netaknuta priroda

Izlet na Papuk: sve što trebate znati + savjeti za sigurnost

27.09.2023 u 14:44

Bionic
Reading

Papuk, smješten u Slavoniji, jedan je od najljepših planinskih područja u Hrvatskoj. Ova planina privlači brojne posjetitelje svojom netaknutom prirodom, predivnim vidikovcima, raznolikim stazama i bogatom gastronomskom ponudom

Vidikovci na Papuku

Papuk je dom brojnim vidikovcima koji pružaju spektakularne poglede na okolni krajolik. Jedan od najpoznatijih vidikovaca je Nevoljaš, s kojeg se pruža predivan pogled na Papuk i šire područje. Drugi popularni vidikovci uključuju Ivačku glavu, Točak i Voćinski stari grad. Ne zaboravite ponijeti fotoaparat kako biste zabilježili nevjerojatne pejzaže.

Staze za planinarenje

Planinarenje na Papuku pruža raznovrsne mogućnosti za istraživanje prirode. Postoje brojne staze prilagođene različitim razinama kondicije i iskustva. Jankovac, jedno od najpopularnijih odredišta na Papuku, nudi šetnice koje su pogodne za obiteljske izlete i lagane šetnje. Za one željne većeg izazova, staza Planinarskog doma Jankovac vodi do vrha Papuka, pružajući zadovoljstvo prekrasnih pejzaža tijekom cijelog puta.

Gastronomska ponuda na Jankovcu

Restoran Planinarskog doma Jankovac  poznat je  po svojoj bogatoj gastronomskoj ponudi i ujedno nositelj standarda izvornosti ponude Okusi Podravine i Slavonije.

Ovdje možete doživjeti 'Šumu na stolu', otkriti okuse i mirise ovog kraja u specijalitetima od divljači sljubljenim s vinima podpapučkih vinogorja. Restoran Planinarskog doma Jankovac nudi autentična jela koja će zadovoljiti vaše gastronomske želje nakon aktivnosti na otvorenom. Uz to, možete kušati i rakije lokalnih proizvođača. Dostupni su i roštilji za korištenje poželite li se i sami upustiti u kulinarsku avanturu.

Sigurnost na Papuku – savjeti Hrvatske Gorske službe spašavanja

Bez obzira jeste li zaljubljenik u planinarenje, prirodu ili jednostavno želite uživati u mirnom okruženju, Papuk ima mnogo toga za ponuditi. Međutim, kako biste osigurali siguran i ugodan izlet, važno je imati na umu neke ključne savjete.

Prije svega, nikada nemojte ići sami u planinu. Umjesto toga, pridružite se grupi ili se družite s drugim planinarima. Osim toga, uvijek obavijestite svoju obitelj ili prijatelje o svom planiranom smjeru kretanja i očekivanom vremenu povratka. Držite se tog rasporeda kako biste izbjegli zablude ili zabrinutost zbog vašeg nestanka. Važno je  upisati se u knjigu posjetitelja u planinarskim domovima. Time se osigurava da se zna da ste na planini, a u slučaju potrebe, olakšava pronalaženje vaše lokacije. Budite otvoreni za savjete domara ili iskusnih planinara. Oni imaju vrijedna iskustva i mogu vam pružiti informacije o trenutnim uvjetima na planini ili potencijalnim opasnostima. Kada planinarite na Papuku, važno je biti pripremljen za promjene vremenskih uvjeta. Očekujte mogućnost naglog pogoršanja vremena, stoga uvijek sa sobom nosite rezervnu toplu odjeću, kapu i zaštitu od kiše i vjetra. Također, budite sigurni da uvijek nosite baterijsku svjetiljku, šibice ili upaljač, a pametno je imati i malu osobnu apoteku za pružanje prve pomoći. Držite se markiranih planinarskih staza, te uvijek nosite prikladnu odjeću i obuću.

Više informacija potražite na stranici Parka prirode Papuk www.pp-papuk.hr ili turističke zajednice Vrata Papuka.