ČITATELJI PIŠU

Jordan - zemlja u kojoj se problemi rješavaju šalicom kave

14.07.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Stisnuto između Sirije, Iraka, Izraela i Saudijske Arabije, ovo živahno arapsko kraljevstvo izlijeva se u Mrtvo more. Prije samoga putovanja imala sam određene predrasude prema Jordanu, kao i većina mojih sudržavljana.

Očekivala sam da će sve žene biti pokrivene od glave do pete, da će muškarci biti neugledni i strogi, a da će prašnjavim, neasfaltiranim cestama trčkarati odmetnute ovce i ina živina. Niti jedno se od mojih očekivanja nije ispunilo, a sve predrasude koje sam imala rasplinule su se u vrlo kratkome roku. Nailazila sam uglavnom na nasmiješene, vedre i uglađene muškarce i žene modernih svjetonazora. Jordan je, zapravo, najliberalnija zemlja arapskoga poluotoka, kao i jedna od rijetkih koja uspijeva održati dobre odnose sa Zapadom.

Plemena Menasseh, Gad i Ruben, Babilonci, Perzijci, Egipćani, Makabejci, Nabateanci, ali i Makedonci, Romi, Bizantinci, Turci; svi su oni kroz povijest ostavili traga, zbog čega je današnji Jordan izniman primjer mješavine kultura, običaja i ukusa. Jedna od tradicija koju Jordanci i danas njeguju jest ispijanje kave, ne toliko zbog njena okusa (koliko god bogat bio), već zato što poziv na ispijanje kave označava rješenje određene međuljudske razmirice ili problema.

Glavni grad Aman odličan je početak ture, praktičan iz više razloga. Tamo je smještena glavna jordanska zračna luka, a sam se grad zgodno pozicionirao na sjeveru zemlje, idealno za lagan spust prema jugu; uz Mrvo more, kroz Petru, pa do Aqabe i izlaza na Crveno more.  Ono što grad čini zaista posebnim jest način na koji ostaci drevnih građevina kontriraju onim modernima. Turističko žarište Amana cijeli je njegov stari/donji grad, Balad, čiji epicentar čine živopisna starinska tržnica (souk) i džamija kralja Husseina. Radionice starih zanatlija, tradicionalne malene kavane i rezidencijalne četvrti od bijeloga kamena dominiraju istočnim Amanom. Zapadni dio grada, načičkan modernim klubovima, barovima i shopping centrima, odražava zapadnjački stil života i pokazatelj je dosega amerikanizacije. 

Svakako valja posjetiti staru citadelu sa koje se pruža impresivan pogled na rimski amfiteatar. U blizini su i Herkulov hram; masivna kamena struktura iz doba Marka Aurelija, kao i arheološki muzej s i do 700.000 godina starim izlošcima.

Prije posjeta sljedećemu gradu, odvojite vremena za iskusiti Mrtvo more. Sve što ste čuli je istina. Zaista možete sjediti u moru i čitati novine. Ljekoviti učinci morske vode visokoga saliniteta i pješčanoga mulja s morskoga dna vidljivi su gotovo odmah.

Na oko 4 sata južno od Amana nalazi se grad Petra, zasigurno najbajkovitije blago Jordana. Crven poput ruže, ovaj prethistorijski grad ušuškan je između planina protkanih klancima. Jedan od tih klanaca, Al-Siq, zavojit je put do središta Petre i do njene najveličenstvenije građevine – Riznice (Al Knazneha), isklesane u kamenu. Čudesan spektar boja, od bijele do bakreno crvene, prelijeva se grobnicama, hramovima i nastambama, i niti jednoga posjetitelja ne ostavlja ravnodušnim.

Onima koji su spremni žrtvovati komfor za jedno nesvakidašnje iskustvo biti će itekako zanimljiva Wadi Rum pustinja. Postoji nekoliko beduinskih kampova gdje se mjesto u šatoru može pribaviti za svega 20-ak Eura. Nakon što ste dan proveli na džip safariju ili jašući na devama, okrunite ga noćenjem pod milijunima zvijezda pustinjskoga neba.

Na samome jugu zemlje smjestila se Aqaba, tipična turistička destinacija. Moderna hotelska naselja, bogat i buran noćni život i visoke cijene otprilike su sve što od Aqabe možete očekivati. Ipak, u blizini je izlaz na Crveno more, tako da se putovanje na jug ipak isplati.

Savjeti:

1. Cjenkajte se za sve. To se od vas očekuje. Ako ste iole snalažljivi, uspjeti ćete sniziti cijenu bilo čemu za barem 50%.
2. Budite oprezni s taksistima. Dogovorite točnu cijenu vožnje prije no što uopće uđete u vozilo i nastojte putovati u društvu.
3. Isprobajte nargilu s okusom grožđa, kebab, minijaturne banana i falafel.
4. Ako ste ženska osoba plave kose, opustite se. Jordan nije Egipat.