PRODULJENA PLODNOST

Jesu li 40-e nove hit godine za rađanje djece?

09.04.2013 u 11:17

Bionic
Reading

Istraživanja pokazuju da sve veći broj žena rađa djecu u 40-ima, pa su znanstvenici zaključili da se doba plodnosti žena donekle produljilo

Halle Berry nedavno je objavila da u 46. godini čeka svoje drugo dijete. Ona nije jedina slavna žena koja se odlučila na dijete u 40-im godinama života – manekenka Elaine Irwin očekuje dijete u 43, a glumica Uma Thurman u 41. postala je majka. Od Salme Hayek i Kelly Preston do Tine Fey i Madonne – lista slavnih žena koje se odlučuju na majčinstvo u 40-ima sve je dulja.

Znači li to da su 40-e postale nove 30-e u smislu plodnosti žena? Kada je riječ o bebama, mnoge žene u 30-ima gotovo svakodnevno slušaju upozorenja da im otkucava biološki sat te da im je krajnje vrijeme da postanu majke. No, zahvaljujući znanstvenim dostignućima, plodnost žene se produljila, pa se tako kaže da je 45. nova 35. godina.

To su dobre vijesti za mnoge žene koje odgađaju majčinstvo. Iako im 'dežurni' dušobrižnici znaju zbog toga prigovarati, mnoge žene u 30-ima nisu još stekle uvjete za majčinstvo iz raznih razloga, pa vijest da je to izvedivo i u 40-ima svakako dobra.
Znanstvenici ipak upozoravaju kako neke žene trebaju razmišljati o zaleđivanju jajašaca ako žele majčinstvo u nešto kasnijoj dobi. To je na neki način sigurno ulaganje u plodnu budućnost. Istraživanja pokazuju da se majke u razvijenim zemljama svijeta sve kasnije odlučuju na majčinstvo. Posebno je uočeno da raste broj majki koje djecu rađaju između 40. i 44. godine.

Iako mnogi stručnjaci tvrde da je za žensko tijelo najbolje imati dijete sredinom 20-ih godina, istraživanja ipak pokazuju da su stariji roditelji donekle bolji. Naime, ljudi koji kasnije dobiju djecu imaju stabilne karijere, financijsku sigurnost i emotivno su stabilniji. Kao takvi djeci mogu pružiti bolji odgoj. No, kao i u svemu životu – prava dob za djecu je ona za koju vi osjećate da je najbolja.