GAGGAN ANAND, BANGKOK

Kad se molekularna kuhinja služi uz zvuk i žestinu rock and rolla...

13.08.2023 u 12:48

Bionic
Reading

Da bi čovjek stigao do jednog od ponajboljih restorana Azije, smještenog u vrelom Bangkoku, mora se pripremiti na dugotrajno probijanje taksijem kroz vječito zakrčeni gradski promet. Restoran Gaggan Anand nalazi se u gradskoj četvrti Phrom Phong u kojoj vjerojatno nećete odabrati svoj hotel za boravka u Bangkoku, jer se nalazi podalje od glavnih turističkih atrakcija.

No, ipak nije riječ o nekom zabačenom, neuglednom dijelu grada već o otmjenoj četvrti poznatoj po luksuznim trgovačkim centrima duž prometne ulice Sukhumvit Road te prodavaonicama za uređenje doma i krojačnicama koje izrađuju odjeću po mjeri u okolnim uličicama. Ujedno, to je i jedno od središta bogatog noćnog života koje ljubiteljima provoda nudi koktele u skrivenim gostionicama, craft pivnice, male karaoke barove, trendovske klubove, ali i elegantne azijske i europske restorane te ležerne lokale ramena i pizzerije ispunjene danonoćno.

Gastro znalci, dakako, znaju tko je čovjek koji stoji iza restorana što nosi njegovo ime. Za one manje upućene treba reći da se radi o chefu rođenom u indijskoj Kolkati, čiji je restoran rekordnih četiri puta, u razdoblju od 2015. do 2018, bio proglašen za broj 1 na listi Asia's 50 Best Restaurants, nakon čega ga je zatvorio u kolovozu 2019.

No, već u studenome iste godine otvorio je novu inkarnaciju restorana na novom, zelenom području na jugoistoku Bangkoka, u jednoj od mirnih ulica četvrti. Nakon što je tim novim lokalom 2021. debitirao na 5. mjestu iste ljestvice i osvojio 'New Entry Award', prošao je kroz razdoblje privremenog pandemijskog zatvaranja, ali se vratio u velikom stilu, ponovo 5. mjestom, te na nedavno održanoj priredbi The World's 50 Best Restaurants u Valenciji u svjetskome društvu zasjeo na 17. mjesto, s jasnim pogledom na vrh liste.

Taj već legendarni indijski chef koji pomiče granice vrhunske kuhinje nekad se bavio glazbom kao bubnjar, a onda je od pripravničkog mjesta u lancu luksuznih hotela Taj Groupa napredovao do posla u španjolskome El Bulliju kod slavnog Ferrana Adrije (najutjecajniji restoran i chef naše ere). To iskustvo usadilo mu je ljubav prema molekularnoj gastronomiji.

Njegova kulinarska misija može se sažeti ovako - pomicanja granica iskustva vrhunske kuhinje i stvaranje 'kulinarske avanture osjetila putem toboganske vožnje emocija'. Dodamo li tome glasnu rock glazbu koja odjekuje njegovim restoranom, neobični smisao za humor i impresivnu prezentaciju jela, otprilike smo predstavili što gurman može očekivati u Gagganu.

  • +26
Gaggan Anand- Bangkok Izvor: Gaggan Anand / Autor: Promo

Ponajprije, tu se mora doći otvorena uma i pripremiti se na to da će domaćin vašu percepciju o fine dining kuhinji okrenuti naglavačke. Glazba, boje i kreativnost dominiraju čitavim degustacijskim menijem, usidrenim u progresivnoj indijskoj kuhinji s elementima fine dininga. No, istovremeno, taj se sklop istovremeno nadopunjuje primoravanjem gosta da jede rukama ili čak liže tanjur. Dakle, očito podrivanje fine dininga i njegova posve nova verzija.

Molekularna gastronomija, vrhunska oprema, složene tehnike i globalni utjecaji međunarodne kuhinjske ekipe igraju veliku ulogu u kreiranju jelovnika koji se poslužuje za dugačkim pultom. Zahvaljujući tome, ugođaj je živahan, ali i intiman, potpomognut rustikalnim dizajnom (primjerice, zidovi ukrašeni neonskim svjetlima).

Vina se u Gagganu shvaćaju ozbiljno, o čemu brine Anandov partner u tom segmentu, direktor operacija i glavni sommelier Vladimir Kojić, podrijetlom iz Novog Sada, čiji se podrum snažno fokusira na prirodne i biodinamičke etikete, pretežno iz Europe.

Nakon što smo večer prije s Gagganom večerali u jednom obiteljskom restoranu tradicionalne tajlandske kuhinje i prošetali Night Marketom s bezbroj štandova koji nude hranu, sljedećega dana došao je na red i posjet njegovu restoranu. Radilo se o istoj adresi u četvrti Phrom Phong na kojoj smo, nekoliko dana prije, večerali u Gagganovu casual restoranu Ms. Maria & Mr. Singh, koji se nalazi na katu iznad njegova paradnog Gaggan Ananda.

Ms. Maria & Mr. Singh služi takozvani 'Fantasy Cuisine', kuhinju koja spaja meksičku i indijsku kuhinju, naglašavajući ono što ta dva okusa i tradicije mogu ponuditi. Jelovnik naglašava ponovno otkrivanje ili ponovno nadahnuće klasičnim, domaćim jelima tih kuhinja. Lokal nudi i jedinstvenu, avanturističku vinsku kartu u kombinaciji s koktelima i mocktailima.

No, vratimo se u glavni Gagganov restoran. Tamo u potpunome mraku kreće jedna od najzanimljivijih i najatraktivnijih fine dining avantura koje se trenutačno nude u svijetu, začudni multi senzorni doživljaj tijekom kojega se u sat i pol, ili nešto duže, posluže 22 eklektična slijeda (ostavština El Bullija, koji je prvi u svijetu gastronomije uveo tako opširan meni).

Naravno, radi se o dugom nizu malih zalogaja (u tiskanome meniju označenih emojijima), koji u Gagganu pred gosta stižu u furioznome ritmu, sve uz vrlo glasnu rock glazbu prema izboru samoga chefa. Riječ je o playlisti koja niže hitove Foo Fightersa (omiljeni Gagganov sastav, tijekom našeg posjeta zastupljen skladbama 'Nothing At All' i 'Show Me How'), zatim Rogera Watersa ('Comfortably Numb'), Princea ('Purple Rain'), Puff Daddyja ('I'll Be Missing You', Sije ('Chandeliere'), Kings of Leon ('Sex On Fire')…

Meni je započeo jelom nazvanim 'Eksplozija jogurta', koje se poslužuje u žlici, izgledom i teksturom slično meko kuhanom jajetu, s tim da je bijeli dio napravljen od jogurta koji je napunjen curry žumanjkom. Radi se o savršenu primjeru kojim se molekularna gastronomija igra s umom konzumenta. Unesete ga u usta očekujući jaje, a umjesto njega dobijete jogurt i curry. Prema riječima sous chefa, to je jelo koje je Gaggana učinilo milijunašem.

Potom Gaggan počinje šaljivo-gadljivu priču o štakoru u njihovoj kuhinji i jelu od njegova mozga (bit će posluženo poslije kao Brain toas, naravno zapravo se radi o kozjem mozgu), a drugi dio sljedova naizmjenično najavljuju njegov sous-chef, više kuhara, pa čak i neki stažisti. Usput, gost može uživati u gledanju kuhara (iz svih krajeva svijeta) koji dovršavaju naredno jelo.

Nižu se tako Miso juha s papadumom, Mushroom cookie dough, Šipak i papir (naravno, jestivi od riže), Šparoga izvan zemlje, Krumpir ispod zemlje, Chole i bature (kombinacija indijskog jela od slanutka i pahuljasti duboko prženi kruh od dizanog tijesta), Gusja jetra i irska kava ghewar (slatkiš rajastanske kuhinje u obliku diska napravljen od gheeja, brašna i šećernog sirupa), Ikra ježinca i jagode, Cappuccino od cikle, Mladi kruhovac i satay kebab, Momo i methi malal (kombinacija nepalske juhe od leće i kremastog indijskog curryja od piskavice, graška i vrhnja), Svinjski vindaloo (indijski curry podrijetlom s Goe) i jabuka, Patlidžan i bagara (curry od piletine i riže), Slatki krumpir i ugljen chaat, Barramundi (riba) i ume chili chutney (chutney od japanskog voća iz porodice marelice i šljive sa čilijem),  Rak i hladni curry daab, Prepelica sa Chettinad (kuhinja zajednice koja se zove Nattukotai Chettiars) začinima, 24 mm basmati riža i kozletina s koštunjičavim voćem te Mango i ljepljiva riža.

Naravno, bez obzira na reference na klasične sastojke i jela indijskih regionalnih kuhinja, sve je zapravo bilo predstavljeno vrlo maštovito, često u neprepoznatljivim oblicima i vrlo suvremeno, pa čak i avangardno posluženo. Jednostavno, igra izgleda i okusa koji se igraju očekivanjima jelca.

Završno jelo bio je desert nazvan Fire Power, raznobojni holi gulal prah pomiješan s mliječnim sladoledom i šablonom u obliku plamena plitko-reljefno razmazan na tanjur. Radi se o jednoj od verzija slanih i slatkih jela koje gosti stojeći, tu u furioznom finišu menija, ližu s tanjura, sve uz glasnu glazbenu podlogu skladbe 'Lick It Up' skupine Kiss.

Sve u svemu, jedno od najnevjerojatnijih i najupečatljivijih restoranskih doživljaja i za iskusnoga gurmana. Zabavni ugođaj, koja nije nalik tipičnom iskustvu vrhunske kuhinje, možda nije za svakoga, ali ukoliko se opustite i jednostavno uživate u vrhunskim namirnicama i inovativnim kreacijama indijske kuhinje, zabavit ćete se. A to je ono što kreativna hrana danas i mora biti.