DA NE BUDE PRETRPANA

Genijalna rješenja za svaki kutak: Evo kako stvoriti dodatni prostor u maloj kuhinji

14.05.2023 u 19:48

Bionic
Reading

Stručnjaci za uređenje doma donose nekoliko jednostavnih savjeta uz koje ćete maksimalno iskoristiti svaki kutak svoje malene kuhinje

Pronalazak dovoljno prostora za pohranu izazov je u svakoj kuhinji, a posebno onoj manjih dimenzija. Ladice, ormarići, prostor za posuđe i pribor, radna ploha, sudoper, peć i drugi elementi za pohranu, samo su dio svega što nam je potrebno u kuhinji, uslijed čega je ponekad teško izbjeći nagomilavanje i dojam prenatrpanosti.

Ono što je ključno pri organizaciji male kuhinje jest, prije svega, uklanjanje viška. Savjet stručnjaka glasi da sagledate sve čime raspolažete pa odlučite što vam je neophodno, a ono što rijetko koristite (ili nikad) jednostavno uklonite i na taj način momentalno stvorite ekstra prostor.

Nakon što ste se riješili svega suvišnog, stručnjaci za uređenje doma savjetuju poduzeti još nekoliko praktičnih koraka za pohranu koji će vašoj maloj kuhinji osigurati dovoljno prostora za sve bitno.

Postavite otvorene police

Kako biste dobili više prostora za pohranu, ugradite otvorene police. Ovim jednostavnim korakom pretvorit ćete ogoljeni zid u chic površinu na kojoj će izložene bočice začina, lijepog posuđa ili namirnica izgledati kao dekoracije.

Možete otići i korak dalje pa na police postaviti kukice na koje možete objesiti šalice ili pribor za kuhanje.

Ugradite uske ladice na izvlačenje

Ako ste tek u procesu izgradnje kuhinje, svakako u nacrt ubacite barem jednu usku ladicu na izvlačenje. One vertikalne možete napraviti na dva kata i u njih posložiti ulje, ocat, tegle s brašnom, šećerom, kavom, soli i sl., a horizontalne mogu poslužiti za odlaganje pribora za jelo i kuhanje.

Pregradite prostor unutar ormarića

U ladice i ormariće stavite male pregrade koje vam omogućuju da svaka stvar uvijek ima svoje mjesto, čime prevenirate prenatrpanost i nakupljanje suvišnih predmeta. Na isti način poslužit će i pregrađivanje ormarića kako biste mogli odijeliti, primjerice, začine i druge dodatke jelima ili sortirati posuđe, a dobra opcije uvijek je i upotreba malih kutija za odlaganje.

Iskoristite zidove

Zidna ploha s rupicama za alat vrlo je praktična jer omogućuje postavljanje mnoštva predmeta nadohvat ruke. Ako raspolažete neiskorištenim komadom zida, stručnjaci savjetuju da na njega objesite posuđe, kuhače, daske, cijedila, isl.

Osim što je funkcionalan, ovako uređen zid svakoj kuhinji dat će dašak industrijskog šarma!

Također, postaviti možete nekoliko kukica, a one koje će poslužiti za istu svrhu.

Birajte male kuhinjske aparate i pomagala

Biranje kuhinjskih pomagala u što manjim dimenzijama nužnost je u maloj kuhinji. Osobito su dobrodošle multifunkcionalne varijante poput mikrovalnih pećnica jer imaju mnoge funkcije ili tostera koji su ujedno grill pekači i sl.

Dodatan prostor ćete dobiti i ako ih postavite na bilo koje mjesto osim radne plohe, bilo da je riječ o zasebnom utoru iznad ladica ili postavljanju malene police iznad hladnjaka, na kojoj možete držati, primjerice, mikrovalnu pećnicu ili aparat za kavu.