najbolje priznanje

Godina velikih nagrada za Vina Belje

18.08.2023 u 13:13

Bionic
Reading

Da je ova godina za Vina Belje i više nego uspješna, potvrđuje rekordan broj osvojenih nagrada na najvažnijim svjetskim ocjenjivanjima kvalitete vina u 2023. godini

Belje je na ovogodišnjem Decanteru ostvarilo povijesni uspjeh osvajanjem devet medalja od kojih je najsjajnija, zlatna medalja dodijeljena arhivskoj graševini iz berbe 2006. koja je osvoijla i IWC trofej. Uz zlatnu graševinu, Decanterovo srebro su osvojili Frankovka Premium, Goldberg White i pjenušac La Belle Rosé te Graševina Select iz berbe 2021. koja je sigurno best buy butelja graševine na tržištu čiju kvalitetu dodatno potvrđuje srebrna medalja Decantera.

Posebno je zanimljiva činjenica da su Vina Belje i najuspješnija domaća vinarija na ovogodišnje dvije sesije Concours Mondial de Bruxelles, ocjenjivanja koje je po prvi puta gostovalo u Hrvatskoj. Ukupno 320 ocjenjivača iz 50 zemalja nagradilo je Vina Belje s četiri zlatne i dvije srebrne medalje. Zlatne medalje za kvalitetu su osvojili Rosé Premium iz 2022., Goldberg Chardonnay iz 2006., Frankovka Premium iz 2009., Cabernet Sauvignon Merlot Premium iz 2020., a srebrom su nagrađeni Cabernet Sauvignon Premium iz 2020. i Merlot Premium iz 2020.

Na ovom ocjenjivanju ističe se uspjeh selekcija premium crnih vina od frankovke, cabernet sauvignona i merlota, koje su osvojile dva zlata i dva srebra što je veliki iskorak ne samo Vina Belje nego i cijele kontinentalne Hrvatske koja je tradicionalno više okrenuta proizvodnji bijelih vina, posebno graševine.

Osvojene medalje za Cabernet sauvignon Premium i Merlot premium te kupažu Cabernet sauvignon merlot Premium berbe 2020. najavljuju da je riječ o jako dobroj godini za crna vina iz beljskih vinograda.

Uz njih svakako valja napomenuti Rosé Premium, ovogodišnji novitet u premium liniji Belja, koji je i prije izlaska na tržište osvojio zlatnu medalju za kvalitetu. Premium Rose se izdvaja po elegantnoj boci i nježno ružičastoj boji i već je zaradio status najintrigantnijeg rosea.

IWC trofej za arhivsku graševinu Vina Belje iz berbe 2006. iznimno je vrijedna ovogodišnja vinska nagrada jer je s osvajanjem trofeja, beljska graševina proglašena najbolje ocijenjenim hrvatskim vinom na International Wine Challenge-u, jednom od najutjecajnijih svjetskih ocjenjivanja vina koje se u vinskim krugovima spominje i kao najstrože.

Graševina je najprodavanija i najzastupljenija vinska sorta u Hrvatskoj pa ove svjetske nagrade i priznanja potvrđuju i kvalitetu i potencijal sorte, koju brojni proizvođači, među njima i Vina Belje, preferiraju u svojim nasadima. Izvrsna kao mlado, svježe vino, graševina je među rijetkim vinskim sortama koje imaju izniman potencijal odležavanja u podrumu nakon kojeg nastaju velika vina kao što je Graševina Vina Belje iz 2006. godine.

Ukupno gledajući četiri najvažnija svjetska ocjenjivanja kvalitete vina u 2023. godini - Decanter, IWC- International Wine Challenge, Concours Mondial de Bruxelles i Mundus Vini, Belje je osvojilo deset zlatnih medalja, sedam srebrnih i četiri brončane medalje. Sve osvojene medalje najbolje su priznanje za dugogodišnju posvećenost potrošačima, kontinuitet kvalitete i izvrsne novitete u asortimanu.

VELIKI USPJEH VINA BELJE I NA DOMAĆIM OCJENJIVANJIMA VINA

Uz brojne uspjehe na velikim svjetskim ocjenjivanjima vina naše vinarije su osvojile i brojne medalje na domaćem terenu. 55. Izložba vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini jedna je od najznačajnijih domaćih vinskih manifestacija na kojoj se ove godine ocjenjivalo 362 uzorka.

Vina Belje su na ovom ocjenjivanju osvojila devet medalja od kojih je šest zlatnih i tri srebrne. Zlata su osvojili Premium Frankovka, Premium Cabernet Sauvignon-Merlot, Goldberg Graševina, Goldberg White, Premium Graševina i Premium Cabernet Sauvignon, a Goldberg Graševina 2021. je i najbolje ocijenjeno bijelo vino s ostatkom neprovrela šećera, izuzev predikatnih vina.

Drugo izdanje GROW du Monde ove godine je održano u Hrvatskoj, u sklopu Festivala graševine u Kutjevu. Cilj organizatora ocjenjivanja je izbor najboljih graševina na svijetu pa su sva vina koja se ocjenjuju proizvedena od graševine. Vina Belje su osvojila srebrnu medalju za Goldberg graševinu 2021. i četiri brončane medalje.

Tradicionalno ocjenjivanje Bonavita, koje se održalo u Trnavi kod Đakova našoj vinariji je donijelo tri velika zlata i tri zlata. Premium Graševina iz 2021. je proglašena šampionom graševina, a Premium Frankovka iz 2012. šampionom crnih vina. U sklopu vinsko-turističke manifestacije Vinatlon u Baranji održava se ocjenjivanje Šampion Dunava na kojem su Vina Belje osvojila tri zlatne medalje za Premium Frankovke iz berbe 2009. i 2012. te Cabernet sauvignon merlot iz berbe 2020. i četiri srebrne i dvije brončane medalje.