PROVJERENa formula

Još uvijek ne znate koje vam boje najbolje pristaju? Evo kako to možete najlakše otkriti

20.01.2023 u 06:40

Bionic
Reading

Kada je u pitanju moda, ne biramo uvijek nijanse koje nam najbolje pristaju i to ne greškom, već neznanjem

‘Dobro je poznato da boje prenose emocije i osjećaje, a s oblicima i linijama odjevnih predmeta, to nam može pomoći da stvorimo željeni imidž’, kaže Piluka de Echegaray, stručnjakinja za osobni imidž, stilistica i savjetnica za modu. Znati koje boje uspijevaju istaknuti naše fizičke značajke je odlučujuće, mogli bismo reći da je to prvi i najvažniji korak da svaki izbor bude savršen, a tu glavnu riječ ima kolorimetrija.

Upravo proučavanje boja određuje, uzimajući u obzir crte lica, boju kože, očiju i kose, nijanse koje će nam najbolje pristajati i na koje vrijedi obratiti pažnju. ‘Vrlo je jasno da kolorimetrija sama po sebi neće promijeniti našu tjelesnu građu, ali je također jasno da nam, ako se pravilno koristi, može pružiti značajnu korist. Pravilno korištena kolorimetrija može postati prirodni filtar za naše lice jer određene linije možemo učiniti nevidljivima ili ih, naprotiv, istaknuti’, ističe španjolska stilistica.

USUSRET PROLJEĆU

Efektni uzorci u prvom planu: Dubrovačkim Stradunom zavladalo je modno šarenilo

Pogledaj galeriju

Hladni tonovi vs. topli tonovi

Postoji nekoliko aspekata koje treba uzeti u obzir da bismo otkrili svoju kolorimetriju, ali prvi je utvrditi je li sklad s crtama lica proizveden hladnim ili toplim bojama. U dolasku do odgovora na ovu dilemu potrebno je napraviti test.

Stanite ispred ogledala, po mogućnosti podignute kose i u bijeloj majici kratkih rukava, i uzmite niz odjevnih predmeta ili dodataka u suprotnim bojama koji će vam pomoći da odredite koji od njih donosi svjetlost i posebno laska izgledu.

‘Koristite kao osnovu ideju da bi boje koje dolaze iz plave bile hladne, a one koje dolaze iz crvene i žute tople’, objašnjava De Echegaray, također podsjećajući da te ‘norme nisu nepromjenjive’. Nakon utvrđivanja kojoj od dvije skupine boja pripadamo, potrebno je obratiti pozornost na intenzitet i svjetlinu.

Teorija četiri godišnja doba

Jedna je to od teorija koje munjevito kruže društvenim mrežama, a naziva se kolorimetrija godišnjih doba te utvrđuje da svako od njih ima svoj raspon boja i da fizičke osobine svake osobe imaju veći afinitet prema jednoj od njih. ‘Ova teorija temelji se na kriterijima da boje vrlo jasno odražavaju promjene godišnjeg doba, da je boja nešto vrlo organsko i da je priroda uvijek u pravu’, kaže modna stručnjakinja.

Zima

  • Koža: svijetla ili ružičasta
  • Kosa: tamna
  • Oči: crne, tamnosmeđe ili ledenoplave

Osobama koje pripadaju zimskoj kolorimetriji najbolje odgovaraju svijetle i jasne boje u hladnom rasponu, poput bijele, crne, srebrne...

Jesen

  • Koža: više ružičasta i zlatna, sa žutim, breskvastim i bež podtonovima
  • Kosa: bakrena, crvena, kestenjasta
  • Oči: tamnosmeđe, boje jantara, boje karamele

Za one koje veže jesenska kolorimetrija najlaskavijima će se pokazati nježni i topli tonovi smeđe, zelene, bež, narančaste, brončane...

  • +2
Katie Holmes Izvor: Profimedia / Autor: STEPHEN LOVEKIN / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Proljeće

  • Koža: svijetla i zlatna, s blagim ružičastim rumenilom na obrazima
  • Kosa: plava, smeđa, smeđa s pramenovima...
  • Oči: plave, zelene i zlatne

Živopisne i svijetle boje poput zelene, žute, zlatne, bijele... one najviše pogoduju pripadnicima proljetne kolorimetrije.

Ljeto

  • Koža: vrlo svijetla put i ujednačen ton, s ružičastim i breskvastim podtonovima
  • Kosa: od pepeljastoplave do svijetlo ili srednje smeđe
  • Oči: sive, plave

Što se tiče boja za ljetnu kolorimetriju, to su nježni tonovi, od pastelnoplave, ružičaste i žute do boje lavande.