako je preporučljivo prestati pušiti barem tri mjeseca prije začeća djeteta. Naime, za proizvodnju nove sperme potrebno je oko tri mjeseca, pa tako sve promjene poduzete danas neće se odmah odraziti na spermu već tek za tri mjeseca. To ne znači da mora u potpunosti prestati pušiti barem tri mjeseca prije početka rada na bebi, piše parents.com

Smanjiti ispijanje piva
Ne mora u potpunosti prestati piti pivo, no dobra ideja je da njegovu konzumaciju ograniči ako se nada da će u skoro vrijeme postiti tata. Znanstvenici su dokazali kako alkohol smanjuje proizvodnu sperme te uzrokuje negativne promjene u spermi. Stručnjaci napominju kako je jedno do dva alkoholna pića dnevno uredu, no imajte na umu da pod utjecajem alkohola vaše seksualne vještine nikad nećete moći pokazati u punom sjaju.

Posjetiti liječnika
Ako pokušavate s partnericom napravit bebu, svako se preporučuje posjetiti liječnika radi temeljitog pregleda te utvrđivanja plodnosti. S liječničkom ćete raspraviti o indeksu tjelesne mase, lijekovima koje koristite, načinu života, mogućim genetskim poremećajima, obiteljskoj povijesti bolesti i ostalim čimbenicima koji mogu utjecati na mogućnost trudnoće i potencijalno predstaviti rizik za buduće dijete te što se može učiniti da se omogući zdrava trudnoća.

Smanjiti unos kofeina
U istraživanju u kojemu su sudjelovali danski muškarci otkriveno je kako je broj spermija i koncentracija spermija nešto manja kod muškaraca koji piju veće količine gaziranih sokova i kofeina. Stručnjaci stoga napominju kako bi muškarci trebali ograničiti konzumacija kofeina, koji uključuje kavu, čaj, čokoladu i energetska pića i to na dozu od 300 mg dnevno.

Smanjiti razinu stresa
Stres može negativno utjecati na spermu te ujedno i smanjiti njezinu koncentraciju. Kako bi sperma bila što kvalitetna važno je pravilno i zdravo se hraniti, vježbati kako bi se oslobodila energija i napetost te si u slobodno vrijeme posvetiti aktivnosti koje opuštaju jer upravo to omogućuje zadržati stres pod kontrolom.

Provjeriti lijekove koje pije
Prije nego li se odlučite i bacite na projekt zvan 'beba', muškarac bi trebao napraviti popis svih lijekova koje uzima, uključujući one s i bez recepta, vitamine i biljne dodatke te provjeriti njihove nuspojave na plodnost s liječnikom. Neki lijekovi mogu utjecati na kvalitetu ili količinu sperme.

Pripaziti na temperaturu
Postoj dobar razlog zašto se testisi nalaze izvan tijela. Naime, proizvodnja spermija se mora odvijati pri određenoj temperaturi, a osnova tjelesna temperatura je za to visoka, pa se testisi nalaze izvan tijela kako bi bili niže temperature. Ako testisi 'pregriju' to može utjecati na proizvodnju sperme, stoga bi svakako trebalo ograničiti vrijeme u toploj kupki, sauni i parnoj kupelji - stručnjaci ne preporučuju više od 15 minuta. Osim toga valja pripaziti te ne držati laptop u krilu bez zaštitnog jastučića.

Pripaziti na toksine
Otrovne kemikalije kao što su teški metali, olovo i kemijska otapala može povećati postotak oštećenih spermija, stoga ako pokušavate dobiti bebu svakako je preporučljivo pripaziti te se kloniti što dalje od takvih spojeva.

Veća doza folne kiseline
Folna kiselina nije važna samo za buduće mame. Muškarci čija prehrana ima niže razine folne kislene pod većim su rizikom 'loših' spermija, što može biti vrlo opasno jer kada jajnu stanicu oplodi spermij s 'poremećenim' kromosomima, povećava se šansa pobačaja ili urođenih mana. Upravo je više od polovice pobačaja u prvom tromjesječju uzrokovano nepravilnostima u kromosomima spermija. No, to ne znači da muškarac mora piti tablete folne kiseline – sasvim dovoljni će biti multivitamini ili namirnice koje su bogate folnom kiselinom kao što su grah, zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, agrumi, žitarice bogate fonom kiselinom poput kruha i tjestenine. Smatra se kako preporučena doza folne kiseline iznosi oko 400 mg.

Pripaziti na težinu
Nedostatak ili višak kilograma također može imati negativne utjecaje na spermu, te loše utjecati na libido i seksualnu izvedbu. Pridržavanje zdrave prehrane koja sadrži dobru kombinaciju voća, povrća, proteina, žitarica i mliječnih proizvoda te redovito vježbanje doprinijeti će održavanju zdrave težine.