NE BRINITE, POSTOJI RJEŠENJE

Kako ćete znati da ste netolerantni na laktozu

30.04.2014 u 14:39

Bionic
Reading

Osjećaj nadutosti, mučnina ili pak grčevi u trbuhu mogu biti posljedica netolerancije na laktozu, a evo kako otkriti da imate taj problem i što učiniti da ga što prije riješite

Laktoza je mliječni šećer i najzastupljeniji ugljikohidrat u mlijeku, koji se nalazi u mlijeku, siru, sladoledu i ostalim mliječnim proizvodima. Kod nekih osoba, tanko crijevo nije u stanju preraditi taj mliječni šećer u jednostavnije oblike koji se onda mogu apsorbirati u krvotok. Zapravo se radi o nedostatku crijevnog enzima laktaze, koji se prirodno nalazi u tankom crijevu i razgrađuje laktozu na jednostavnije lakše probavljive šećere – glukozu i galaktozu. Procjenjuje se da danas 5 posto europske populacije pa tako i stanovnika Hrvatske ima poteškoća s probavljanjem mliječnog šećera laktoze.

Alergija na mlijeko i netolerancija na laktozu su različiti

Netolerancija na laktozu i alergija na mlijeko imaju različite simptome. Ako ste alergični na mlijeko, možda otkrijete lagani svrab u ustima ili dobijete osip nakon konzumacije, a netolerancija na laktozu ima simptome s vjetrovima, nadutosti, grčevima, mučninom bolovima u trbuhu i ponekad proljevom, najčešće 30 minuta do 2 sata nakon što ste popili mlijeko. Dakle, alergija na kravlje mlijeko reakcija je imunološkog sustava na bjelančevine mlijeka, dok je netolerancija na laktozu problem probavnog sustava koji nastaje zbog manjka laktaze. Alergija na kravlje mlijeko najčešće se pojavljuje u prvoj godini života, dok se netolerancija na laktozu javlja češće u odrasloj dobi.

Različite reakcije i kako otkriti imate li problem

Treba uzeti u obzir kako nemaju svi identične simptome i neki mogu podnijeti više laktoze nego drugi. Tako se problemi kod nekih ljudi mogu pojavljivati periodično, kada konzumiraju više mlječnih prizvoda nego inače. Također najčešće netolerantnciju na laktozu imaju generacije u obitelji stoga je moguće da ste to naslijedili od roditelja, djeda ili bake. Svi simptomi koji pokazuju na netoleranciju na laktozu su vjetrovi, grčevi, nadutost, bol u trbuhu, proljev i opći osjećaj bolesti.

Za početak možete napraviti test kod kuće i izbaciti sve mliječne proizvode na dva tjedna te pratiti stanje organizma. Ukoliko se osjećate bolje, a simptomi se vrate čim opet uvedete mliječne proizvode, moguće je da ste netolerantni na laktozu. Zatim obavezno trebate posjetiti liječnika koji će testovima potvrditi vaše sumnje.

Simptomi težeg podnošenja laktoze mogu se umanjiti promjenama prehrambenih navika, a to najčešće podrazumijeva zamjenu običnog mlijeka i mliječnih proizvoda s posebnim mlijekom sa smanjenim udjelom laktoze ili bez laktoze. Većina osoba s netolerancijom na laktozu može podnijeti određenu količinu laktoze u hrani. Ne trebate odustati od mliječnih proizvoda. Naime, mlijeko i mliječni proizvodi najbolji su izvor kalcija iz hrane, građevnog minerala naših kostiju i zuba. Nadalje, tako se smanjuje rizik od prijeloma kostiju i osteoporoze, od koje danas podjednako obolijevaju i muškarci i žene. Zamjene za kravlje mlijeko poput sojina ili rižina napitka, ako nisu dodatno obogaćene kalcijem, loš su izvor ovog minerala.

Više o problemu netolerancije na laktozu, savjetima za pravilnu i uravnoteženu prehranu možete pronaći i na internetskoj stranici www.netolerancijanalaktozu.hr. Svakoga utorka prof. dr. sc. Željko Krznarić, internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, savjetuje i odgovara na pitanja vezana uz problem netolerancije na laktozu.

Više o zdravom načinu života saznaj ovdje