Virovitičko-podravska županija

Četiri razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Slavoniju i Podravinu

15.03.2024 u 13:09

Bionic
Reading

Originalna Plemićka ruta, Drava i Papuk, interpretacijski centri, sjajna gastronomija - Virovitičko-podravska županija neočekivano je lijepa i neočekivano blizu

Bilo da putuju sami, u paru ili s obitelji i prijateljima, suvremeni gosti traže boravak u netaknutoj prirodi, važni su im briga za okoliš, održivi turizam, uživaju u rustikalnom i traže originalne doživljaje. Ovo su novi trendovi u svijetu putovanja koji na ruku idu autentičnim i turistički 'nepotrošenim' destinacijama poput Slavonije i Podravine. Najmanje su četiri razloga zbog čega već ovog proljeća trebate posjetiti ovaj dio Hrvatske.

Neočekivano zelena

Čak 17,3 posto teritorija Virovitičko-podravske županije područja su zaštićene prirode. Među njima su i rijeka Drava i Park prirode Papuk, koji su pod zaštitom UNESCO-a. Veslanje, planinarenje, pješačenje, biciklizam, jahanje… U prirodi možete uživati čitav dan.

Prekrasni dravski sprudovi i rukavci oduševljavaju, a ako ste ljubitelj šuma predlažemo posjet Parku prirode i UNESCO geoparku Papuk. Tamo su tri područja posebne zaštite – geološki spomenik Rupnica, bajkovita gorska dolina Park šuma Jankovac i papučka prašuma Sekulinačke planine. Upoznati ljepote Papuka na interaktivan i multimedijalan način možete i u Voćinu u futurističkom multimedijalnom Geo-info centru.

Za ljubitelje zelenog tu je i prekrasna Bilogora. Nudi šume, livade, jezera, ribnjake, vinograde i pregršt mogućnosti za outdoor aktivnosti. Dobar je izbor za rekreaciju, ali i hedonističke eno-gastro ture. Obavezna postaja je Kladarski breg i posjet Turističko-informativnom centru Klopotec.

Eko oaze za potpuno opuštanje

U blizini Pitomače na drugoj obali Drave krije se Križnica, egzotični zeleni otok, stress free zona, odličan izbor za proljetno opuštanje u prirodi. Zaboravite na gradsku vrevu i zvonjavu mobitela i uživajte na otoku do kojeg ćete stići vrlo jednostavno - skelom ili preko visećeg pješačkog mosta.

Možda niste znali da je na području Virovitičko-podravske županije zabilježeno približno 1300 vrsta biljnog i životinjskog svijeta, gotovo trećina ukupnog nacionalnog fonda. Među njima je i ugroženi orao štekavac, u čije gnijezdo možete zaviriti u multimedijalnom Centru za posjetitelje na Križnici.

Ako vam odmor uz rijeku godi, svratite do Dravske priče. Ovaj posjetiteljski centar u ljetnikovcu grofa Draškovića u Noskovcima otkrit će vam svijet vretenaca, sova, ptica, dabrova, ali i vila i vilenjaka…

Rustikalno iskustvo

Za ljubitelje rustikalne atmosfere sela poput Grabrovnice u podravskom dijelu županije s Interpretacijskim centrom Kućom Petra Preradovića za svaku su preporuku. A kako izgleda tradicionalno seosko imanje otkrit ćete na Pustari Višnjica u kojoj će vam pokazati kako se gosti na slavonski način. Pustara je i hotel i ergela i farma, sve u jednom. A ako vam je želja bila da naučite jahati, ovo je pravo mjesto.

Originalna plemićka priča

I Pustara Višnjica i Kuća Petra Preradovića i Dravska priča dio su jedinstvene Plemićke rute koja prolazi čitavom Virovitičko-podravskom županijom i osim ovih jedinstvenih mjesta povezuje obnovljene kurije, dvorce, muzeje, utvrde.

Posjetiti Gradski muzej u dvorcu Pejačević u Virovitici ili EPIcentar Seqoju u Slatini? Mjesta je mnogo, vremena malo pa ćete se u Virovitičko-podravsku županiju sigurno uskoro vratiti. Slavonija i Podravina, neočekivano blizu!

Više: https://www.slavonija-podravina.hr/hr/naslovna/